XS
SM
MD
LG

Protiv Voše i tradicije loše

Finiš prvog kruga sezone donosi Radničkom dva uzastopna derbija. Posle remija sa Partizanom u Beogradu, u kojem su prekinule niz crno-belih od šest uzastopnih pobeda, Nišlije sada dočekuju Vojvodinu sa ambicijom da prekinu svoj negativni niz u duelima sa Novosađanima. Podsetimo, Radnički je poslednji put savladao Vojvodinu na Čairu još u februaru 2000. godine (2:1), a u poslednjih šest mečeva na Čairu Novosađani su pobedili čak četiri puta, uz dva remija.

Današnja konferencija za medije

Dakle, pred Nišlijama je ozbiljan i veliki izazov, a oni veruju da će mu uspešno odgovoriti:

Prvo moram da izrazim veliko zadovoljstvo što se sastajemo sa Vojvodinom u momentu kada smo i mi i oni u gornjem delu tabele. Oni stvarno dobro „guraju“ na oba fronta, treba im čestitati na tome, a mi smo, u okviru svojih mogućnosti, na nekoj gornjoj granici, pa postoje svi preduslovi da se odigra interesantan meč. Pozivam navijače Radničkog da dođu u velikom broju i podrže nas, a u tom smislu želim da im izrazim i zahvalnost, jer smo mi jedna od ekipa sa najboljom posetom. Stoga ćemo se i u ovoj utakmici truditi da im se, na najbolji način, odužimo na podršci – rekao je trener Radničkog Milan Rastavac na današanjoj konferenciji za novinare, uoči derbi utakmice 14. kola Superlige.

Stručnjak, koji je u Niš stigao upravo iz Novog Sada, veruje da će ljubitelji fudbala imati šta da vide u ovom duelu:

Verujem da će utakmica doneti bespoštednu borbu, jer oba tima će ići na pobedu. Vojvodina prikazuje čvrst, agresivan fudbal i u odbrani i u napadu, na tome grade svoju igru, a mi imamo obavezu da tu agresivnost primirimo, da takođe budemo agresivni i što češće ih ugrožavamo. Najveća opasnost preti nam od napadačkog dela tima Melega, Trujića, Malbašića i ostalih… Imaćemo težak zadatak da ih zaustavimo, a da istovremeno ugrozimo njihovu dosta čvrstu i stamenu odbranu. No, verujem da ćemo se dobro nositi sa ovim izazovom koji je ispred nas – rekao je Rastavac.

Trener Nišlija ponovo neće moći da računa na nekolicinu fudbalera. Zbog žutih kartona izostaće Miloš Stanojević, a od ranije su povređeni Miloš Živković, Krstić i Popara. Pod znakom pitanja je nastup Saše Stojanovića, koji još oseća posledice povrede u meču sa Partizanom:

Tako je kako je. Važno je da su ostali spremni i voljni za igru. Ovakve situacije uvek daju priliku nekom novom igraču da se istakne i nametne, verujem da će i ovog puta biti tako – nikad nećete čuti trenera Radničkog da „kuka“ i unapred traži alibi za nedostatke u igri uzrokovane odsustvom nekolicine prvotimaca.

Novinare je potom interesovalo kako će Rastavac rešiti poziciju zadnjeg veznog igrača i hoće li na tom mestu upotrebiti Stankovića, sa rizikom da ima nedostatak visine u tom delu terena:

Videćemo. U svakom slučaju, prinuđeni smo na novo personalno repšenje. Gorko iskustvo iz prethodnih mečeva nalaže nam da greške u tom delu igre svedemo na miminum. Vojvodina voli da igra visoko, taktička ideja je da im oduzmemo agresiju… Ako bude igrao Stanković, pokušaćmo da smanjimo prostora između njega i naših visokih štopera, pa da na taj način nadomestimo eventualni nedostatak visine – uvek Rastavac ima „keca u rukavu“.

Trenera Nišlija su novinari podsetili da je pred prošlu utakmicu sa Čairom bilo dosta nervoze, da je on to predosetio i pozvao da se ne navija ni protiv koga, već samo za Radnički. No, taj apel tada nije urodio plodom. Naprotiv, nervoza se uvukla i među igrače, što je rezultatovalo slabim izdanjem i visokim porazom. Otuda i pitanje da li su pouke izvučene i da li sada Rastavac ima neku poruku za navijače:

Jeste, osetila se negativna energija prema treneru Vojvodine. Mislim da je to nepotrebno, da smo svi zajedno izvukli pouke i da zaista ovde niko nema potrebu da navija protiv bilo koga, već samo za Radnički – nada se trener niškog tima da će i empirija učiniti svoje

Milan Rastavac

Na konstataciju da je Radnički u prilici da u poslednja dva kola prvog kruga prvenstva osvoji rekordan broj bodova, Rastavac je odgovorio:

Raduje me da smo stigli do te tačke. No, ovo je samo stepenica u razvoju. Jeste značajno, ali mi treba da se fokusiramo samo na utakmicu i ne treba da se dodatno opeterećujemo nekakvim rekordima. Jer, mi u svaku utakmicu ulazimo sa idejom da iz nje izvučemo maksimum. Taj pristup je isti u prvom kolu, u ovom četrnaestom, biće takav i do kraja sezone– jasna je namera trenera Nišlija da sa igrače skine bilo kakve dodatne okove pritiska ili imperativa.

Pred novinarima je, uoči utakmice sa Vojvodinom, govorio i Milan Pavkov, ali je bio vrlo koncizan u svom izlaganju:

Šef je već naglasio važnost meča. Pripremali smo se za njega čitave nedelje, treniraćemo i sutra i očekujemo da bodovi ostanu ovde. Utakmica je, sama po sebi, derbi i sigurno je da takve mečeve svaki igrač priželjukuje. No, igramo na našem terenu i očekujemo pobedu – rekao je centarfor Nišlija.

Pavkov je na Čair stigao upravo iz Vojvodine, gde nije dobio pravu šansu, ali u tome ne traži dodatne motvire:

Motiv postoji na svakoj utakmici. Poseban nije! Tamo sam proveo lepu godinu, sve najbolje želim tom klubu, ali sada igram u Radničkom i maksimalno se trudim da dam svoj doprinos u svakoj utakmici – napominje Pavkov.

Radnički i Vojvodina igraće u nedelju, od 17 sati, a ulaznice će se prodavati na dan meča, po ceni od 100, 200 i 600 dinara.

 

Pavkov u duelu sa Rendulićem


30 .kolo Superliga Srbije
Napredak 2 : 0 OFK Bačka
Novi Pazar 1 : 3 Partizan
Radnik 0 : 0 Vojvodina
Radnički (N) 0 : 1 Javor Matis
Voždovac 1 : 3 Čukarički
Mladost 4 : 1 Spartak ŽK
Metalac 1 : 2 Rad
Crvena zvezda 2 : 0 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 4 1 79
2 Partizan 30 23 4 3 73
3 Vojvodina 30 18 5 7 59
4 Napredak 30 15 7 8 52
5 Mladost 30 14 6 10 48
6 Radnički (N) 30 12 8 10 44
7 Voždovac 30 13 4 13 43
8 Javor Matis 30 11 9 10 42
9 Čukarički 30 11 7 12 40
10 Spartak ŽK 30 10 8 12 38
11 Rad 30 9 8 13 35
12 OFK Bačka 30 8 3 19 27
13 Metalac 30 6 9 15 27
14 Radnik 30 6 7 17 25
15 Novi Pazar 30 5 5 20 20
16 Borac 30 4 6 20 18