XS
SM
MD
LG

Veliki polazak 104. Tur de Fransa

Prva deonica Tura 2017 biće kratak pojedinačni hronometar, koji je duži od tradicionalnog Prologa, kojim obično počinje Trka oko Francuske, ali sa svojih 14 kilometara zadržaće takmičare u gradu Dizeldorfu. Start i cilj se nalaze u severnom delu Dizeldorfa, pored reke Rajne. Hronometar je poprilično ravan, a u prva 4 kilometra ne postoji ni jedna krivina. Ako se analizira profil i podloga, za očekivati je da četvorostruki svetski šampion u hronometru, Toni Martin upiše pobedu na domaćem terenu i prvi obuče žutu majicu.

 

Drugog dana jula peloton će krenuti iz Dizeldorfa na 203.5 kilometra dug put do Belgije i grada Liježa, gde će takmičari preći brda po kojima je poznat jednodnevni klasik Lijež-Bastonj-Lijež. Mnogim učesnicima trke su još uvek sveža sećanja na takmičenje od pre dve godine, kada su se borili sa kaldrmom, vetrom i brdima, na drumovima gde se održavaju klasici. Taktička pat pozicija je bila neizbežna u takvim okolnostima, a najbolje se snašao Kris Frum, koji je dva puta oblačio žutu majicu. Tur povremeno posećuje Lijež, najveći grad u Valoniji, gde su završena dva ravna Prologa, kada je Fabian Kanćelara upisao svoju prvu i poslednju, petu, pobedu na otvaranju Tura. Ove godine će biti neizbežan sprinterski obračun, jer će peloton krstariti po šumovitim Ardenima, a najviše brdo koje će na drugoj etapi Tura preći vozači ima samo 321 metar, na 20 kilometara od cilja.

 

Za etapnu pobedu sprinterima su potrebne snažne noge, ali i jaka glava. Na poslednja četiri Tura, svaki vozač koji je prvi upisao sprintersku pobedu, kasnije je imao najviše etapnih trijumfa.

 

104. Tur de Frans startuje 1. jula u 14:45, a druga etapa je na program dan kasnije u 12:00. Eurosport će ispratiti direktnim prenosima svaki minut Tur de Fransa.