XS
SM
MD
LG

Nevena Jovanović - Plavi čuperak, od medalje do slavlja

Srpske košarkašice su na evropskom prvenstvu osvojile najviše odličje, zlatnu medalju i tako postavile visoku metu za generracije koje dolaze. U Mađarskoj su odličnom igrom nadigrale svoje rivalke onda kada je to bilo najpotrebnije, zasluženo su slavile na parketu posle finala sa Francuskom, nastavile nezaboravnim dočekom na sada već čuvenom balkonu u Beogradu... I to nije sve za plavokosu Kraljevčanku Nevenu Jovanović slavlja nikad dosta. Naime agilna košarkašica reprezentacije Srbije juče je proslavila rođendan Medalja, pa 25. rođendan Bolji i srećniji epilog zaista se nije mogao dogoditi.

Čekajući Nevenu: brat Stefan, otac Dragiša, majka Marina i stric Radomir foto: Stole

Sutradan posle dočeka u Beogradu posetili smo porodicu Jovanović. Čestitke stižu sa svih strana.

- Zaista smo presrećni onim što su prikazale i postigle naše devojke na ovom prvenstvu - sa oduševljenjem priča majka Marina. Bile su stvarno najbolje i to su krunisale na kraju peharom i medaljama. Bilo je istina i poraza ali one su bile najbolje kada je bilo najteže sa ekipama iz samog svropskog pa i svetskog vrha.

Zanimljivo je da je od prvog dana na susretima u grupi u Lođu reprezentaciju pratio Nevenin brat Stefan.

- Ja sam odmah otišao i bio u društvu oca Jelene Milovanović. Mi smo bili kao neka izvidnica jer su nam se kasnije, od početka drugog kruga mečeve pridružili i ostali članovi naših porodica. Sve vreme prvenstva zdušno smo bodrili naše devojke koje su nas na kraju obradovale do neba.

Ubrzo su i majka i otac krenuli kolima i bili deo ove uspešne košarkaške avanture.

- Najpre smo utakmice pratili na malom ekranu ali nam to nije bilo dovoljno želeli smo da budemo na licu mesta i da zajedno proslavimo ovaj trijumf. Verovali smo u naše devojke koje su od prvog dana ulivale veliku sigurnost i zračile optimizmom - kaže otac Dragiša.

I rođaci su uživali u igri naše reprezentacije.

- I mi smo redovno bili uz mali ekran i pratili dešavanja. Zasluženo su slavile i sve nas obradovale. Gledali smo i Nevenu na terenu ali i i ove naše u gledalištu - kaže u šali stric Radomir.

Ovaj uspeh je i prilika da se na trenutak porodica podseti kako je tekla karijera njihove Nevene.

- Ona je od malih nogu bila predodređena da se bavi sportom. Kao klinka sa dečacima je igrala fudbal. Tada ženske košarke u Kraljevu nije bilo, kao ni odbojke. Pokušala je sa rikometom ali je to nije mnogo privlačilo. Kada je krenula škola košarke odmah je usledio upis, potom i tri godine igranja u ŽKK Kraljevo koji se takmičio i u Prvoj ligi - ukratko je Dragišaprepričao deo karijere svioje ćerke.

Nevena je potom dve sezone bila član Kovina, zatim Radivoja Koraća i Partizana u kome je posle osvojene titule zajedno sa sadašnjom selktorkom Marinom Maljković došlo do razlaza. Ali to je jedna loša epizoda koju je trebalio što pre zaboraviti. Već nekoliko setzona gradi uspešnu inernacionalnu karijeru u Mađarskoj.

Nevena je u Kraljevo stigla juče. Na trenutak je svratila kući a onda zajedno sa roditeljima i bratom pohitala u jedan renomirani restoran gde su je sa nestrpljenjem čekali njene drugarice i drugovi koji su su proteklih dana pomno pratili događanja na evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Posle zlatne medalje rođendan je baš dobro došao.

 

ZLATO KRUNA GENERACIJE

Zanimljivo je da su se u ovoj reprezentaciji našle devojke koje su 2007. godine u Novom Sadu osvojile evropsku titulu u juniorskoj konkurenciji. Iz tog sastava su pored Nevene Jovanović, Sonja Petrović, Jelena Milovanović i Sara Krnjić.

 

PRIJEM ZA NEVENU

Za Nevenu Jovanović u Gradskoj skupštini danas se priprema prijem. Zlatnu devojku sa Ibra primiće gradonačelnik Tomislav Ilić

 

Nevena u porodičnom okruženju