XS
SM
MD
LG

Prazne puške u derbiju kola na "Čika Dača"

Derbi kola doneo je veliku borbu, ali ne i previše uzbuđenja - foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Derbi utakmica 25. kola Prve lige Srbije između kragujevačkog Radničkog 1923 i novosadskog Kabela okončana je bez golova - 0:0, što je, kada se sve sabere, možda i najrealniji ishod današnje ne baš preterano sadržajne i zanimljive fudbalske bitke na stadionu "Čika Dača".

Da li usled izuzetno loših vremenskih uslova ili pak zbog važnosti same utakmice koja je u izvesnoj meri “vezala” noge igračima oba tima, duel između Kragujevčana i Novosađana zaslužio je tek prelaznu ocenu, i to samo zbog nešto zanimljivijih poslednjih desetak minuta susreta. Tokom većeg dela utakmice vodila se rovovska bitka, uz čini se previše taktiziranja, a premalo prave igre, dok bi se neke izglednije prilike za gol mogle nabrojati na prste jedne ruke.

Gosti iz Novog Sada došli su u Kragujevac rešeni da nastave uspešnu tradiciju u duelima sa kragujevačkim prvoligašem, ali i da po svaku cenu izbegnu poraz, s obzirom da im za vratom diše “zahuktala” lazarevačka Kolubara.

Što se Kragujevčana tiče, za njih je ova utakmica predstavljala lepu priliku da steknu dvocifrenu bodovnu prednost u odnosu na Novosađane, čime bi praktično iskoračili u predvorje Super lige.

Sam početak utakmice je obećavao. Ekipa Kabela je u ovaj duel ušla prilično odlučno i beskompromisno, što je nagoveštavalo jednu otvoreniju utakmicu dobrog ritma.

Stvorili su Novosađani u uvodnim minutima susreta nekoliko poluprilika pred golom Kragujevčana. Mladi Bogdanović je u par navrata uspevao da umakne pažnji svojih čuvara, ali bez ozbiljnije opasnosti po gol Radničkog 1923, a vredi pomenuti i dva solidna pokušaja Sekulića sa distance. Prvi put je iskusni fudbaler sredine terena šutirao pored gola, dok je prilikom drugog udarca na gol Kragujevčana lopta pogodila njegovog saigrača iz ekipe Predraga Govedaricu.

Kako je vreme odmicalo, tako su “crveni” sve više preuzimali terensku inicijativu i nametali svoj ritam igre, ali nisu uspevali da stvore bilo kakvu iole opasniju priliku pred protivničkim golom. Beležimo samo situaciju iz 29. minuta, kada se borbeni Varjačić klizećim startom izborio za loptu na desnoj strani terena, a zatim centrirao ka Zukanoviću, koji je slabo šutirao glavom.

Bio je to ujedno i poslednji detalj vredan pažnje u prilično siromašnom prvom poluvremenu, koje je okončano bez pravih prilika i golova.

Ništa se drastičnije nije promenilo ni na početku drugog dela utakmice. Ponovo je epicentar svih dešavanja na terenu bio prostor između dva šesnaesterca, tako da nekih povoljnijih šansi za promenu rezultata nije bilo ni u naznakama.

Montoniju je konačno prekinuo pokušaj Karaća sa distance u 73. minutu, koji je pokušao da iskoristi klizav teren kako bi prevario golmana Radničkog 1923 Ognjena Lukića, ali se mladi čuvar mreže nije dao iznenaditi i bez većih problema je ukrotio loptu.

Probudili su se potom i Kragujevčani. Tomić je u 76. minutu uputio oštru loptu u središte kaznenog prostora Novosađana, golman Kabela Vladan Elesin je “zaplivao” kroz vazduh, ali u neposrednoj blizini nije bilo igrača u crvenim dresovima koji bi eventualno kaznili ovu nesmotrenost protivničkog čuvara mreže.

Pokušao je potom i kapiten Kovačević glavom posle kornera, da bi u 81. minutu Miloš Vidović propustio lepu priliku da se proslavi i dovede svoj tim u vođstvo, pošto je sa nekih pet metara prebacio protivnički gol.

Ipak, najbolju šansu da dođe do pogotka na ovoj utakmici lider Prve lige Srbije imao je u samom finišu utakmice, tačnije u 89. minutu. Stevan Kovačević je iz slobodnog udaraca sa nekih dvadesetak metara poludesno gađao direktno u rašlje protivničkog gola, ali se golman Kabela Elesin izvio koliko je dug i panterskom intervencijom sprečio da lopta završi u njegovoj mreži.

 

Nakon ovog remija, bodovna distanca između Radničkog 1923 i Kabela ostala je nepromenjena, te i dalje iznosi sedam bodova u korist Kragujevčana.

