XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Tri dimenzije Tadića

AFC Ajax-Dušan Tadić

Mit o velikom Ajaksu, jednom od najjačih i najhrabrijih ratnika antičke Grčke se prenosi sa koleno na koleno iz enciklopedije u enciklopediju. 

Po njemu je slavni amsterdamski fudbalski klub Ajaks, dobio ime i fudbalski "zaludeo" ceo svet, još davno, formirajući najbolju školu na planeti, osvajajući četiri evropske i dve svetske titule. 

U takvom gigantu je kapiten postao Srbin, Dušan Tadić, za najkraće moguće vreme i što je posebna retkost, jedan od najboljih i najomiljenijih igrača u njegovoj istoriji. Suvišno je spominjati koji su sve velikani nosili dres velikog Ajaksa i kojima su navijači pevali pesme, kao danas Tadiću. Ono što Tadića izdvaja kao primer u odnosu na druge, što je on u Ajaks došao tek u 29. godini života, a svi ga obožavaju kao sveca. Ta prva dimenzija njegove ličnosti oličena u skromnosti i običnosti je prirasla za srce svakom iskrenom Ajaksovcu i drugim ljubiteljima fudbala u Srbiji i Holandiji. 

Druga dimenzija je njegovo virtuozno fudbalsko umeće iskazano i kroz trocifrene i dvocifrene brojke. 

Treća dimenzija je što je on jedan od retkih, još uvek aktivnih igrača, koji vodeći svoj tim kao kapiten, deluje kao igrač i trener, a to je mogao još samo Johan Krojf i možda još poneko. 

Zbog toga i ne čudi što je Ajaks sprečio njegov odlazak u Milan i što je Dušan Tadić jedva dočekao, na radost svih Ajaksovaca. 

Autor: Svetozar Čiča