XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: "Suvi list" i "dropkik" Dušana Tadića

Foto: ajax.nl/AFC Ajax Amsterdam, Dušan Tadić

Ajaks iz Amsterdama samo korak deli do nove 36. titule u Holandiji, posle pobede od 3:0, nad Cvoleom u Amsterdamu.

Ajaks nije igrao sjajno i izvesno kako rezultat pokazuje. U prvih pola sata je Cvole mogao da vodi, po izglednijim šansama, sa 2:0, ali je onda na scenu, ponovo, stupio "Kralj" srpskog i holandskog fudbala, Dušan Tadić i maestralnim golom sve preokrenuo u korist Ajaksa, tri kola pre kraja prvenstva.

Njegov gol za vođstvo Ajaksa od 1:0, je za fudbalske čitanke. Preseca dah. Iskosa sa leve strane, u vrhu šesnaesterca je izveo šut tzv. "suvi list" koji je "izum" slavnog Brazilca, Valdira Pereire, poznatijeg kao Didi. Ili još tačnije bila je to mešavina dva retka, ali elitna šuta, "drop-kik" i "suvi list". Dušan Tadić ih je spojio u jedan, što nikom do sada, na taj način, nije pošlo za nogom. "Drop-kik" je šut kad lopta malo odskoči od zemlje, a "suvi list" vodi loptu u gol, menjajući krivulju njene putanje. 

Sad je to "izum" Dušana Tadića i treba ga, za nove generacije nazvati po njemu, a sve u slavu i čast Didija, kome je i slavni Pele, kao dečak, skupljao sličice i zajedno sa njim Brazilu doneo prvu Svetsku titulu u Švedskoj 1958. godine, kad je Pele imao samo 17 godina.

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35