XS
SM
MD
LG

Crvena zvezda je šampion Srbije u fudbalu!

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su titulu šampiona Srbije po 30. put!!! Ili, što bi neki rekli, 29. put (još uvek). Naš tim je, teže nego što se očekivalo, ipak uspeo da probije bedem Mladosti u 82. minutu, i pogotkom Milana Pavkova dođe do pobede kojom smo posle 12 godina uspeli da vežemo dve titule!

Poseta na našem najvećem stadionu, uprkos apelima iz tabora Crvene zvezde, bila prilično loša. Na potencijanu overu titule odazvalo se tek nešto manje od 8 hiljada gledalaca, uglavnom stacioniranih na severnoj tribini.

Crveno-beli su išli na sigurno – u formaciji koja je ove sezone dala najviše rezultata, 4-5-1. Pri čemu su par krila činili Vukanović i Ben, između kojih je standardno delovao Marin. Najistureniji u špicu napada bio je Zvezdin biser, Dejan Joveljić. Ekipa Mladosti nije izašla sa belom zastavom, i njima su eventualni bodovi danas od zlata bili vredni u borbi sa Partizanom i Čukaričkim za izlazak u Evropu.

Krenuli smo ofanzivno, u drugom minutu je fantastično centrirao Jovančić sa desne strane, što je nateralo golmana gostiju da nekako izboksuje loptu. Nažalost, nikog od naših igrača nije bilo u sredini šesnaesterca da tu izbijenu loptu sprovede u mrežu. Pet minuta kasnije šut sa ivice kaznenog prostora oprobao je Ben, felširana lopta zatresla je samo spoljni deo mreže.

Sjajnu kombinaciju Radivojevića i Lazara Jovanovića oštrim startom ispred našeg šesnaesterca zaustavio je Gobeljić, zbog čega je, opravdano, dobio žuti karton. Izvedeni prekid nije bio opasan po gol Crvene zvezde. U prvih dvadesetak minuta uglavnom smo pretili iz prekida, odlično su fudbaleri Mladosti zatvorili prilaze svom golu.
U petnaestom minutu bilo je opasno pred golom Lučanaca. Marin je odlično uposlio Joveljića, koji je nekako uspeo da prevari Šataru, ali je njegovu dalju putanju iskusno predvideo golman Rosić i intervenisao. Tom prilikom se i povredio, pa je utakmica bila prekinuta na dva minuta dok mu se ukazivala pomoć, nakon koje je nastavio susret.

Igralo se oprezno, ulog je za oba tima bio velik, pa tako u prva 24 minuta igre nismo videli niti jedan udarac u okvir gola. Šuteva koji nisu pogađali gol s vremena na vreme je bilo, a jedan takav, i to prilično opasan uputio je Gobeljić u 21. minutu. Ne tako jak šut prošao je kroz „šumu“ nogu igrača oba tima, ali na Rosićevu sreću malo pored leve stative.

Prvu stopostotnu priliku večeras je napravila gostujuća ekipa. Dodavanje Jovanovića u srce našeg šesnaesterca iskusno je iskoristio Bojović, koji je izbio sam ispred Borjana, gađao desni ugao, ali na sreću neprecizno. Nekoliko trenutaka potom, isti igrač je iz dosta teže pozicije šutirao pravo u Borjana, što je bio i prvi udarac ka golu. Oslobodila se Mladost pritiska našeg tima, a uspela je i da ozbiljno zapreti Borjanu u nekoliko navrata. Brzo smo mogli da kaznimo te propuste, Marin je u 26. minutu uputio loptu ka Joveljiću po zemlji, koji za nekoliko centimetara kasni, pa je tako lopta otišla u korner (zakačila je usput jednog od defanzivaca Mladosti).

Veoma su efikasno gosti „terali“ naše štopere da započinju napade i izlaze visoko, tako da su imali puno prostora za eventualne kontranapade. Za pola sata igre u prvom poluvremenu naš tim nije uspeo da napravi nijednu priliku iz kategorije „stopostotnih“.

