XS
SM
MD
LG

Liga šampiona: PPD Zagreb zasluženo slavio na domaćem terenu!

U utakmici koju je Evropska rukometna federacija proglasila derbijem kola Lige šampiona, Prvo plinarsko društvo Zagreb je pred nešto više od 5,000 ljudi u Areni Zagreb slavio protiv velikih rivala iz Slovenije Celja Pivovarne Laško 24:22 (11:9). Zagrebaše je do važne pobede u najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi sa pet pogodaka predvodio kapiten Zlatko Horvat. David Mandić dodao je četiri dok je Urh Kastelic zaustavio 11 udaraca gostiju. Već idući vikend gledaćemo novi okršaj velikih rivala u celjskoj Zlatorog Areni.

Zagrebaši su bolje započeli utakmicu. Odbrana je, predvođena Josipom Vekićem i Davidom Mandićem funkcionisala sjajno i prednost je polako počela da raste. Nakon što je Zagreb već u desetom minutu pobegao na +4 (6:2), trener gostiju Ocvirk morao je pozvati minut odmora s koje su se gosti vratili bolji, koncentrisaniji i čvršći u odbrani ali su 'Lavovi' uspevali održati prednost ponajpre zahvaljujući sjajno raspoloženom Davidu Mandiću koji je u prvom delu mrežu Celjana zatresao četiri puta. Urh Kastelic je takođe dodao par važnih odbrana i baš kada se činilo da će Zagrebaši na predah sa barem četiri pogotka prednosti Celjani su uspeli da iskoriste nepažnju domaćina i uz dve odbrane Klemena Ferlina i dva pogotka Kristjana Horžena i Williama Accambraya stigli na, za njih puno prihvatljivijih, -2 (11:9). Kod Celja PL, Branko Vujović tri pogotka u prvih 30 minuta.

Početak drugog poluvremena obeležile su serije Zlatka Horvata s jedne i Draška Nenadića s druge strane. Kapiten Zagreba pogodio je četiri puta za redom dok je Nenadić tri puta bio strelac za goste. Ipak, na krilima nekoliko sjajnih odbrana Urha Kastelica 'Lavovi' su u poslednih 15 minuta susreta ušli s prednošću od četiri pogotka (19:15). Nakon toga na gol Celja staje Aljaž Panjtar i sa nekoliko teških odbrana vraća goste u život do samo -1 (20:19). Utakmica nakon toga ulazi u neugodnu završnicu u kojoj Zagreb sve do zadnjeg minuta nije uspeo da prelomi rezultat. Ipak, pogotkom Arbera Qerimija na ulasku u posljednji minut susreta za +3 (24:21) postaje jasno da oba boda iz ovog susreta ostaju u Zagrebu.

Igrač utakmice – kapiten PPD Zagreba Zlatko Horvat pogodio je šest puta dok je David Mandić dodao četiri. Urh Kastelic na kraju 11 odbrana. Branko Vujović s druge strane pet pogodaka, Draško Nenadić četiri dok su Klemen Ferlin i Aljaž Panjtar kombinovano zaustavili 13 lopti. U idućem kolu Lige šampiona Zagrebaši će odmeriti snage s istim protivnikom ali u uvek vrućoj Zlatorog Areni u Celju.

Foto: RK Zagreb

PPD ZAGREB – CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:22 (11:9)

PPD ZAGREB: Ristanović, Kastelic 11; Vistorop, Mrakovčić 1, Božić Pavletić 2, Kontrec 2, Burić, Sršen 3, Horvat 6(1), Potočnik 1, Ravnić, Qerimi 3, Mandić 4(2), Hrstić, Bičanić 2, Vekić. Trener Lino Červar.

CELJE PIVOVARNA LAŠKO: Panjtar 4, Ferlin 9; Vujović 5(1), Jurečić 1, Malus, Kljun, Kosec, Razgor 2, Ovniček 3, Nenadić 4, Accambray 2, Kodrin 2, Horžen 2, Anić 1, Bećiri, Trener Tomaž Ocvirk.

Lino Červar, trener PPD Zagreba:

Teška utakmica, jasno je kako je ovo bila vrlo važna utakmica za obe momčadi. Jako smo dobro ušli u utakmicu, agresivno u obrani, i u tom periodu smo zaista kontrolirali susret. Nažalost, krajem prvog dijela došlo je do pada koncentracije i gosti su stigli na samo -2. U drugom dijelu smo mijenjali obrambene formacije pokušavajući narušiti ritam Celja i u tome smo i uspijeli obzirom da smo u jednom trenutku stigli i do +5. Ipak, gosti su nakon toga pokazali svoju kvalitetu i vratili se u susret no ono najvažnije je da smo na kraju unatoč svemu stigli do pobjede i, ponavljam, vrlo važnih bodova.

Arber Qerimi, igrač PPD Zagreba:

Znali smo da neće biti lako, Celje ima dobru momčad, kvalitetne igrače. Bila je to velika borba svih 60 minuta, taktičko nadmudrivanje. Dali smo sve od sebe da zadržimo koncentraciju, iskoristimo njihove greške i zabijamo lake pogotke. U jednom trenutku smo čak stigli i do +5 no Celje se nije predavalo i na kraju se ušlo u neizvjesnu završnicu u kojoj smo ipak uspijeli doći do dva boda.

Tomaž Ocvirk, trener Celja PL:

Čestitke Zagrebu naravno. Loše smo startovali, kao da nismo verovali da možemo do pobede. Napad je bio previše statičan, jednostavno nismo imali odgovor na njihovu agresivniju obranu. Obrana je u drugom delu bila malo bolja, napad takođe ali na kraju nas je opet slabija realizacija koštala boljeg rezultata.

Rok Ovniček, igrač Celja PL:

Dobro smo se držali danas, verovali smo u sebe i na kraju došli vrlo blizu barem boda. Nažalost, nekoliko lopti je na kraju presudilo, nekoliko naših grešaka i Zagreb je stigao do pobede. 


18 .kolo SEHA Liga
Izviđač 28 : 31 Vardar
Steaua 24 : 31 Železničar 1949
Nexe 26 : 29 Meshkov Brest
Metalurg 39 : 20 Vojvodina
PPD Zagreb 28 : 29 Tatran Prešov
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vardar 18 14 0 4 42
2 PPD Zagreb 18 13 0 5 39
3 Nexe 18 13 0 5 39
4 Meshkov Brest 18 13 0 5 39
5 Tatran Prešov 18 12 0 6 36
6 Vojvodina 18 7 1 10 22
7 Steaua 18 6 0 12 18
8 Železničar 1949 18 5 1 12 16
9 Metalurg 18 4 1 13 13
10 Izviđač 18 1 1 16 4