XS
SM
MD
LG

PLS: Dva beogradska derbija u Makiškoj šumi i iza južne tribine "Rajka Mitića", lak posao za lidera u Ivanjici

Foto: Prva liga Srbije

30. kolom završava se ligaški deo sezone u Prvoj ligi Srbije, i narednog vikenda predstoji nam zanimljivji deo, doigravanja, odnosno plej of i plej aut. Danas se igra derbi između Inđije i Železničara, koji smo najavili na portalu. Ostalo je da se sutra odigra još sedam duela, mada je gotovo sve izvesno. Poznati su učesnici završnice, doduše Mačva ima šanse koje se nalaze u domenu teorije da se domogne plej ofa.

Radnički igra sve bolje i za rivala će imati čvrst i defanzivan sastav Zlatibora. Domaćin je uknjižio tri pobede u poslednja četiri kola i domogao se najbolje pozicije u prvenstvu (šesto mesto). Nagrađeni su za veliki trud i pobeda u Klupcima omogućila im je da dva kola ranije dođu do željenog cilja, tako da za njih meč nema veliki rezultatski značaj, ali se neće ući u meč opušteno i bez motiva. Zlatiborci su tipična domaćinska ekipa, igraju tvrdo, čvrsto, malo daju i primaju golova, znaju igrati na rezultat. Već pet kola su bez pobede I četiri boda imaju više od pretposlednjeg Timoka 1919, tako da im je svaki bod dragocen. Mitrovčanima dajemo malu prednost, zbog bolje forme, domaćeg terena i slabijih izdanja rivala na strani (osam poraza). Domaćin će biti lišen usluga Petrovića, Ilića i Sadika.

U donjem delu tabele vlada velika gužva, deseti RFK Grafičar i 15. Timok 1919 razdvaja pet bodova. Derbi začelja odigraće OFK Bačka i rival iz Zaječara. Domaćin je specijalista za nerešene ishode (15) i pored Dunava uknjižili su tek tri pobede, i nalaze se u seriji od tri remija. Za razliku od njih, Zaječarci su znatno uspešniji na gostovanjima (pet trijumfa), i pet kola su bez poraza. Trener Srđan Stojčevski počeo je prvenstvo na klupi Palančana, pripremio je i selektirao tim tako da je dobro upućen u vrline i mane rivala. Napominje da se radi o mladoj ekipi, sa kvalitetnim pojedincima, jača strana im je defanzivni blok I kontra. Gosti će biti oslabljeni za kažnjenog Petrovića, povređenog Radunovića, a u tim se vraća internacionalac Ture.

Mačva je domaćin možda budućem superligašu Mladosti GAT. Domaćin je doživeo brodolom i najubedljiviji poraz u prvenstvu od "Traktorista" i teško će se rehabilitovati protiv tako kompaktnog i kvalitetnog sastava kao što su Novosađani. Trener Milanović nikad se ne bavi protivnikom u najavama i uvek je okrenut sebi i svojim igračima, pokušao je da objasni prethodni debakl. - Domaćin je bio konkretniji, čvršći i agresivniji za razliku od nas koji smo igrali sa pola snage, moram priznati da su nas nadigrali. Vidi se izvestan psihološki pad kaže iskusni stručnjak i dodaje da je bolje izgubiti jednom sa 6:1, nego šest puta sa 1:0. Milanović neće moći da računa na usluge povređenog Marjanovića i bolesnog Stevanovića.

Rad posle eliminacije u četvrtfinalu kupa okreće se važnijem, završetku ligaškog dela prvenstva, na to ih obavezuje skroman bodovnoi saldo. Trener Branko Mirjačić u uvodu razgovora osvrnuo se na duel sa Vojvodinom i istakao da su prvo poluvreme odigrali sramotno. - Da li su se uplašili, jednostavno nisam se mogli prepoznati, nismo bili u intezitetu, gubili duele, kao da nismo imali snage I dovoljno hrabrosti. Svakom golu prethodila je individualna greška i manjak koncentracije - objašnjava i dodaje da su se potrošili na prethodnih pet duela koje su morali odigrati za dve nedelje. Kad je u pitanju naredni protivnik Loznica, Mirjačić navodi da su gosti obeubedili plej of a da oni moraju imati pet puta veći motiv jer se radi o borbi za goli život. "Građevinari" će biti jači za povratak kapitena Blažića.

Javor Matis će imati najlakši posao, biće u prilici da uknjiži četvrtu pobedu u seriji protiv poslednjeg Kabela i dodatno se približi vodećem dvojcu. U odloženoj utakmici savladali su Zlatibor i, kako kaže trener Bondžulić bili su skoncentrisaniji i srećne ruke. Poznati stručnjak poziva na opreznost i iznosi podatak da je Kabel od šest poraza četiri utakmice izgubio minimalnim rezultatom. Veli da su najteže unapred dobijene utakmice. Zbog kartona susret će propustit golman Kahriman i Momčilović.

U 30. kolu na programu su dva međusobna okršaja beogradskih ekipa. RFK Grafičar će ugostiti odličan sastav IMT-a, duel obećava kvalitetnu i sadržajnu utakmicu dve mlade ekipe. Domaćin je u sredu odigrao zaostali meč sa OFK Bačkom i ostaje žal da su mogli više od jednog boda. Trener Neđić za Novobeograđane tvrdi da znaju šta hoće, igraju konkretno i dugo su na okupu. Domaćin je ubedljiv iza južne tribine "Rajka Mitića" (osam pobeda), na drugoj strani IMT-e ima povoljan bilans na gostovanjima, tako da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze. "Grafosi" će biti jači za povratak u tim N. Stajića.

U Makiškoj šumi gostuje Budućnost. Za razliku od domaćina, koji je obezbedio plej of, gostima gori pod nogama i svaki bod je važan u borbi za opstanak. Smatraju da nisu zaslužili da izgube od lidera. Nepažnja i gubitak koncentracije u prekidu koštalo je gubitka bodova. Trener Kljajić o rivalu dosta zna, radi se o ozbiljnoj i borbenoj ekipi koja je dosta menjala u prelaznom roku. "Zeleni" kod kuće imaju polovičan učinak, a Dobanovčani se ne mogu pohvaliti ostvarenjima na strani (osam poraza). Gosti će biti jači za povratak Zdravkovića.


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnički (SM) 1 : 0 Zlatibor
OFK Bačka 0 : 1 Timok 1919
RFK Grafičar 1 : 3 IMT
Mačva 0 : 0 Mladost GAT
OFK Žarkovo 1 : 1 Budućnost
Inđija 1 : 3 Železničar
Javor Matis 4 : 0 Kabel
Rad 1 : 0 Loznica
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Inđija 30 17 7 6 58
2 Mladost GAT 30 16 9 5 57
3 Javor Matis 30 15 11 4 56
4 Železničar 30 15 7 8 52
5 IMT 30 13 10 7 49
6 Radnički (SM) 30 13 7 10 46
7 OFK Žarkovo 30 12 6 12 42
8 Loznica 30 11 8 11 41
9 Mačva 30 10 9 11 39
10 Budućnost 30 9 8 13 35
11 RFK Grafičar 30 10 5 15 35
12 Rad 30 9 8 13 35
13 Zlatibor 30 8 10 12 34
14 Timok 1919 30 9 6 15 33
15 OFK Bačka 30 6 15 9 33
16 Kabel 30 1 6 23 9