XS
SM
MD
LG

Zlatibor i Kabel u ponedeljak u Užicu, derbi se igra u Šapcu, mogu li se Mitrovčani revanširati "Gatovcima"?

Foto: Prva liga Srbije

Poslednje 21. kolo Prve lige otvara se sutra utakmicom između OFK Žarkova i vodeće Inđije. U redovima lidera vlada pozitivna atmosfera posle pobede u Sremskoj Mitrovici i dva vezana poraza, kojima su u jednom trenutku ugrozili vodeću poziciju. Dobro su im poznati kvaliteti domaćina za koga rekoše da se radi o stabilnom prvoligašu i nešto slabiji rezultati rivala (tri vezana poraza) neće ih opustiti, i svesni su ozbiljnosti predstojećeg izazova. Žarkovčani su u Ivanjici kažnjeni iz tri prekida, ali su pružili ohrabrujući igru pred duel sa još jednom ekipom iz vrha, koja je tako projektovana da se ekspresno vrati u elitu. Za duel sa liderom izostaće Delević i Kokir.  

Timok 1919, mada desetkovan bolešću i povredama igrača uspeo je da prekine seriju poraza i iz Dobanovaca se vratio uzdignuta čela. Pobedu objašnjava novi kolmiral Stojčevski promenom pristupa igri, koja je falila u prethodnom periodu. - Bitno je, kaže on, 11 igrača, a ne pojedinci, ma kako oni vredeli. Mladi stručnjak je u prvom delu prvenstva igrao sa OFK Bačkom u Pančevu sa narednim rivalom i poznati su mu kvaliteti Železničara. - Nisu menjali u sistemu igre, radi se o uigranom i kvalitetnom sastavu, koji u poslednje vreme beleži dobre rezultate. U ekipu se vraćaju Milenković i Davidović, štoper Božović je povređen, dok je napadac Dragićević napustio klub.

Ponedeljak će biti udarni termin sa pet interesantnih duela. Utakmica između Zlatibora i Kabela trebalo je da se odigra ranije ali je pomerena za prvi dan naredne nedelje zbog visokog snažnog pokrivača na Švajcariji. Trenutno na Zlatiboru ima blizu pola metra snega i još pada, tako da će fenjeraša iz Novog Sada ugostiti u Užicu. Zlatiborcima se pobeda nameće kao imperativ i sa pobedom ispunili bi kvotu od 25 bodova. Trener Jovanović imaće na raspolaganju Markovića, Janjuševića i Radomana, mladog reprezentativca Crne Gore. 

Kabel je ostvario još jedan neverovatan rezultat i sa sedam igrača u polju uspeli su da izvuku bod protiv OFK Bačke , ali su platili veliku cenu po pitanju kažnjenih i povređenih igrača. Pored suspendovanog golmana Elesina i beka Mirića, trener Belić neće moći da računa na Njemčevića, Jakovljevića, i povređene Klisuru, Pajesa, Kerkeza, tako da će na gol crtu stati mladi Đokanović (2005.).

IMT-e je u Čelarevu osvojio veliki bod i nastavio uspešan niz od sedam utakmica bez poraza (pet nerešenih). Pred mali beogradski derbi u Dobanovcima uzdaju se u dobru formu i kompletan sastav (izostaje Marković). Odlaze na megdan iskusnoj ekipi, dobro vođenoj od strane trenera Milana Kuljića, koji u osvrtu na prethodni meč kaže da je zadovoljan igrom kad su bili kompletni u odnosu na period kad su imali dva igrača više. - Delovali smo organizovanije i disciplinovanje, nismo zaslužili da pobedimo, bez neophodne energije. Ta, poručuje on, emocija nam treba protiv odličnog IMT-a. 

U Bačku Palanku stiže poletni sastav Loznice osokoljen sjajnim rezultatima u kupu i plasmanom u četvrtfinale najmasovnije takmičenja. Trener Nikola Puača je bolestan tako da nije putovao u Novi Pazar. Veruje da će se do ponedeljka oporaviti i voditi ekipu sa klupe. Palančani su se stabilizovali i osam mečeva su bez poraza, očigledno im fali neka pobeda u seriji nerešenih rezultata. Novi trener je trgao Lozničane, usadio im dodatnu energiju. - Radi se, kaže Puača, o iskusnom sastavu koji je dugo na okupu, uigrani su, i zavređuju pažnju. I dalje su van pogona povređeni Keča i Mandić. Lozničani su u seriji od osam utakmice bez poraza, a sa novim kormilarom Obadovićem uknjižili su tri pobede

Radnički odlazi na noge favorizovanom novajliji u Čelarevo, koji su ostali uskraćeni za tri boda protiv nadahnutih i borbenih "traktorista". Gosti žale za prethodno propustenim prilikama na svom terenu protiv vodeće Inđije, a naročito Javor Matisa. Realizacija je rak rana, i olako primljeni golovi skupo su ih koštali. U prvom meču Novosađani su slavili minimalnim rezultatom i Mitrovčani su rešeni da daju sve od sebe, uz respekt, kako bi se vratili kući neporaženi. Poznato je da Mladost GAT igra organizovano, čvrsto, prava su takmičarska ekipa, ozbiljno selektirana, i nije slučajno tako visoko na tabeli. 

Derbi kola se igra u Šapcu, gde gostuju furiozni Ivanjičani. Zgusnut raspored nije bitnije uticao na igre tima trenera Milovića. Protiv Vojvodine izveo je kompletan sastav, imali su prednost, ali nisu izdržali i više sreće sa "bele tačke" imali su Novosađani. Javor Matis igra i protiv tradicije i cenjeni stručnjak se ne seća da su u skorije vreme pobedili pored Save. - Mačva je izuzetno talentovana, mlada ekipa predvođena sa trojicom iskusnih igrača kapitenom Adamovićem, Jevtićem, Pešićem, sa dobrim potencijalnom. Igraju, govori on, u određenom sistemu koji ne menjaju. Šapčaniu su zablistali na Banjici i pokazali da više vrede od trenutne pozicije. O narednom protivniku govore sa uvažavanjem i smatraju da su glavni favoriti za povratak u Superligu. Igraju direktno, kaže trener Vuković, konkretno ka protivničkom golu. Reče sagovornik da će za derbi izostati ključni igrači, duže povređeni Mićanović, Mijailović, Tojičić...

Još jedan beogradski derbi odigraće se pored stadiona "Rajko Mitić", gde će uzdrmani "grafosi" dočekati "građevinare" sa polovičnim učinkom u zadnjih pet kola. Domaćin je trebao uknjižiti tri boda posle duge suše ali ih je zadesio peh protiv Budućnosti, i sa dva igrača manje uspeli su isčupati bod. Rad je neočekivano ostao prazlih šaka u duelu sa Šapčanima na Banjici, ali su napravili sjajan rezultat u kupu i pobedom nad superligašem Napretkom plasirali se u četvrtfinale. Ako bi prognozirali rezultat najbliži smo opciji bez pobednika, ali će to biti borbeni remi sa golovima.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9