XS
SM
MD
LG

Osvrt na 8. kolo Srske lige Beograd: Stepojevčani uzeli meru još jednom favoritu

Matejević Ilija Radnički Novi Beograd - foto: lična arhiva

Osmim kolom u Srpskoj ligi, grupa Beograd, ušli smo u drugi deo jesenje polusezone. Ako je merilo proteklih osam kola, vidljivo je da je IMT-e odmakao za dva koplja ostalim rivalima. Da li je to znak nadmoćnosti i kvaliteta "traktorista", ili ostali značajnije zaostaju po navedenim segmentima, stvar je dublje analize. Šest bodova je lepa zaliha vodećeg ispred OFK Beograda, jedinog pravog takmaca, sudeći po potencijalu i ambicijama. Da li će se razlika povećati ili smanjiti  pokazaće naredne utakmice.

Nema sumnje da je proteklo kolo obeležio probuđeni Stepojevac. Posle Obrenovčana, meru su uzeli I komšijama iz Velikih Crljena. Bio je to sudar dve koncepcije I  shvatanja igre.  Ovog puta, mladost je trijumfovala nad iskustvom. Neplanirani poraz TEK je koštao pada na tabeli i još jednom potvrdio da, ako ne računamo IMT-e, da je liga ujednačena, i da svako svakoga može da pobedi.

Druga utakmica koja je pobuđivala  pažnju ljubitelja "malih" beogradskih terena je meč na Bulbudercu i neočekivano sigurna pobeda "bulki". Ako bi tražili igrača koji je obeležio ovo kolo, epiteti s pravom pripadaju omalenom Vladi Simiću, igraču Zvezdare koji je postigao evro gol, i u značajnoj meri usmerio tok meča u korist svoje ekipe.  "Bulke" igraju po principu "toplo-hladno" ali se, korak po korak, pomeraju ka "gornjem domu". Uprkos porazu, "romantičari" nisu odustali od šampionske trke, mada je razlika u bodovima opipljiva. Sa potencijalom koji imaju i sa iskusnim trenerom Kuzmanovskim mogu i dalje gajiti šampionske snove. Poslednji poraz je  upozorenje da će povratak na nekadašnje staze slave biti dug i trnovit.

U iznenađenja kola možemo svrstati utakmicu pored ranžirne stanice u Makišu. Nekompletni "lokosi" nisu mogli odoleti silno motivisanim "zvezdašima", koji su ispred igre, imali jasan plan kako doći do trijumfa. Neuspesi Lokomotive najviše su pogodili trenera Stojmirovića, koji je uložio dosta truda i energije kako bi ekipa konačno zaigrala kako zna  i ume. Očigledno je da, izuzev nosilaca igre, mladost ostalih ne zadovoljava nivo igranja u trećem rangu takmičenja. Trener Zvezdić  I njegovi zvezdaši   su najzad ušli u željeni ritam, sa jasnim ciljem šta će im biti prioritet. Pored navedene utakmice, još jedan meč ekipa iz "donjeg doma" odigran je u Mladenovcu.

Tim  sa Seltersa je konačno razbio  maler kad je u pitanju efikasnost. To  dovoljno govori o racionalnosti i putu da se sa što manje rizika dođe do rezultata. Tek, bilo kako bilo, za njih važi floskula: ni manje golova, ni više bodova. Ravnopravni duel odlučili su golovi Kostića i Pantelića. Surčinci su se pokazali kao dobro organizovan i vođen tim, i ne bilo iznenađenje da su u Sučin odneli bod. 

Još jedna utakmica odigrana je između ekipa sa indetičnim učinkom. Radnički sa Novog Beograda je imao više od igre, stvorio više prilika za gol i,  kako to obično biva, bili kažnjeni za brojne promašaje. Napadali su "majstori" veći deo utakmice, rešeni da posle tri remija konačno zabeleže pobedu, ali ih je individualna greška skupo koštala. Sremčica od debakla u Obrenovcu Igra kao preporođena i sigurno da udela u tome ima iskusni trener Ivica Šimičić. Kad je lider u pitanju, ništa novo. Jednu za drugom ruše prepreke i ovog puta nije im mogao  odoleti mladi sastav "optičara". Očekivali smo više od filijale Partizana od sadašnje nezavidne pozicije na tabeli,  sa skromnom bodovnom zalihom.

Pored meča na Bulbudercu, još jedan derbi odigran je u Obrenovcu. Borčani su došli na Vašarište motivisani I željni da prekinu niz od tri vezana poraza. Igrali su otvoreno, ali su  naišli na  raspoloženog domaćina, koji je preko lucidnog Živkovića poveo.  Znajući da nemaju šta da izgube gosti iz Borče su pomerili težište igre i sve više ugrožavali Jadranina. Jedan odbitak Žmirić je pretvorio u gol. Zahvaljujući odličnom startu Borčani su zadržali visoke pozicije, baš kao i Obrenovčani. Na kraju sudar dve koncepcije igre, mladosti Brodarca i  Iskustva GSP Poleta Dorćola, pripao je minimalm rezultatom domaćinu. Pobeda je Novobeograđanima omogućila da se izjednače na tabeli sa "saobraćajcima". Odigrali su takmaci jednu igračku klackalicu i pokazalo se da su  momci trenera Mikija Ivanovića za svakog domaćina nezgodan protivnik.


Radnički (O) 1 : 1 OFK Mladenovac
Radnički (NB) 0 : 2 BSK Borča
Lokomotiva 1 : 1 Jedinstvo
Zvezdara 2 : 1 Sremčica
Brodarac 3 : 2 Crvena zvezda
IMT 2 : 0 OFK Beograd
Stepojevac Vaga 2 : 0 GSP Polet Dorćol
TEK Sloga 2 : 1 Teleoptik
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 IMT 10 7 2 1 23
2 BSK Borča 10 5 3 2 18
3 Zvezdara 10 5 2 3 17
4 OFK Beograd 10 5 2 3 17
5 TEK Sloga 10 4 4 2 16
6 Radnički (O) 10 3 5 2 14
7 Brodarac 10 4 2 4 14
8 GSP Polet Dorćol 10 4 2 4 14
9 Radnički (NB) 10 3 5 2 14
10 OFK Mladenovac 10 2 6 2 12
11 Sremčica 10 3 2 5 11
12 Stepojevac Vaga 10 3 2 5 11
13 Crvena zvezda 10 2 3 5 9
14 Lokomotiva 10 2 3 5 9
15 Teleoptik 10 2 3 5 9
16 Jedinstvo 10 2 2 6 8