XS
SM
MD
LG

OFK Žarkovo odustalo zbog finansija, da li je na redu Radnički (NB), ko će ih zameniti?!

Posle Super lige i Prve lige Srbije nastupajućeg vikenda spušta se zavesa na prvenstvenu trku u četiri grupe srpskih liga. Poznata su tri prvaka, OFK Vršac u grupi “Vojvodina”, Radnički u “Beogradu” i Trayal na Istoku. Neizvesnost je ostala na Zapadu, mada je GFK Sloboda bliža tronu od Sloge iz Požege. Ne mora da znači da će svi prvaci automatski postati prvoligaši.

Naime, ispred ambicija pojedinih klubova isprečili su se veliki finansijski izdaci neophodni za takmičenje u drugom rangu srpskog fudbala. Prva liga nudi samo velike izdatke, bez značajnije prodaje igrača, odnosno bez neke velike zarade. Fudbalski savez zahtevaće od klubova minimalne uslove licenciranja, broja zaposlenih i određenu infrastrukturu. Najviše novca ići će na ugovore igrača, koji će uskoro biti profesionalni, i garantovaće im bar minimalac. Jednom rečju, svaki prvoligaš mora biti spreman da izdvoji minimalno 250.000 evra po sezoni ukoliko želi da nesmetano funkcioniše.

Uveliko se priča da zbog finansija nije siguran nastup novobeogradskog Radničkog u Prvoj ligi. Iz istih razloga odustalo je OFK Žarkovo od takmičenja u drugom rangu, i od jeseni gledaćemo tim iz Makiške šume u Srpskoj ligi ili Beogradskoj zoni. Predsednik Marko Pražić je za medije izjavio da zbog finansijskih problema su se odlučili na nepopularnu meru. - Prva liga, kaže on, zahteva velika sredstva, od ugovora igrača do udaljenih putovanja. Nismo u mogućnosti da ispunimo obaveze za narednu sezonu i morali smo da odustanemo od skupog takmičenja. Među klubovima koji se preispituju pominje se Zlatibor i još neki prvoligaši... Ukoliko se ne plasiraju direktno u Prvu ligu Požežani su izrazili spremnost da uskoče preko reda, i ispune višegodišnji san. U kombinacijama za opstanak u drugom rangu pominje se i Timok 1919...

Već se pravi kombinatorika ko bi mogao da eventualno popuni upražnjena mesta. Prvo kao potencijano rešenje nameće se opstanak Budućnosti, prvog tima ispod crte u plej-autu, Prve lige, mada je upitno da li su Dobanovčani spremni da zadrže preskupi prvoligaški status. Eventualno rešenje se vidi u ponudi da drugoplasirani i trećeplasirani klubovi u Srpsko ligi, Beograd, Zemun i OFK Beograd popune upražnjena mesta. 

Sve su to nagađanja i na Izvršnom odboru FSS je da odluči, vodeći računa o interesima razvoja fudbalskog sporta ko će popuniti upražnjena mesta. Ma koliko čudno zvučalo, beogradski klubovi se suočavaju sa najvećim problemima, jer ne mogu da računaju na pomoć od lokalnih samouprava. Za razliku od njih, ostali klubovi iz unutrašnjosti mogu da se oslone na izvesnu finansijsku podršku u lokalu.


Inđija 2 : 0 Radnički (SM)
Mladost GAT 2 : 3 IMT
Javor Matis 1 : 0 Loznica
Železničar 1 : 0 OFK Žarkovo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost GAT 37 21 9 7 72
2 Javor Matis 37 19 12 6 69
3 Železničar 37 20 8 9 68
4 IMT 37 19 10 8 67
5 Inđija 37 19 7 11 64
6 OFK Žarkovo 37 14 7 16 49
7 Radnički (SM) 37 13 9 15 48
8 Loznica 37 12 9 16 45