XS
SM
MD
LG

PLS: Derbi u Makiškoj šumi, biće zanimljivo i neizvesno u Pančevu i Klupcima

U sredu je osmo vanredno kolo prvenstva Prve lige Srbije. Od osam duela pažnju privlači derbi u Makiškoj šumi između domaćeg OFK Žarkova i Mačve. Biće zanimljivo i u Pančevu gde gostuje vodeća i neporažena Mladost GAT. Treba izdvojiti duele izmeďu Loznice i Timoka 1919, odnosno Rada i Zlatibora.

Žarkovčani su dobro analizirali igru rivala iz Šapca. Poznato je da je Mačva izmenila sastav, igraju u sistemu 3-5-2. Predvodi ih iskusni Adamović oko koga se sve vrti, daje ritam i glavni je oslonac mladoj ekipi. - U derbiju nema favorita, očekuje nas prava takmičarska utakmica, puna ritma i nijanse mogu da presude - reči su napadača Mateje Zuvića. Redove OFK Žarkova pojačao je Gigić, bivši igrač Patizana. Domaćin je za duži period ostao bez povređenog Gojkova. 

U Mačvi imaju određene kadrovske probleme i neće moći da računaju na Mićunovića i Marjanovića, dok je Tomčić pod znakom pitanja. O domaćinu pohvalno se izrazio veznjak Šapčana Đorđe Belić. 

- Radi se o dobro organizovanoj ekipi, dobro vođenoj, poseduju dobru energiju, mladi su kao mi, i igraju agresivno, otvoreno i vole da se nadigravaju - navodi Belić.

U Pančevu se igra vojvođanski derbi, i domaći Železničar biće na velikim iskušenjima protiv vodeće Mladosti GAT. Toga je svestan trener Dragan Aničić.

- Pokazali su se kao prava takmičarska ekipa, i nisu slučajno tu gde jesu. Bez poraza si i primili su samo jedan gol, tako da se da zaključiti da se radi o čvrstoj i organizovanoj ekipi.. Predvode ih iskusni golman Mirković, štoper Milovanović, Sekulić, špic Popović, Renić... Pred nama je veliki izazov, ne pretimo, ali daćemo sve od sebe da izborimo pozitivan rezulta - oprezan je u prognozama poznati stručnjak. Stigla su nova pojačanja u "Želju" Milošev, Balaž i povratnik Radojičić. I dalje su van stroja Sikimić, Tomić, Stanišić, Knežević i Jovanović.

Loznica je osvojila veliki bod na Zlatiboru i pokazala da se vraćaju u nekadašnju formu. Timok 1919 predstavlja prijatno iznenađenje, igraju dopadljivo, vole da se nadigravaju,  kroz pas igru traže rešenje - kaže trener Dragan Mićić i dodaje da im takav način igre odgovara. U tim se vraća Ivić, ali I dalje nisu u kombinaciki povredeni Vraštanovića, Milinković i Radmanovića. U Zaječaru znaju da se Loznica vraća u prepoznatljiv ritam, i iz tri poraza izvukli su pouke i sad se nalaze u seriji dobrih rezultata. Gosti putuju u Klupce kompletni, teźiće da stanu na loptu, odigraju otvoreno i bez kalkulacija.

Na "Hesni" snage će odmeriti domaći Radnički i uzdrmani Dobanovčani. Mitrovčani žale za ispuštenim bodom u meču sa OFK Žarkovom, za šta je krivac pad koncentracije. Ovo je ujedno treća utakmica koju gube minimalnim rezultatom. Nadaju se da će većim mobilnošću i zalaganjem zadobiti  naklonost sportske sreće. Ne gledaju ime rivala i smatraju da sve polazi od njih. Ritam sreda - subota jr naporan, ali se vidi da su kompaktniji. Povređeni golman Spasoje Stefanović, posle operacije i odstranjivanja bubrega, nalazi se na intenzivnoj nezi i u klubu su mu poželeli brzi oporavak.

Novi kormilar Budućnosti  Milan Kuljić uočio je određeni napredak, pre svega u defanzivi. - Pozitivne stvari iz prethodne utakmice treba ponoviti i odigrati hrabrije i sa više samopouzdanja. Optimista sam, posvećenost i vera u to što radimo su ključni za ostvarivanje ciljeva - poručio je Kuljić i napomenuo da ih rezultat Radničkog neće zavarati jer nisu u skladu sa njihovim igrama i potencijalom. U tim se vraća Pajović, ali je neizvestan nastup Ilića.

Zlatiboru se u duelu sa Loznicom ponovila apatični igra iz meča sa Kabelom, koga su potcenili, i nisu pobedili. - Očekuje nas krajnje neizvesna utakmica i uzdamo se u tradiciju i dozu sreće. Teško dajemo i teško primamo golove (još nisu savladani iz igre), i nerešen rezultat nam odgovara - kaže sekretar Zoran Sokić. Najsvežije novajlije, Fićović i Ilić, pojačali su konkurenciju na spoljnim pozicijama. 

Kabel na Štrandu očekuje težak i neizvestan duel sa "traktoristima". Gledali su ih protiv Železničara i zaključili da su bili bolji rival. Novosađani očekuje težak raspored, i već za vikend sledi duel sa Mladošću GAT, zatim Rad...Trener Belić ne može da računa na Novakovića i Lončara, a u tim se vraća Njemčević. Novobeograđani znaju da Kabel nije atrktivan rival, i zato ga ne smeju potceniti. Biće jači za prinovu Đuričina iz niškog Radničkog. 

Trener Javor Matisa, Milovan Milović, pobeda nad RFK Grafičarem ne zavarava i još je prisutan nesklad između onih koji su prošli pripreme i koji nisu, i to se oseća uprkos kvalitetu pojačanja. U goste dolaze bledi Palančani koji su u tri poslednja kola osvojili bod i ostali bez trenera Stojčevskog. Činjenica je da se i jedni i drugi teško oporavljaju od stresa izazvanog ispadanjem iz elite. - I oni i mi, veli Milović,  igramo promenljivo, prosečno, po principu toplo - hladno, što je svojstveno ekipama u nastajanju. 

Inďija će sutra ugostiti mlad sastav RFK Grafičara, koji uprkos nezavidnom plasmanu, vrede znatno više, sa čim se slaže trener Nebojša Jandrić. - Pozicija  RFK Grafičara ne oslikava kvalitet tima i na većini utakmice bili su dominantni, ali očigledeno plaćaju danak neiskustvu, i treba im vremena da budu pravi. Njihove fizičko - tehničke osobenosti su na visokom nivou. Moramo biti maksimalno pripravni za ovu utakmicu i neće biti lako - oprezan je Jandrić. Izuzev Đurića ostali igrači Inđije spremno dočekuju rivala.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9