Na povratni pas Bena iz 31. minuta, u prilici se našao Dejan Joveljić. Njegov pokušaj sa bele tačke, iz prve, bio je izblokiran. Tražio je mladi napadač jedanaesterac smatrajući da je njegov šut bio zaustavljen rukom.

Novu ogromnu priliku Mladost je imala u 34. minutu. Sa pozicije levog krila po zemlji je centrirao Radivojević, a loptu na ivici peterca prihvatio Bojić. Šutirao je u bliži Borjanov ugao, ali je naš čuvar mreže neverovatnim refleksom sprečio goste da dođu do vođstva. Mnogo je problema Mladost stvarala crveno-belima u prvom delu igre.

U 36. minutu, Marko Marin je rešio sve sam da uradi. Soloprodorom od centra igrališta stigao je u zonu šuta, na nekih 20 metara od Rosićeve mreže. Njegov udarac završio je metar pored desne stative. Zvezda je pokušavala udarcima iz daljine da probije odbrambeni bedem gostiju, pa smo tako zabeležili i udarac Jovičića (takođe pored gola) iz velike udaljenosti.

Veoma su se organizovano gosti branili u prvom poluvremenu. Zvezda nije uspela da postigne gol, pa čak ni da stvori pravu priliku pred golom Rosića. U prvoj polovini poluvremena, pokušavali smo dugim loptama i centaršutevima, a u drugoj polovini uglavnom šutevima s distance – u oba slučaja bez rezultata. Da se ne bi pričalo kako je Mladost došla samo da se brani, morali smo da konstatujemo da su u dva navrata bili jako blizu postizanju pogotka, ali su sreća, Borjan, pa i nedostatak kvalitetne završnice sačuvali mrežu Crvene zvezde u prvom delu susreta. Sa druge strane, zabrinjavajuć je bio podatak da za 45 minuta igre nismo uputili šut u okvir gola protivničkog tima.

Na početku drugog dela igre, Vujadin Savić je nastavio da predvodi većinu napada našeg tima. Morao je prilično oprezan da bude prilikom povratka na svoj deo terena, jer je Mladost stremila da kazni svako iskakanje naših defanzivaca. Stezali su crveno-beli obruč oko gola tima u plavim dresovima, ali bez završnog pasa, niti prilika.

Treći karton u gostujućoj ekipi dobio je Pejović, posle faula nad Benom. Nakon tog prekida, u 54. minutu, posle nekoliko odbitaka lopta dolazi do Vukanovića, koji gađa suprotan ugao iskosa, sa 12-13 metara, ali pored gola. To je bio prvi ozbiljniji pokušaj našeg tima u drugom poluvremenu.

Nezadovoljan izdanjem svog tima, trener Milojević je sa zagrevanja pozvao dvojicu igrača (61. minut), Pavkova i Ivanića, koji su zamenili Joveljića, odnosno Vukanovića.

U istom minutu nakon centaršuta sa desne strane, sjajno je skočio Rodić i iz neposredne blizine šutirao glavom pravo u Rosića. Bila je to najveća prilika Crvene zvezde u dotadašnjem toku meča. Nakon toga je iz dobre pozicije, sa ivice šesnaesterca tukao i Ivanić, ali preko gola. Ekipa Mladosti u prvih dvadesetak minuta nastavka nije izvela nijedan ozbiljan napad ka Borjanu.

Skraćeni korner izveo je Marin u 66. minutu, skočio je Pavkov, u vazduhu je bio zadržan od strane čini se Šatare, i po mišljenju sudije Čolovića, bilo je elemenata za najstrožu kaznu. Protestovali su i klupa i igrači Mladosti. Udarac Bena sa bele tačke, maestralnom paradom zaustavio je Rosić. Koji sekund kasnije, zbog navodnog simuliranja prekršaja, drugi žuti karton dobio je Marko Gobeljić, tako da je Zvezda ostala sa devet igrača u polju. Čak i da je bilo simuliranja od strane našeg beka, to se desilo veoma daleko od gola gostujućeg tima. Kao da je sudija Čolović bio pod velikim uticajem protesta fudbalera Mladosti nakon dosuđenog penala.

