XS
SM
MD
LG

Radnički počeo pripreme

Foto: FK Radnički Niš

Fudbaleri Radničkog počeli su pripreme za novu sezonu u kojoj će osim u domaćem, srpskom šampionatu i kupu, igrati i kvalifikacije za Ligu Evrope.

Prozivku fudbalera obavio je šef stručnog štaba Nenad Lalatović, koji je pre nekoliko dana dogovorio sa prvim čovekom Radničkog Ivicom Tončevom nastavak saradnje sa niškim klubom.

Radnički će prvu takmičarsku utakmicu odigrati već 11. jula u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a ime protivnika saznaće 18. juna, kada je na programu žreb u Nionu. Eventualnog rivala u drugom kolu kvalifikacija Nišlije će saznati 19. juna.

Nišlije su prošle sezone ostvarile istorijske rezultate. Po prvi put su stekle status vicešampiona države i poobarale sve moguće klupske rekorde u nacionalnom šampionatu, a prema rečima Tončeva i Lalatovića lestvica će u narednoj sezoni biti podignuta, jer će se napasti jedan od domaćih trofeja i što bolji rezultat u Evropi.

Pred Lalatovićem je veliki zadatak u narednom periodu, pošto će morati da uigra novu ekipu u roku od mesec dana, ali on je tokom trenerske karijere pokazao da se odlično snalazi u takvim situacijama

-Pred nama je stvaranje nove ekipe. Otišlo nam je nekoliko nosilaca igre poput Drinčića, Ranđelovića, Grbića i Pankova, tako da danas krećemo sve iz početka. Nedostaje nam mnogo igrača, ali Radnički je jedan od najvećih klubova u Srbiji i naše ambicije su da probamo da u najmanju ruku ponovimo prošlu sezonu, koja je bila istorijska. Nešto više od toga sada ne želim  da obećavam, prelazni rok traje, a o tome ću konkretnije moći da govorim ukoliko se ispune moji zahtevi o dovođenju novih fudbalera u Radnički. Ono što nam je otišlo sada mora da se dovede. Kada budemo doveli takve igrače, tek onda ću moći da kažem šta može da se očekuje od Radničkog  sledeće sezone. Meni je jako drago što sam ostao ovde. Zavoleo sam Niš od prvog dana, a i ja sam ovde prihvaćen sjajno. Imao sam ponude iz Grčke i iz Kazahstana, ali te ekipe nisu bile spremne da ispune sve moje uslove, a kada me je pozvao gospodin Tončev brzo smo se dogovorili. Ja sa njemu jasno rekao koji su moji uslovi i koje igrače želim u Radničkim i dobio sam obećanje da će ti fudbaleri doći u Niš u najkraćem mogućem roku. Pred nama je mesec dana teškog rada kako bi spremni dočekali 11. jul i utakmicu u Ligi Evrope. Što se tiče tog žreba jedino ne bih voleo da u prvom kolu dobijemo za protivnika ekipu čije je prvenstvo u toku, ali i do tog žreba ima vremena, tako da je sada najvažnije da se potpuno fokusiramo na ove pripreme- izjavio je Nenad Lalatović.

S ozbirom na visoke ambicije kluba u narednoj sezoni, pred sportskim direktorom Radničkog Markom Jovanovićem je veliki posao tokom ovog leta.

-Mi praktično nismo ni imali pauzu posle završetka prošle sezone. Skautirali smo mnogo igrača i jasno znamo šta želimo u ovom prelaznom roku. Doveli smo Milana Makarića iz OFK Bačke, a priključiće nam se i ofanzivni vezista Veljko Batrović ukoliko uspešno prođe lekarske preglede. U pitanju je igrač iza kojeg je odlična sezona u bugarskom Etru iz Velkog Trnova i on će biti ozbiljno pojačanje. Do kraja ove sedmice očekujte još četvoricu ili petoricu fudbalera na Čairu, koji bi prema svojim karakteristikama trebali da zamene igrače koji su nas napustili, čak i da nam donesu kvalitet više u odnosu na prethodnu sezonu. Zbog odličnih igara u prošloj sezoni postoji veliko interesovanje za naše igrače Nermina Haskića i Đorđa Crnomarkovića. Oni su sa nama, pod ugovorom su sa Radničkim i mi računamo na njih u mečevima koji nas očekuju- rekao je Jovanović.

Fudbaleri Radničkog će prvih 13 dana pored obaveznih zdravstvenih i svih drugi testova, treninge realizovati u Nišu. Kako se glavni terena Čaira iz temelja rekonstruiše i uskoro treba da bude postavljena nova trava, kvalitetna i po svim i najvišim kriterijumima za odigravanje vrhunskih utakmica, verovatno će ovaj prvi deo priprema Radničkog proteći na stadionu Železničara u čairskom parku. Odmah posle toga, 23.juna, Radnički se seli u Sloveniju gde će u banjsko-klimatskom i sportsko-rekreativnom centru Terme Čatež obaviti glavni deo priprema.  Već su ugovorene prijateljske i kontrolne utakmice budući da niškom klubu od sredine jula predstoje kvalifikacije za Ligu Evrope.

Prvi rival u Sloveniji Nišlijama će biti ekipa Domžala, iz istoimenog slovenačkog grada koja je poslednjoj deceniji uvek bila među tri prvoplasirana i odmah uz Olimpiju i Maribor. Za 26.jul zakazan je meč sa ljubljanskom Olimpijom, vicešampionom Slovenije, a 29.jula protivnik Radničkog biće NK Gorica. Za 1. jul, pred sam povratak u Niš,  ekipa sa Čaira igraće kontrolni meč sa ekipom FK Bravo iz Ljubljane, a poslednjeg dana boravka u Termama Čatež (2.jula)  Radnički će se sastati se sa novim članom najbolje ruske fudbalske divizije Sočijem, koji se na kraju nedavno završene sezone plasirao u Premijer ligu Rusije.

Povratak Radničkog u Niš planiran je za 3. jul.

Na današnjoj prozivci bili su sledeći fudbaleri: Stefan Ilić, Milorad Kojić, Stefan Đorđević, Taras Bodnarenko, Đorđe Crnomarković, Filip Stanković, Petar Ćirković, Aleksa Jovanović, Aleksandar Jovanović, Petar Ristić, Nikola Čumić, Petar Petrović, Nermin Haskić, Marko Mitrović, Marko Živković, Nikola Stevanović, Marko Petrović, Milan Makarić, Veljko Batrović, Filip Sekulić, Lazar Stevanović, Đorđe Ivanović, Miloš Zdravković i Danijel Ranđelov.

Saša Stojanović, Riota Noma i Aleksandar Todorovski bili su opravdano odsutni i oni će se ekipi priključiti u sredu.


Crvena zvezda 3 : 0 Napredak
Radnički (N) 2 : 2 Mladost
Partizan 2 : 0 Proleter
Čukarički 1 : 1 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 33 3 1 60
2 Radnički (N) 37 25 10 2 48
3 Partizan 37 20 9 8 42
4 Čukarički 37 18 12 7 39
5 Mladost 37 16 9 12 34
6 Napredak 37 12 12 13 28
7 Proleter 37 10 11 16 22
8 Vojvodina 37 10 11 16 22