XS
SM
MD
LG

Završena sezona za ženski fudbal u Srbiji!

Foto: facebook.com/ZFKSPARTAK

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije danas je doneo odluku koja se odnosi na nastavak takmičenja u sezoni 2019/20. Super liga Srbije i Prva liga Srbije biće završene nakon odigravanja susreta 30. kola, /tj. u aktuelnoj sezoni neće se igrati plej-of i plej-aut, istovremeno je doneta odluka da se takmičenje u nižim ligama, amaterskim ligama, kao i ligama mlađih kategorija prekida i validni ostaju rezultati ostvareni zaključno sa 15. martom 2020 godine.

I sve ovo bi bilo potpuno jasno da čelni ljudi našeg fudbala nisu u izveštaju „zaboravili“ da zvanično pomenu šta će se dogoditi i kakva će biti sudbina ovosezonskih takmičenja kada je ženski fudbal u pitanju. Naime, takmičenje u Super ligi Srbije suspendovano je nakon 14. odigranog kola, dok je u drugom stepenu takmičenja prvenstvo prekinuto nakon deset odigranih susreta.

Iz dobro obaveštenih izvora vrlo brzo dobili smo potvrdu onoga što smo znali još krajem marta ove godine, da se ženski fudbalski šampionat neće nastaviti, a to je potvrđeno i šturim saopštenjem kojeg su potpisali Komesari za takmičenje Super i Prve lige Srbije Momčilo Marić i Sead Čočić. U saopštenju se kaže:

- „Obaveštavamo Vas da prema odluci IO FSS, prvenstvo u Super i Prvoj ligi Srbije za žene završeno, tj. ne nastavlja se zbog pandemije. O detaljima ćemo Vas obavestiti na osnovu odluka nadležnih organa FSS u najskorije vreme…“

Prosto je neverovatno da Komesari za takmičenja nakon puna dva meseca od suspenzije takmičenja nemaju razrađene sve mogućnosti kada je (ne)nastavak borbe za bodove u pitanju. Svako ko iole poznaje stanje ženskog fudbala u Srbiji mogao je i sam da dođe do zaključka da će u slučaju prekida takmičenja prvoplasirana ekipa u momentu suspenzije takmičenja biti proglašena za šampiona. Iz elitnog ranga niko neće ispasti i to je ono što je u okviru Super lige najvažnije jer usled nepostojanja drugih Evro takmičenja izuzev Lige šampiona pozicija na tabeli i nije tako bitna u ovom momentu. Kada je reč o drugom stepenu takmienja, Prvoj ligi Srbije jasno je da će dve prvoplasirane ekipe naredne sezone igrati u višem rangu. I iz ovog stepena takmičenja niko neće „skliznuti“ u niži rang i ostaje amo pitanje kako će se i po kojem ključu Prva liga Srbije popuniti ekipama iz trećeg stepena takmičenja. Uz sve navedeno mora se napomenuti da se takmičenje u okviru nacionalnog kupa neće ni održati za sezonu 2019/20.

Iz svega navedenog, a u cilju pomoći dugogodišnjim sportskim radnicma, gospodi Mariću i Čočiću, predočavamo ono što ćete i Vi uskoro potpisti:
– ŽFK Spartak iz Subotice proglašava se šampionom za sezonu 2019/20;
– Super ligu Srbije niko neće napustiti u sezoni 2019/20;
– Super liga Srbije će u sezoni 2020/21 brojati deset klubova;
– ŽFK Kolubara Lazarevac i ŽFK TSC Kanjiža nastupaće u Super ligi Srbije u sezoni 2020/21;
– Prvu ligu Srbije niko neće napustiti u sezoni 2019/20,…

Za kraj, još jednom se pokazalo i dokazalo u kakvom stanju se nalazi ženski klupski fudbal u Srbiji. Sve je to na najnižem amaterskom nivou, pa i ne čudi zašto se Odbor za hitna pitanja FSS-a nije ni udostojio da ovaj segment fudbalske igre posebno napomene u svom saopštenju nakon veoma važnog sastanka.


14 .kolo Superliga Srbije
Sloga 4 : 1 Mašinac Trejs PZP
Spartak 5 : 0 Radnički 1923
Vojvodina 2 : 1 Požarevac
Zemun 0 : 5 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Sloga 14 9 1 4 28
3 Crvena zvezda 14 8 1 5 25
4 Mašinac Trejs PZP 14 7 2 5 23
5 Vojvodina 14 6 1 7 19
6 Radnički 1923 13 3 2 8 11
7 Zemun 13 3 2 8 11
8 Požarevac 14 0 1 13 1