XS
SM
MD
LG

Portugal dolazi u Beograd kao veliki favorit, Ronaldo ima veliku podršku nove generacije

Reprezentacija Portugala - foto: facebook.com/portugal

Nakon pobede nad Republikom Irskom, Srbija se okreće novim izazovima, u kojima će nastojati da nastavi trend pozitivnih rezultata. Mnogo toga je bilo dobro protiv Iraca, ali i nekoliko bitnih stvari se mora popraviti, jer je sledeći protivnik među najboljim reprezentacijama na svetu - Portugal.

Osvajači Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016, su počeli svoje kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru pobedom od 1:0 nad Azerbejdžanom kod kuće (domaćini u Torinu). Iako mnogi misle da su se Portugalci mučili, realnost je potpuno drugačija. Da nije bilo izvanrednog golmana Sahrudina Mahamedeljeva, koji je činio čuda i bio možda i najbolji igrač prvog dana kvalifikacija, Azeri bi doživeli brodolom kakav se retko viđa. Portugal je imao 26 šuteva ka golu od kojih je 14 išlo u okvir, ali je Mahamedeljev bio nerealan u svojim naporima da sačuva mrežu. Tako da svi oni koji misle da su Ronaldo i momci imali problema u ovom meču su u velikoj zabludi. 

Nakon dosta vremena smo videli Selekao koji napada i nije željan da uspori igru i igra taktički. Ovaj Portugal nije ona stara ekipa u kojoj su glavnu reč vodili Ronaldo, Pepe, Kvarežma i ostatak sjajne generacije koja je zaslužila mnogo više od jednog trofeja. Mišljenje koje preovlađuje u našoj javnosti da veterani i dalje nose igru Portugala je daleko od istine jer ako pogledate njihov tim, mladi igrači čine većinu u ovom sastavu.

Žoao Feliks ima 21 godinu, Diogo Žota 24, Ruben Dijaš 22, Bruno Fernandeš i Bruno Silva po 26, kao i Kanselo. Ostatak i nećemo pominjati, ali sva ova imena Vam mogu reći koliko je percepcija ovdašnjih navijača u slučaju ekipe Fernanda Santoša pogrešna. Naravno, niko ne kaže da je Kristijano Ronaldo sada druga violina, ali tim definitivno manje zavisi od njega nego ranije.

Po većini kladionica, Portugal je veliki favorit u Beogradu, i kvota na njegovu pobedu je 1,70. Nerešen ishod je 2.7, dok je trijumf Srbije 3.75. Naravno ovi brojevi variraju od jedne do druge kladionice ali su u suštini slični. Tako da Vam ovo govori sve sa kim se susreće i kakav izazov ispred sebe ima četa Dragana Stojkovića.

Piksi će definitivno morati da napravi neke izmene u odnosu na meč sa Irskom jer je zadnja linija našeg tima iskazala određene slabosti u tom meču koje su fudbaleri protivnika lako koristili. Uz svo dužno poštovanje prema njihovim kvalitetu, ako su Irci mogli tako lako da dolaze do šanse, zamislite kakve probleme bi naša odbrana mogla da ima protiv Portugala.

Stojkovića može da raduje dobar nastup Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, tako da će imati na raspolaganju više varijanti kada je u pitanju napad. Obojica su postigli golove, Mitović čak i dva, sustižući Stjepana Bobeka na prvom mestu večne liste strelaca u nacionalnom dresu.

Meč sa Portugalcima će se odigrati na Marakani, u subotu sa početkom u 20 časova i 45 minuta. Nažalost, gledalaca neće biti zbog situacije sa COVID-19 virusom, što je ogroman hendikep u ovom slučaju, jer bi protiv ovakvog protivnika prisustvo publike bilo od ogromnog značaja. Mnogo puta smo prisustvovali situacijama u kojima je impuls koji je dolazio sa tribina bio i odlučujući faktor za pobedu naše reprezentacije, ali ovog puta će morati sami da prebrode ovo teško iskušenje.