XS
SM
MD
LG

Zašto Srbija nema teniskih turnira i da li će Adria promijeniti nešto ?

Srbija ima prvog tenisera svijeta. Srbija je imala u proteklih 15ak godina, još troje prvih na svijetu. Dvije dame i jednog dubl igrača. Koliko Srbija ima ATP i VTA turnira ? Nula. Koliko Srbija ima Čelendžera ? Nula. Pa kako je to moguće ? Kako je moguće da se prave rezultati a da nema turnira ? Ovo je definitivno velika misterija.

Da bi imali rezultate u tenisu, morate u taj sport ulagati. Tenis je skup sport i ako država ne djeluje kako treba, tenis će se teško razviti. U Srbiji se u tenis, kao i većinom u sport, i ne ulaže. Nema turnira, nema takmičenja i nema adekvatne podrške. Svi se ponose Noletom, Anom, Zikijem, Jelnom ali kad treba stvarati Đokoviće, Ane, Zikije, Jelene e onda tih, što se ponose na gotov prozivod, nema nigdje. 

Cijeli sistem je pogrešan i njeguju se pogrešne vrijednosti. Danas se djeci serviraju razni likovi i likuše koji dobijaju prostor po raznim smećima od rijalitija. Sa druge strane, tenis pa i sport generalno, gura se na margine društva. I ne bi to bio toliki problem da smo mi netalentovani za tenis. Ali itekako smo talentovani i imamo veliku tenisku tradiciju. Još u bivšoj državi tenis je bio razvijen sport a o uspjesima u poslednjih 15ak godina, suvišno je i pričati. 

Ali zašto onda nema turnira i šta uopšte znače turniri ? Prvo ću dati odgovor na drugi dio pitanja. Talijani ne moraju izaći iz Italije a preko Čelendžera mogu doći do TOP100. I to čak ne moraju imati perfektne rezultate jer skoro svake sedmice ima neki Čelendžer. Em nemaju skupih troškova putovanja em imaju sjajne preduslove za TOP100 a u jednom ranijem tekstu smo se bavili bitnošću ulaska u TOP100. 

Pošto kod nas nema Čelendžera, mladi teniseri su u velikom problemu. Ogroman broj djece se izgubi u prelasku iz juniorskog na seniorski tenis. Prosto nemaju turnira u Srbiji a nemaju previše para za putovanja. Sa turnirima u Srbiji bi zaradili i novac i poene i stvorili sebi preduslov za nešto više. I ne traži niko da Srbija ima Čelendžera kao Italija ali bar 3-4 može imati. Ali mi nemamo ni Čelendžere ni ATP turnire.

A sad da se vratimo na prvi dio pitanja. Turnira nema jer nema podrške. Bio je ''Srbija Open'' kao ATP turnir i trajao je četiri godine. Zašto je propao ? Nije bilo adekvatne podrške. I ne mislim tu samo na publiku nego i podršku cijeloj toj priči. Na marketingu se nije radilo, nije bilo komunikacije ni sa našim teniserima pa u poslednjem izdanju niko od naših najboljih tenisera nije igrao a nije bilo ni prevelikog broja sponzora. Krivice za to sve ima na više mjesta. Organizatori, teniski savez i na kraju država sa svojim institucijama. Svi u zakazali i zato je taj turnir propao. 

Tako je propao i legendarni Čelendžer ''Gemaks''. Gemaks je dobijao brojne nagrade i na njemu su igrala neka zaista nevjerovatna imena. Vjerovali ili ne ali tu su igrali, pored naših momaka, Rafa nadal kad je imao 17 godina i Rišar Gaske. Sjećam se vrlo dobro da je stigao do polufinala koje je igrao. To je bio moj pri turnir koji sam pratio a on je imao valjda 16-17 godina. Izgubio je od Van Šepingena ali i kao klincu mi se svidjelo kako igra (njegov bekhend je umjetnost). Inače, te 2003. godine je i Nadal igrao a on je ispao u četvrtfinalu.

