XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Ajaks ne može bez Tadića, ali mu treba i novi Vasović

Foto: facebook/AFC Ajax, Promes u zagrljaju Tadića

Sinoć je Ajaks u Amsterdamu u oviru 7. kola prvenstva Holandije, ugostio poslednjeplasiranu Fortunu Sitard i bez obzira na velik krajnji rezultat na semaforu 5:2 u svoju korist, prilično se namučio, u što smo se i mi frenetični Ajaksovci u Srbiji, mogli uveriti, gledajući TV prenos, uživo. 

Dušan Tadić, je prvi put, posle 2,5 godine počeo meč sa klupe, jer ga je trener, Ten Hag odmarao za utakmicu Lige šampiona koju Ajaks igra u utorak u Danskoj, protiv Mitjilanda. 

Sinoć je, gle čuda, Fortuna, već u 7. minuti, na Johan Krojf Areni, povela sa 1:0, a nedugo zatim je mogla i da poveća rezultat na 2:0. Samo je sreća spasila Ajaks, pa je, potom, Ajaks u finišu prvog poluvremena, nekako stigao do preokreta i vođstva od 2:1. Ajaks je utakmicu počeo konfuzno i prilično dezorjentisano, sve dok u igru, zadnjih pola sata, nije ušao Dušan Tadić. Njegovim samim ulaskom, igra Ajaksa je, u trenu postala sadržajnija i osmišljenija, vratio je magiju, postigao gol iz penala, učestvovao u pripremi još jednog i na kraju utakmice demonstrirao neviđeni altruizam. U 90+5 minutu, sudija je dosudio još jedan penal za Ajaks i Tadić je rukom pozvao Kvinsi Promesa da šutira umesto njega, kako bi mu vratio samopouzdanje u sopstvene vrednosti. Promes je poentirao za konačnih 5:2 i našao se u zagrljaju Tadića, sa neizbežim osmehom na licu. Taj gest Tadića je oduševio sve Ajaksovce širom sveta. 

Na kraju se mora, u svekolikoj euforiji, ponovo osvrnuti na početak ovog teksta i poroznost odbrane Ajaksa, što mu se, s vremena na vreme, često dešava. Taj ceh je najviše platio u polufinalu Lige šampiona 8. maja 2019., kad je u već viđenom finalu, Totenhem srušio, u 90+6 minutu, tadašnje snove o petoj Evropskoj tituli. Ajaks je imao sve u rukama, ali je i pored 2:2 i rezultata koji ga je vodio u finale, u ekstra tajmu izgubio sa 3:2, u sred Amsterdama. 

Daleka su, ali ipak duboka sećanja, na legendarnog Velibora Vasovića, koga je Mihels doveo u Ajaks, jer je sa njim Ajaks dobio neprobojni "Kineski zid" i prvi put, 1971. godine osvojio Evropu. 

Sinoćna utakmica sa osrednjom Fortunom, kao i opisana sa Totenhemom, vapi za nekim novim Veliborom Vasovićem, jer navala Ajaksa, ne može uvek dati golova, koliko odbrana može primiti. Nauk se stiče na takozvanim malim utakmicama. 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35

Ajax 0 : 1 Atalanta
Midtjylland 1 : 1 Liverpool
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Liverpool 6 4 1 1 13
2 Atalanta 6 3 2 1 11
3 Ajax 6 2 1 3 7
4 Midtjylland 6 0 2 4 2