XS
SM
MD
LG

Ajaksove veličine: Vasović-Tadić-Krojf

Foto: Svetozar Čiča/lična arhiva

Ajaks iz Amsterdama je uoči sezone 2020/21 izvršio promociju novog "zlatnog" dresa u kojima će igrati kao gost. Sve odiše snagom, uverljivošću i ubedljivošću. Na unutrašnjoj strani okovratnika je zlatnim slovima utisnut datum 02.06.1971., dan kad je velikan iz Amsterdama, prvi put, u svojoj 120 godina dugoj istoriji, postao šampiom Evrope, pobedivši u Londonu, na kultnom stadionu Vembli, grčki Panatinaikos sa 2:0. Pehar je, kao kapiten, uvis podigao Velibor Vasović, po mnogima najbolji strani igrač u istoriji Ajaksa i jedan od najboljih odbrambenih igrača Evrope i sveta. Ispod zlatnog grba je upisano 50 godina, koliko će tačno biti, sledeće 2021. godine, navedenog datuma, kad je "zlatni jubilej'. To je sve dokaz koliko je Ajaks veliki klub u svemu, idući u susret velikom jubileju ne prepuštajući ništa slučaju. 

Ajaks je još tri puta, osim navedenog datuma, bio šampion Evrope, a ono što je posebno zanimljivo da je svoju treću uzastopnu titulu osvojio 30.05.1973. godine, upravo u Vasovićevom gradu, Beogradu, na stadionu Crvene zvezde, pred 100.000 gledalaca, pobedivši Juventus sa 1:0. Tad je pehar, kao kapiten, uvis podigao Johan Krojf, najveći fudbaler Evrope 20 veka. 

Ono što je takođe fascinirajuće, iz karijere Velibora Vasovića, je činjenica da je za pet godina igranja u Ajaksu, od 1966. do 1971. osvojio i tri šampionske titule i tri pehara pobednika Kupa Holandije. U Partizanu je, kao igrač, osvojio četiri titule, a noseći dres Crvene zvezde je jednom bio šampion. Najveći trenerski uspeh je postigao sa Crvenom zvezdom, kojoj je u sezoni 1987/88, posle pet godina, uspeo vratiti titulu, udarajući temelje najboljeg tima u istoriji na prostorima bivše Jugoslavije, koji će svoj zenit dostići u Bariju 1991. godine, postajući šampion Evrope. 

O Johanu Krojfu je sve rekla UEFA zvanično ga proglasivši najboljim fudbalerom Evrope svih vremena. 

Dušan Tadić je u dresu Ajaksa srušio Real Madrid i za svoju igu dobio ocenu 10. Na Johan Krojf Areni mu se pevaju pesme, kapiten je, poput svojih slavnih prethodnika i još nije rekao svoju poslednju reč kao igrač. I on će, po završetku karijere u trenere. 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35

Ajax 0 : 1 Valencia
Chelsea 2 : 1 Lille OSC
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Valencia 6 3 2 1 11
2 Chelsea 6 3 2 1 11
3 Ajax 6 3 1 2 10
4 Lille OSC 6 0 1 5 1