XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stević 53, Kasa 112. u drumskoj trci na OI

Ivan Stević srpski olimpijac u biciklizmu završio je drumsku trku na Olimpijskim igrama u Londonu na odličnom 53. mestu sa 40 sekundi zaostaka u odnosu na pobednika Kazahstanca Aleksandra Vunokurova vozača Astane, koji je stazu od 249,5 km prešao za 5:45,57 časova.

Srebro je pripalo najboljem mladom vozaču Đira ove godine RigboretuUran Uranu iz Kolumbije, članu tima Skaj sa istim vremenom, dok je bronzu osvojio Aleksandar Kristof (Norveška) iz tima Itera Kaćuša sa osam sekundi zaostatka.

I drugi srpski biciklista Gabor Kasa završio je trku na 112. mestu sa 21,46 minuta slabijim vremenom od pobednika.

Vinokurov i Uran su pobegli iz grupe od oko 30 biciklista na sedam kilometra od cilja i vrlo brzo odmakli grupi. Nije bilo sloge da se ulove, Vinokurov je u finišu iskusno čekao na potez Urana i odsprintao ga! U sprintu grupe od 22 vozača treće mesto pripalo je Kristofu.

Švajcarac Kanćelara završio je na 28. mestu u vremenu Stevića. Kanćelara je pao na 15 km pre cilja. Pobednik Tura Vigins bio je 102, a Kevendiš 105.

- Stević je „imao noge“ za još bolji plasman, ali čestitam i njemu i Kasi za sve što su pokazali – kaže selektor Radiša Čubrić.- Zadovoljan sam, ostvarili smo plan Stević je bio blizu da uđe u prvu trećinu. Problem je bio što nije ispratio beg grupa od 30 vozača na oko 30 km do cilja. Situacija se iskomplikovala kada je upravo u toj grupi došlo do pada na oko 15 km do cilja, tu je možda bila šansa, ali je nije iskoristio. Kasa je do poslednjeg kruga bio odličan, potom se videlo da nema snage za 250 km.

Stević je zadovoljan, ali i priznaje:

- Ovo nisam doživeo! Toliko je bilo gledalaca pored staze da bukvalno nisam mogao da vidim oznake koliko je ostalo još do cilja. Bili smo izgubljeni u tom špaliru. Imao sam snage za finiš i da sam imao prave orijentire sprintao bih da uđem u top 30. Ali i ovako je dobro, završio sam veoma tešku i zahtevnu trku koja je imala za sve neočekivan rasplet.

Oko staze, prema proceni Čubrića bilo je oko milion i po gledlaca! Na tribinama gde su prodavne ulaznice se stajalo! Na startu trke u bulevaru Mal bio je i princ Čarls, a predsednik UCI Pat Mekvejd je ispričao interesantan detalj koji svedoči o popularnosti biciklizma u Britaniji:

- Bio sam sa predsednikom MOK Žakom Rogom na prijemu kod kraljice Elizabete Druge i kada me je predstavao rekao je da sam ja prvi čovek biciklističkog sporta koji je ovog leta veoma važan u Britaniji. Njoj su zasvetlele oli i rekla je „Da, to je tačno, nedavno je Vigins pobedio na Turu“.

Vinokurov (38 godina) ima u karijeri i srebro u drumskoj trci iz Sidneja 2000. Na šampionatima sveta u vožnji na hronometar ima dve bronze 2004. i 2006. Pobedio je špansku Vueltu 2006. uz četiri etapne pobede. Na Turu ima četiri etapne pobede. Slavio je i na Oko Švajcarske 2003. i Oko Nemačke 2001. Zbog dopinga diskvalifikovan je sa Tura 2007. i kažnjen je dvogodišnjom zabranom takmičenja. Vratio se na drum 2009.