XS
SM
MD
LG

Banjaluka: Srpkinje prvakinje Evrope u raftingu

Foto: raftingklubkanjon.com

Reprezentacija Srbije u raftingu u kategoriji do 23 godine, osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Banjaluci. Srpkinje su trijumfovale u disciplinama sprint, spust i H2H, pa su sakupile 972 boda, 24 više od drugoplasirane posade iz Rusije. 

"Veoma naporno smo trenirale i trud se isplatio. Dale smo sve od sebe i presrećene smo. Vrbas je lijepa, ali veoma zahtjevna rijeka. Hvala Banjaluci, ovdje smo se osjećale kao kod kuće", kazala je Željka Šalipur, kapiten posade reprezentacije Srbije. U kategoriji seniora, slavila  je druga posada Češke  Republike. 
Oni su slavili u disciplini spust i tako obijezbedili jedan bod prednosti u odnosu na prvu posadu Češke, koja je osvojila srebrnu medalju u generalnom plasmanu. Bronzu su osvojili Rusi. 

Posada iz Banjaluke, koja je predstavljala BiH na prvenstvu, osvojila je četvrto mjesto u spustu  i u slalomu, što im je bilo dovoljno da na kraju budu peti.  

Kada je reč o ženama, prva posada Ruske reprezentacije osvojila je zlato u ukupnom plasmanu Evropskog prvenstva, ispred prvog i drugog tima Češke.
Ruskinje su bile dominatne u spustu, ostvarivši tako ubjedljiva 63 boda prednosti u generalnom plasmanu, u odnosu na prvi Češki tim.
U mlađim uzrasnim kategorijama, najuspješniji su bili Slovenci. 

Predsjednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons bio je prezadovoljan organizacijom i svim viđenim u Banjaluci.  
"Prošlo je deset godina od mog posljednjeg dolaska, kada je Banjaluka bila domaćin Svjetskog prvenstva. Imate prelijepu zajednicu koju pokreću veliki entuzijasti. Većinu ovih ekipa gledam na takmičenjima širom svijeta, tako da nije bilo iznenađenje kod podjele medalja. Konkurencija je bila žestoka, vidio sam veliki napredak kod nekih timova i radujem se njihovom razvoju i vjerovatno novim medaljama u budućnosti. Vrbas je prelijepa rijeka, teško da možemo pronaći bolju lokaciju za takmičenje - rekao je, zatvarajući takmičenje u Banjaluci, Džozef Vilis Džons.