Pred učenicima trenera Aleksandra Linte su dva uzastopna gostovanja. “Crveni” će najpre u sredu put Vranja, na noge ekipi Dinama koja se grčevito bori za opstanak, dok ih narednog vikenda očekuje gostovanje trenutno petoplasiranoj ekipi na tabeli Prve lige Srbije, OFK Žarkovu.

PODELA BODOVA NAJREALNIJI EPILOG

Susret dve najbolje plasirane ekipe na tabeli Prve lige Srbije, Radničkog 1923 i Kabela, nije doneo previše šansi i golova, pa je utisak da je podela plena najrealniji ishod ove borbene, takmičarske utakmice na stadionu "Čika Dača".

Novosađani su i u četvrtom uzastopnom odmeravanju snaga sa kragujevačkim prvoligašem uspeli da ostanu neporaženi. Kabel se još jednom pokazao kao tvrda i veoma disciplinovana takmičarska ekipa, koja je u stanju da odigra na rezultat, pa stoga i ne čudi što se od početka sezone nalazi u samom vrhu tabele.

- Utakmica je bila izuzetno tvrda i energična, bez pravih šansi za golove, ali sa dobrim takmičarskim ritmom. Mi smo, eto, zadržali taj neki pozitivan skor u susretima sa ekipom Radničkog 1923, što je svakako nešto što može da nam godi. Moram istaći da je Radnički 1923 klub koji po svojoj organizaciji i igračkom kvalitetu zaslužuje da igra u Super ligi, i moje mišljenje je da su oni ovom današnjim bodom maltene osigurali superligaški status – poručio je strateg ekipe Kabela Zoran Vasiljević.

Za "crvene" je duel sa Kabelom prestavljao jedan od najtežih ispita u prolećnom delu sezone. Iako je propuštena prilika da se sa nova tri boda napravi možda i ključan iskorak ka plasmanu u elitu, činjenica je da Kragujevčani ne mogu biti nezadovoljni ni sa jednim osvojenim bodom, s obzirom da su zadržali postojeću bodovnu distancu u odnosu na svog današnjeg rivala.

- Jedna prava takmičarska utakmica po teškom terenu za igru. Mi smo nakon nešto slabijeg početka utakmice vremenom podigli nivo igre, naročito u drugom poluvremenu, kada smo stvorili i nekoliko izglednih prilika za gol. Nažalost, i ovoga puta je izostala prava završnica, ali kada se sve uzme u obzir, mislim da je remi najrealniji ishod ove utakmice – sumirao je utiske Nemanja Kaćanski, prvi asistent šefa stručnog štaba kragujevačkog prvoligaša Aleksandra Linte.

RADNIČKI 1923 - KABEL 0:0

Stadion:
 “Čika Dača”. Igrano bez prisustva publike. Sudija: Milan Stefanović (Beograd). Pomoćnici: Nenad Radoičić, Goran Bogićević (takođe iz Beograda). Žuti kartoni: Vićentijević, Mirić (Radnički 1923), Karać, Radočaj, Kojičić, Govedarica (Kabel).

RADNIČKI 1923: Lukić, Varjačić, Vićentijević, M. Vidović, Filipović, Kovačević, Ilić (od 85. U. Vidović), Avram (od 68. Ristović), Mirić, Tomić, Zukanović (od 60. Ćirović).

KABEL: Elesin, Mandić, Kočović, Kojičić, Petrić, Govedarica, Sekulić (od 87. Srbijanac), Karać, Bogdanović (od 46. Radočaj), Novaković, Mesarović (od 80 Obadović)


25 .kolo Prva liga Srbije
GFK Jagodina 1 : 1 Dinamo
Budućnost 1 : 1 Železničar (P)
Trayal 0 : 1 GFK Dubočica
Kolubara 2 : 1 Sloga (K)
Loznica 2 : 1 Radnički (SM)
Zemun 1 : 2 RFK Grafičar
Borac 1926 1 : 1 IMT
OFK Žarkovo 1 : 0 Radnički (P)
Radnički 1923 0 : 0 Kabel
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički 1923 25 16 7 2 55
2 Kabel 25 13 9 3 48
3 Kolubara 25 14 5 6 47
4 Loznica 25 11 8 6 41
5 OFK Žarkovo 25 12 5 8 41
6 IMT 25 11 6 8 39
7 RFK Grafičar 25 9 9 7 36
8 Budućnost 25 10 6 9 36
9 Trayal 25 9 5 11 32
10 Železničar (P) 25 9 4 12 31
11 GFK Dubočica 25 7 9 9 30
12 Radnički (P) 25 7 7 11 28
13 Borac 1926 (-6) 25 9 5 11 26
14 Dinamo 25 7 5 13 26
15 Radnički (SM) 25 7 4 14 25
16 GFK Jagodina (-6) 25 6 12 7 24
17 Sloga (K) 25 4 8 13 20
18 Zemun 25 5 4 16 19