XS
SM
MD
LG
12.03.2023 Aleksandra Stojković

Zmajevi sjajnom igrom pokorili Niš

Foto: @FKVozdovac

Fudbaleri Voždovca savladali su niški Radnički, rezultatom 2:3 (0:1), u okviru 26. kola Super lige Srbije. U veoma uzbudljivom meču na „Čairu“ gosti su stili do vođstva već u 11. minutu posle lepe akcije koju je golom završio Mihajlo Nešković na asistenciju Alekse Matića. Radnički je stigao do izjednačenja u 62. minutu kada je Miljan Škrbić bio najsnalažljiviji posle prekida. Dva minuta kasnije usledio je ekspresan odgovor beogradskog tima kada je Haris Kadrić dobro reagovao na centaršut Marka Mijailović iz slobodnog udarca s desne strane. Bio je to prvenac slovenačkog fudbalera u dresu kluba iz Braće Jerkovića, a isto je uspeo  i Vukašin Đurđević u 73. minutu, ovoga puta posle uigrane akcije nakon kornera. Konačan rezultat postavljen je u 85. minutu kada se Marko Ivezić nije najbolje sporazumeo sa golmanom Milošem Krunićem i poslao loptu pored istrčalog, i danas veoma raspoloženog, čuvara mreže Voždovca. 

Od početka susreta oba tima su pokušavala da ostvare dominaciju na sredini terena. Šef stručnog štaba Zmajeva odlučio se za formaciju sa četvoricom defanzivaca u poslednjoj liniji, koja se prilikom napada transformisala u tri štopera sa ĐuričićemDamjanovićem i Ivezićem. Kapiten beogradskog tima imao je nešto defanzivniju ulogu nego inače, ali je agresivnošću uspevao da izađe kao pobednik u duelima sa protivničkim ofanzivcima, dok je sigurnim dodavanjima iz poslednje linije uspešno pomagao saigračima iz veznog reda u kreaciji napada. Po isteku deset minuta igre gosti su sve više imali kontrolu nad dešavanjima na terenu, demonstrirali su tečno igru, a u 11. minutu stvorili su akciju iz udžbenika. 

Matić je u blizini kaznenog prostora domaćih uposlio Vujanovića, ovaj mu odložio povratnu, a zimsko pojačanje je kao na tacni poslužilo Mihajla Neškovića, koji je utrčao iz drugog plana i sjajnim udarcem pogodio mrežu Radničkog za vođstvo Voždovca. Tri minuta kasnije Nišlije su uputile prvi šut u okvir gola, ali je Krunić odlično intervenisao i izbacio loptu u korner. Sledeću priliku za klub iz Braće Jerković imao je Ivezić, ali je njegov pokušaj u 21. minutu završio preko gola. 

Usledio je period nešto bolje igre domaćih, koji su sve češće pretili, međutim, odbrana Zmajeva delovla je veoma sigurno i u nekoliko navrata je neutralisala opasne akcije igrača Radničkog. Fantastičnom odbranom u 31. i i koji minut kasnije istakao se čuvar mreže Krunić, demonstriravši sjajno golmansko umeće u situacijama kada je bio oči u oči sa protivničkim napadačima. Mijailović je u 39. minutu uputio dobar centaršut ka Burmazu, ipak, defanzivac domaćih bio je brži od snažnog centarfora. Do kraja prvog poluvremena pokušavali su igrači Radničkog da dođu do izjednačenja, međutim, nije bilo promene rezultata.

Nastavak je počeo inicijativom niškog tima, ali su gosti lako izlazili na kraj sa svim atacima. U 51. minutu beogradski klub je pripretio posle prodora Neškovića po levom boku, ipak, njegov centaršut je završio dalje od saigrača iz napada.

Javnu opomenu u taboru Voždovca zaradio je Vujanović u 56. minutu. Nedugo zatim, trener Puača izvršio je dvostruku promenu u svom timu, na teren je poslao Novevskog i Kadrića umesto Vujanovića i Burmaza. U 62.minutu domaćin je došao do izjednačenja pošto se Miljan Škrbić najbolje snašao na drugoj stativi posle kornera. Dva minuta kasnije usledio je ekspresan odgovor Zmajeva. Mijailović je odlično izveo slobodan udarac sa desne strane, centaršutem pronašao Harisa Kadrića koji je udarcem glavom matirao protivničkog golmana i doneo novo vođstvo svom timu.

Strateg gostiju izvršio je trostruku izmenu u 70. minutu, ĐuričićNešković i Lazarević su prepustili mesto na terenu ĐurđevićuJočiću i Pantoviću. U sledećem napadu Novevski je izborio prvi korner za klub iz Zaplanjske. Ajdinović je uputio kvalitetan centaršut iz ugla, Novevski sa prve stative prebacio loptu na drugu, gde je čekao Vukašin Đurđević koji je postigao prvenac u dresu Voždovca i uvećao prednost gostujućeg tima u 73. minutu ovog uzbudljivog susreta.

Četiri minuta kasnije mladi defanzivac je uspešno otklonio opasnost pred svojim golom. Nišlije su u 80. minutu imale veliku priliku, međutim, maestralni Krunić je fantastično intervenisao i zaustavio pokušaj domaćeg igrača iz neposredne blizine. Pet minuta kasnije lopta je završila u mreži Voždovca posle loše komunikacije Ivezića i Krunića. Svim silama su krenuli fudbaleri Radničkog u završnici meča kako bi došli do izjednačenja, ali timskom odbranom Zmajevi su uspeli da sačuvaju svoj gol i osvoje veoma važna tri boda.

Šef struke kluba iz Zaplanjske, gospodin Nikola Puača, izneo je svoje utiske posle meča.

Kada se utakmica završi sa pet golova, sigurno je bila zanimljiva, ali rekao bih da je ova bila i veoma kvalitetna. Zadovoljni smo što se sa veoma teškog gostovanja vraćamo sa tri osvojena boda. Ekipa Radničkog ima kvalitet koji je mnogo veći od trenutne pozicije na tabeli i samim tim ova pobeda ima još veći značaj“, rekao je strateg Zmajeva i dodao.

Nije nam bilo lako u periodima igre kada je rival uspevao da nas spusti u nisku zonu i situacije koje nisu karakteristične za nas ove sezone. Sačekali smo trenutke u kojima smo stvorili šanse i uspeli da ih realizujemo. Kada se sve sabere, mislim da smo izvojevali veliki trijumf i na tome čestitam igračima Voždovca.


Radnički (N) 2 : 3 Voždovac
Vojvodina 3 : 2 Čukarički
Radnik 0 : 0 Javor Matis
Mladost (L) 0 : 3 Partizan
Kolubara 0 : 1 TSC
Crvena zvezda 5 : 1 Novi Pazar
Radnički 1923 3 : 0 Napredak
Spartak ŽK 0 : 0 Mladost GAT
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 26 23 3 0 72
2 Partizan 26 16 6 4 54
3 TSC 26 15 7 4 52
4 Čukarički 26 15 5 6 50
5 Vojvodina 26 12 10 4 46
6 Novi Pazar 26 13 5 8 44
7 Voždovac 26 11 6 9 39
8 Radnički 1923 26 8 6 12 30
9 Kolubara 26 8 6 12 30
10 Napredak 26 7 5 14 26
11 Javor Matis 26 6 7 13 25
12 Spartak ŽK 26 5 9 12 24
13 Radnički (N) 26 5 8 13 23
14 Mladost (L) 26 4 9 13 21
15 Mladost GAT 26 4 6 16 18
16 Radnik 26 3 8 15 17