XS
SM
MD
LG

Direktor Vodovoda na čelu "Želje", na potezu Agencija za borbu protiv korupcije
Nakon više od četiri godine Rukometni klub Železničar dobio je novo rukovodstvo, a za predsednika Upravnog odbora na Skupštini je izabran javni funkcioner Igor Vučić, v.d. direktora JKP Naissus koji po Zakonu o sportu ne može da bude na toj funkciji. On kaže da je obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije i čeka njen odgovor.
Novi predsednik "Želje" Igor Vučić (levo) i predsednik Skupštine Zoran Martinović; foto: JV

Klub koji se nakon usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) vratio na takmičarsku scenu, gde je trenutno lider Superlige, na sednici Gradskog veća je izglasan kao klub od posebnog značaja za Grad i predviđen da dobije novac iz budžeta za ovu godinu.

U Zakonu o sportu, u Članu 33. jasno piše da “član uprave sportske organizacije ne može biti lice koje vrši javnu funkciju, kao ni lice koje vrši funkciju u organu političke stranke”

Takođe, u istom Zakonu, čija je primena počela februara prošle godine, navodi se da “članovi uprave sportske organizacije koji ne ispunjavaju uslove iz Člana 33. ovog zakona mogu obavljati svoju funkciju najkasnije do 1. marta 2017. godine”.

Novčanom kaznom od 500.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj sportska organizacija ili drugo pravno lice, ako izabere u organe ili imenuje za zastupnika ili likvidatora neko lice suprotno zabrani iz Člana 33. stav 2. ovog zakona - piše u Zakonu.

Vršilac dužnosti direktora niškog Vodovoda dobio je jednoglasno poverenje da u narednom četvorogodišnjem mandatu bude na čelu "Želje" jednog od najtrofejnijeg kolektiva u Nišu, a kako kaže, "prvi hoće da poštuje zakon".

Zato sam, u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije obavestio Agenciju da pored funkcije v. d. direktora JKP Naissus, da ću da obavljam i posao predsednika Upravnog odbora Rukometnog kluba Železničar. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da mogu da budem član organa udruženja i da u roku od 15 dana od dana stupanja na funkciju obavestim Agenciju o obavljanju posla. To sam i učinio. Jedina merodavna Agencija ili institut u državi će dati svoju reč, a ja sam pravovremeno, odmah jutros, poslao taj dopis - rekao je Vučić.

U svojoj biografiji koju je izneo na Skupštini, Vučić je istakao da je rođen 1976. godine, da je diplomirani ekonomista, da je najveći deo dosadašnjeg radnog veka proveo na organizacionim i upravljačkim poslovima u sklopu privrednog društva Jugoistok, a da je, pre nego je izabran na poziciju v.d. direktora JKP Naisus, bio pomoćnik gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

Ovo je dobra i poštena priča i u jednom vremenu kada Železničar može da napravi rezultat. I jedan apel da podržimo sve ovo i da damo sve od nas. I dobar je trenutak i dobra ekipa - rekao je Vučić.

U Upravnom odboru su i Bojan Cvetković, Petar Videnović, Micko Mickoski i Saša Mitrović.

Za predsednika Skupštine ponovo je izabran Zoran Martinović, koji je i do sada obavljao tu funkciju, baš kao i njegov potpredsednik Andraš Bata Mađar.


Funkcioneri u sportskim klubovima stari trend

 Parlić je predsednik Turističke organizacije Niš i potpredsednik Košarkaškog kluba Konstantin; Foto: arhiva JVJavni i politički funkcioneri u sportskim klubovima na jugu Srbije nisu nikakva novina, iako je primena Zakona o sportu počela marta prošle godine. Tako se, uprkos pomenutom Zakonu, Uroš Parlić predsednik Turističke organizacije Niš, koji je i potpredsednik Košarkaškog kluba Konstantin, još se nalazi na toj funkciji.

Ženski rukometni klub Naisa u svojoj upravi ima i dalje Slavišu Mićanovića, člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke i odbornika u Skupštini Beograda.

Tu je i Novica Tončev, koji je predsednik Skupštine opštine Surdulica, narodni poslanik i potpredsednik SPS-a, a u isto vreme i predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije. Ipak, on je imao sumnje vezane za to da li je član zakona koji se odnosi na ovu temu u skladu sa Ustavom, pa je rekao da će prvo podneti izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i Ustavnom sudu "da vidi da li je taj Član 33. po Ustavu Republike Srbije".

Njegov brat Ivica Tončev, koji je sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, svoju funkciju poredsednika Fudbalskog kluba Radnički zamrzao je, mada često daje izjave medijima vezane za rad kluba, a u njima ga i oslovljavaju sa “prvi čovek Radničkog”.


22 .kolo Superliga
Šamot 65 26 : 38 Partizan
Metaloplastika 34 : 29 Rudar
Jugović 24 : 25 Mokra Gora
Obilić 28 : 30 Crvena zvezda
Spartak Vojput 28 : 35 Železničar 1949
Sloga (P) 33 : 28 Požarevac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar 1949 22 19 1 2 39
2 Partizan 22 15 1 6 31
3 Crvena zvezda 22 13 2 7 28
4 Metaloplastika 22 13 0 9 26
5 Obilić 22 12 2 8 26
6 Rudar 22 10 3 9 23
7 Sloga (P) 22 10 1 11 21
8 Spartak Vojput 22 8 2 12 18
9 Šamot 65 22 7 4 11 18
10 Mokra Gora 22 7 3 12 17
11 Požarevac 22 2 7 13 11
12 Jugović 22 3 0 19 6