XS
SM
MD
LG

Evo kako Srbija može da se plasira na Svetsko prvenstvo u Katar

Detalj sa meča Luksemburg - Srbija (foto: FSS)

Svetsko prventsvo u Kataru sledeće godine je na dohvat ruke za reprezentaciju Srbije nakon pobede nad Azerbejdžanom u odličnoj utakmici na Rajko Mitić stadionu. "Orlovi" su prvi u grupi A i sada kontrolišu svoju sudbinu. Ukoliko i vi želite više kontrole kada je reč o utakmicama na koje se kladite, ne zaboravite iskoristiti ovu odličnu ponudu dobrodošlice.

Srbija još uvek nije doživela poraz u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo i ima neverovatnih pet pobeda i samo dve nerešene utakmice. Ipak, ovo možda i ne bude dovoljno da "Orlovi" izbegnu baraž i odu direktno u Katar. Sve zavisi od poslednje utakmice protiv Portugala. Pa pogledajmo kakve opcije Dušan Vlahović i družina imaju.

Pobeda nad Portugalom

Srbija je sada na vrhu grupe sa 17 bodova iz sedam utakmica te ima još samo duel sa Portugalom u gostima do kraja grupne faze kvalifikacija. Tu je i utakmica sa domaćinom svetskog prvenstva Katarom, ali rezultat u njoj neće napraviti nikakvu razliku. Ukoliko Srbija pobedi Portugal, tu je situacija jasna. "Orlovi" idu u Katar i svi ostali rezultati su nevažni. Nadamo se, da će se ovaj scenario ostvariti i da ćemo svi slaviti plasman u novembru. Da se imamo čemu nadati pokazala je uverljiva pobeda nad Azerbejdžanom.

Remi protiv Portugala

Ukoliko Srbija odigra remi sa Portugalom, i tada je moguće da se plasira na svetsko sa prvog mesta. Da bi se to desilo, Portugal mora izgubiti utakmicu sa Irskom. Ukoliko Portugal odigra nerešeno i sa Irskom i sa "Orlovima", oni bi išli direktno u Katar. U takvom scenariu, Portugal i Srbija bi imali po 18 bodova, ali bi Portugalci bili na vrhu grupe zbog bolje gol razlike.

Poraz protiv Portugala

Najnepovoljnija opcija za Srbiju je da izgubi duel sa Portugalom. U ovom slučaju, Srbija bi pala na drugo mesto i morala bi svoj put u Katar tražiti preko baraža. Orlovima je baraž zagarantovan već sada jer Irska na trećem mestu nema čak ni matematičke šanse da se umeša u borbu za prva dva mesta.

Kako Kroz baraž do svetskog u Kataru

Ukoliko se desi neželjeni scenario i Srbija mora u baraž, to nije kraj sveta. Ipak, put do svetskog u Kataru je mnogo teži jer sada nije dovoljno biti bolji od jednog protivnika u me]usobnom duelu kao pre.

U novom sistemu baraža igra 10 reprezentacija koje su završile kao drugoplasirane u svojim grupama. Njima će se pridružiti dve najuspešnije ekipe iz Lige Nacija u sezoni 2020/21 a koje se nisu plasirale direktno u Katar ili u baraž. Po svemu sudeći, to će biti Vels i Austrija.

12 timova koji se nađu u baražu će biti podijeljeni u tri grupe po četiri ekipe. U svakoj grupi će se igrati mini turnir sa polufinalima i finalom, te će pobednik turnira iz svake grupe ostvariti plasman na Svetsko prvenstvo.

Srbija bi u ovom neželjenom scenariu ipak bila u dobrom položaju, jer bi najverovatnije bila nosilac grupe i igrala obe utakmice na domaćem terenu. Ali nadajmo se, da se to neće desiti i da ćemo se radovati plasmanu "Orlova" na svetsko već posle utakmice sa Portugalom.


Portugalija 1 : 2 Srbija
Luksemburg 0 : 3 Irska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Srbija 8 6 2 0 20
2 Portugalija 8 5 2 1 17
3 Luksemburg 8 3 0 5 9
4 Irska 8 2 3 3 9
5 Azerbejdžan 8 0 1 7 1