Uprkos činjenici da smo igrali sa igračem manje, naši momci su i dalje kružili oko kaznenog prostora Mladosti, sa željom da trijumfuju u ovom meču. Sa druge strane, Milovanović ništa nije menjao u postavci i igri svog tima.

Nakon kornera Marina u 76. minutu, šutirao je Savić glavom, ali samo za paradu raspoloženog Rosića. Crveno-beli su najviše problema odbrani „plavih“ naneli upravo posle prekida, skok igrom. Taj segment igre i nije nešto po čemu je prepoznatljiva Crvena zvezda. Četiri minuta kasnije, „kiflu“ u šesnaesterca uputio je Ben, a loptu je sa Ivanićeve noge skinuo levi bek gostiju. U istom minutu Gajić je zamenio Jovičića, a Pavlović Jovanovića. Nakon toga još jedna prilika „iz vazduha“ za naš tim. Nakon centaršuta sa leve strane, visoko je skočio Ben, ali iz neposredne blizine šutirao par metara preko prečke. Činilo se da nije mogao bolje.

Do šampionske akcije čekalo se sve do 82. minuta! Fantastičan pas u prostor po desnom krilu dobija Gajić od Jovančića. Samo što je ušao u igru, Milan pronalazi svog imenjaka, Pavkova, u srcu kaznenog prostora, koji iz prve matira Rosića za 1:0 i veliko slavlje navijača Crvene zvezde!!

Od tada, pa do kraja, Mladost je bila ta koja je pokušavala dugim loptama da dođe do našeg gola, ali ih je u svemu tome osujetio sigurni Milan Borjan. Crveno-beli su rutinski utakmicu priveli kraju, ne dozvolivši bilo kakva uzbuđenja.

U utakmici koja je overavala crveno-belu titulu nisu se proslavili ni naši prvotimci, ni navijači koji su došli u prilično malom broju. Slaboj poseti kumovalo je najverovatnije nešto hladnije vreme, a nešto slabijoj igri u najvećoj meri veoma raspoložena ekipa Mladosti (pogotovo u prvih 45 minuta), odnosno isključenje Marka Gobeljića. Kao da je taj detalj prodrmao ofanzivni deo našeg tima, pa smo dodali gas i uspeli da slomimo otpor gotiju iz Lučana.
Ipak, ono najbitnije je ostvareno! A to su nova tri boda koja su donela Crvenoj zvezdi 30. titulu šampiona Srbije u fudbalu. Ruku na srce, zahvaljujući kiksu Radničkog u Nišu, večeras je i bod bio dovoljan, ali su naši momci ipak smogli snage i došli do pobede sa 10 igrača na terenu. Mladost se pokazala kao veoma tvrd orah, sa jasnom strategijom i ulogama u igri.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Dragan Čolović. Pomoćnici: Dejan Potočan i Goran Beljin. Žuti kartoni: Gobeljić, Savić, Marin (Crvena zvezda), Bojić, Pejović, Leković (Mladost) Crveni kartoni: Gobeljić (Crvena zvezda) – Strelci: 1:0 Pavkov (82. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gobeljić, Savić, Babić, Rodić, Jovančić, Jovičić (od 76. Gajić), Marin, Vukanović (od 61. Ivanić), Ben, Joveljić (od 61. Pavkov). Trener: Vladan Milojević.

Mladost: Rosić, P. Jovanović, Milošević, Šatara, Leković, Andrić, Pejović, L. Jovanović (od 76. Pavlović), Radivojević (od 87. Ristić), Bojić, Bojović. Trener: Nenad Milovanović.


Crvena zvezda 1 : 0 Mladost
Čukarički 3 : 0 Proleter
Radnički (N) 0 : 0 Vojvodina
Partizan 2 : 1 Napredak
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 35 31 3 1 54
2 Radnički (N) 35 25 8 2 46
3 Čukarički 35 18 10 7 37
4 Partizan 35 18 9 8 36
5 Mladost 35 16 7 12 32
6 Napredak 35 12 11 12 27
7 Proleter 35 10 11 14 22
8 Vojvodina 35 10 10 15 21