XS
SM
MD
LG
10.12.2011 Ž. Radivojević

Boćanje: Lasta obeležila sezonu

Dugogodišnju dominaciju Laste u srpskom boćanju prekinuo je Novi Beograd u 2010 godini. Medjutim, Lasta je ove godine, ponovo, neprikosnovena: osvojeno je prvenstvo Super lige i Kupa BS Srbije.

- Prvi deo sezone, odn. ligaški deo, odigrali smo dosta dobro i pretrpeli samo jedan poraz - ističe Radivoj Milić, predsednik kluba - U plej-ofu imali smo dva poraza, ali smo zbog boljeg rezultata na domaćem terenu protiv Dinare iz Zemuna i Siriga postali šampioni. Ono što nam je zasmetalo je plej-of: tokom cele sezone igraš dobro, imaš kontinuitet, osvojiš prve mesto i u plej-of ulaziš bez ikakve prednosti u odnosu na druge klubove.

Kao prvaka Super lige, Lastu će tokom proleća očekivati kvalifikacioni turnir za Kup šampiona.

- Troškovu učešća na kvalifikacionom turniru su ogromni, a pomoć mala - nastavlja Milić – Verujem da ćemo, ipak, obezbediti potrebna sredstva. Srećom,

Uvek smo nailazili na razumevanje u ATP Lasti, koja nam je obezbedjivala prevoz. Medjutim, daleko veći problem je podići formu. Za razliku, od konkurenata iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, mi tokom zime ne možemo trenirati, jer pokrivebih terena u Srbiji nema. Ostaje nam da se nadamo da će tokom marta biti lepo vreme, kako bi se koliko-toliki pripremili za kvalifikacioni turnir. Medjutim, trening kao trening ne znači baš mnogo: prava forma se može postići samo kroz jake utakmice.

U poslednje vreme, prioritet u Lasti je rad s najmladjim igračima.

- Polako i strpljivo smo radili s Raškovićem i Koljajom, koji su drugu godinu kod nas i oni su pravu snagu pokazali u drugom delu sezone. Mnogo očekujemo i od vrlo mladih igrača Vuka Kaćanskog i Strefana Todorovića. Naredne godine, mladji igrači imaće daleko više prilike za igru, čak i na uštrb rezultata ekipe.

Radivoj Milić jasan plan za srpsko boćanje.

- Budućnost boćanja, ne samo u Srbiji, su u brzinskom i štafetnom izbijanju, koje su ujedno i najatraktivnije discipline. Velika pažnja se mora posvetiti i animaciji boćarskog sporta. Ne verujem da je problem napraviti svojevrsni „boćarski performans“ negde u gradu, na atraktivnim mestima: Ada Ciganlija na primer, gde bi se publici približilo boćanje, ali kroz najzanimljivije discipline. Naravno, potrebno je rešiti problem koji se dugo postoji: izgradnja bar natkrivenog, ako ne i pokrovenog terena.

Na snimku:

- BK Lasta