XS
SM
MD
LG

Beograd-Banjaluka: Italijan Fortin prvi kroz cilj!

Filipo Fortin, italijanski biciklista i član ekipe GM Europa Ovini, prvi je prošao kroz cilj u drugoj trci 10. Međunarodne trke "Beograd-Banjaluka", koja je danas vožena od Teslića do Banjaluke.

BEOGRAD-BANJALUKA: Italijan Fortin prvi kroz cilj!


Fortin je trijumfovao u vremenu četiri časa, 23 minuta i 11 sekundi, nakon pređenih 184,6 kilometara, sa prosječnom brzinom 42,2 km/h.

Drugo mjesto pripalo je Ukrajincu Valeriju Butsu (Kols BDC Team), pobjedniku jučerašnje trke od Beograda do Bijeljine, dok je treće mjesto u foto-finišu zauzeo njegov sunarodnik Oleksandr Surutkovič, član ekipe Synergy Baku Cycling Project, koji je u subotu bio drugoplasirani.

"Profesionalac sam, odgovara mi i toplo i hladno, tako da se spremam za sve vremenske uslove. Danas je, očigledno, vrijeme više pogodovalo meni nego ostalim takmičarima, tako da sam uspio da pobijedim", rekao je pobjednik trke Filipo Fortin.

Italijanskom biciklisti, rođenom 1989. godine u Veneciji, ovo je treća pobjeda u 2016. godini, nakon trijumfa na GP Adria Mobil trci u Sloveniji, te Vuelta a Mallorca u Španiji.

"Konfiguracija staze mi je odgovarala, s obzirom da sam inače sprinter. Mogao bih da izdržim i na nešto težim etapama, ali ovakav tip trke je idealan za mene. Trka je organizovana na vrhunskom nivou. Nema tu mnogo razlike u odnosu na veće gradove, tako da sam izuzetno zadovoljan što sam nastupio ovdje i pobijedio", pohvalio je Italijan organizaciju trke.

Filipo Fortin
Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Na prvoj trci voženoj u subotu od Beograda do Bijeljine Fortin je imao daleko lošiji plasman. Zauzeo je tek deveto mjesto.

"Moja ekipa imala je istu taktiku i juče i danas. Pokušali smo oba dana da trku završimo u grupi, s obzirom da sam ja poznat kao veoma dobar sprinter. Juče u tome nismo uspjeli, a danas jesmo", istakao je italijanski biciklista.

Planovi za budućnost?

"Menadžer ekipe određuje program, tako da nisam siguran gdje ću ubuduće nastupati. Nakon sastanka sa ekipom odlučićemo šta dalje", zaključio je Fortin.

BEOGRAD-BANJALUKA: Italijan Fortin prvi kroz cilj!

Podsjetimo, tokom dva dana 10. Međunarodne trke "Beograd-Banjaluka" nastupilo je ukupno 105 biciklista iz 18 zemalja svijeta, odnosno 19 ekipa. Tokom prvog dana odvezli su 132 kilometra od Beograda do Bijeljine, a trijumfovao je Ukrajinac Vitalij Buts.

Buts i Fortin za pobjede na trkama zaradili su po 1.455 evra.

Direktor trke Vladimir Kuvalja bio je prezadovoljan nakon završetka druge trke. Prema njegovim riječima, najbitnije je da je sve prošlo u najboljem redu, padova, odnosno težih povreda nije bilo, tako da trka može dobiti najvišu ocjenu.

"Mi kao organizatori trke možemo biti izuzetno zadovoljni odzivom ove godine, kada je u pitanju broj ekipa i takmičara. Cilj u Bijeljini takođe je bio impresivan, slično kao i i u Banjaluci. Šteta samo što nas danas nije poslužilo vrijeme. Nažalost, danas je u Tesliću bilo kišovito, takmičari su odvezli stazu od blizu 200 km, izdržali sve napore i teške uslove, dok je jedan dio njih nažalost morao da odustane. Čestitam pobjedniku na ostvarenom rezultatu", rekao je Kuvalja.

On se još jednom zahvalio medijima, ali i sponzorima, bez kojih ova trka ne bi bila tu gdje jeste.

"Trku je obilježilo i veliko prisustvo medija i ja im se na tome zahvaljujem. Bila je ovo jubilarna, deseta trka, a ja se nadam da će ih biti još mnogo i da će sljedeći korak koji napravimo biti trka prve kategorije", istakao je Kuvalja, direktor trke čiji medijski partner je bio i mondo.ba portal, a sponzor kompanija m:tel.