No, ajde da se okrenemo budućnosti i da bar ona bude bolja. Svi se moraju ujediniti da bi Srbija dobila Čelendžere pa i ATP turnir. Ali ne može se čekati samo na akcije i poteze Đokovića. Nije Nole dužan da radi to. Ova Adria što se igrala u Beogradu protekle sedmice je više splet okolnosti. Zna se ko je dužan i ko treba raditi na promociji tenisa. To moraju prije svih raditi država i sam teniski savez. Jer gdje ćete bolje promocije tenisa od Čelendžera i ATP turnira ? Nema bolje definitivno. Klincima tako omogućavate da od malih nogu gledaju uživo sportiste i da u njima prave idole. To je ispravan način odrastanja i zasnovan je na pravim vrijednostima koji danas nažalost ne postoje. Bitnije je da neko dijete napravi instagram profil sa 8-9 godina kako bi tamo pratilo razni šljam koji se gura djeci pod nos dok se kvalitet od djece krije. Kvalitet, u ovom slučaju tenis, nije bitan jer neki smatraju da ne donosi korist.

A teniski turnir vam neće donijeti koristi samo ako ne znate upravljati istim. Čak i ATP 250 turniri i Čelendžeri, donose odličnu zarau ako se radi kako treba. Dobra organizacija, jak marketing, sponzori i dobar nagradni fond. Uz to, komunikacija sa domaćim igračima i da što više njih bude na tom turniru jer tako će se privući i publika. Činjenica jeste da Srbija nema pravu tenisku publiku i da bar 50% teniske publike neće biti kada Nole završi karijeru jer su vezani za uspjeh a ne za ljubav prema sportu. Međutim, neke stvari pokazuju da naša publika polako počinje cijeniti i ostale domaće igrače.

Sjećate se sigurno finala Dejvis Kupa protiv Čeha 2013. godine. Arena puna kad je Nole igrao. Nole izjednači na 2-2 i odlučujući meč za titulu igraju Lajović i Štepanek. Mladi Duci tada je ostao izdat od vlastitog naroda jer je u Areni ostala možda trećina publike. Sada, na Adria Turu, drugačija slika. Rezultatski nebitan meč Milojevića i Ducija a tribine sjajno popunjene. Takođe, Viktor Troicki igrao je protiv Zvereva meč koji je počeo iza ponoći i opet je posjeta bila odlična. Možda se narod uželio tenisa i zabave radi korone ali ajde da se nadamo da je došlo do neke promjene.

Publika se privlači dobrim marketingom, sa dosta domaćih igrača, propratnim sadržajom a ako još ima neko ''vrh'' inostrano ime e onda je to pun pogodak. Ovo zvuči jednostavno kad se ovako kaže a u stvarnosti je komplikovano jer niko nema želje da pokrene cijelu stvar. Zato Srbija danas nema turnira iako ima nestvarne rezultate.

A i region generalno ima problem. Samo je ostao ATP turnir u Umagu (propao nekada ATP Zagreb Indors). Od Čelendžera tu je samo Banjaluka. Bilo ih je više prije. Gemaks, Sarajevo (Gaske igrao finale 2003. recimo), Split, Portorož. Sve je to sada propalo što nije dobro. Imamo dosta talenata u regionu a nažalost nemaju gdje početi i osvajati prve bodove. Svima bi bilo bolje da ih mogu osvajati blizu kuće jer su troškovi manji. A opet ponavljam, ti prvi poeni i generalno poeni koji bi se osvajali u regionu (da i dalje ima nekoliko Čelendžera), bili bi sjajan vjetar u leđa mladim nadama regionalnog tenisa.

Sa te strane Adria Tur može biti sjajna odskočna daska. Turniri u Beogradu, Zadru i Banjaluci će sigurno skrenuti pažnju na region. No, da li će nadležni shvatiti da trebaju reagovati ili će opet ostati indolentni, pokazaće vrijeme.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise