XS
SM
MD
LG

Radnički ima meč-loptu za izlazak u Evropu

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Bilo je izuzetno bitnih i značajnih utakmica u stogodišnjoj istoriji kluba sa “Čika Dače”, ali nijedna, čini se, nije imala takvu težinu poput sutrašnjeg duela sa novosadskom Vojvodinom. Sve ono što su trener Feđa Dudić i njegovi učenici uradili ove sezone staje u predstojećih devedeset minuta fudbalske bitke na stadionu “Čika Dača”, koja je zakazana za četvrtak od 16 časova i 55 minuta. Osim što im se pruža mogućnost da se Novosađanima revanširaju za nedavni poraz u polufinalu Kupa Srbije, Kragujevčani bi osvajanjem sva tri boda praktično trasirali sebi put ka premijernom učešću u evropskim takmičenjima.

Pre nešto manje od mesec dana fudbaleri Radničkog 1923 su nesrećnim porazom od Vojvodine u polufinalnoj utakmici Kupa Srbije (0:1) pred nikad ispunjenijim tribinama stadiona “Čika Dača” propustili istorijsku šansu da se domognu finala masovnijeg od dva domaća takmičenja. Sada se Šumadincima pruža prilika da kolo pre završetka plej-of faze Mozzart Bet Superlige ostvare vekovni san o izlasku u Evropu, a na tom putu im ponovo stoje Novosađani.

- Hvala Bogu što je Radnički došao u priliku da igra velike, istorijske utakmice. To je znak da smo napravili nešto veliko - prozborio je strateg kragujevačkog superligaša Feđa Dudić na samom početku konferencije za medije uoči sudbonosnog duela sa Vojvodinom.

Nije mogao Dudić da se ne osvrne na bolan poraz od Novosađana u polufinalu Kupa Srbije, koji predstavlja, figurativno rečeno, rupu na persijskom tepihu koji su sjajni strateg i njegovi sledbenici istakli nestvarnim rezultatima u prolećnom delu sezone. Činjenica je da je Radnički bio neprepoznatljiv na toj utakmici, da nije bilo onog karakterističnog žara i energije u igri Dudićevih izabranika koja ih je krasila u najvećem delu sezone, što je uz umor i brojne pehove sa povredama koji su pratili Šumadince pre i tokom utakmice sa Novosađanima doprinelo neslavnom epilogu.

- Sigurno da ta utakmica ne predstavlja našu realnu sliku. Bilo smo tromi, mrtvi, bez one prepoznatljive energije koja nas je krasila na većini utakmica u ovoj sezoni. Doduše, treba se prisetiti i okolnosti u kojima je odigrana ta utakmica. Nama je to bila, koliko me sećanje služi, osma utakmica u dvadeset i nešto dana. Pritom, sve loše što je moglo da nam se desi, desilo nam se na toj utakmici. Povreda Vidosavljevića, pa Dadića, na kraju i Ortiza, i to u trenutku kada više nismo imali pravo na izmenu. U svakom slučaju, mnogo toga smo naučili iz tog poraza i sigurno je da sutra možemo, moramo i hoćemo puno bolje. Vidim u očima igrača da jedva čekaju sutrašnju utakmicu i to je nešto što me zaista raduje – dodaje Dudić.

Za “crvene” duel sa Novosađanima dolazi nakon dva uzastopna poraza na gostovanjima ekipama iz samog vrha tabele, TSC-u (3:4) i Crvenoj zvezdi (2:3). Iako je generalno zadovoljan načinom na koji je njegova ekipa parirala tako respektabilnim rivalima, Dudić je istakao da su neke greške koje su njegovi igrači pravili u ove dve utakmice jednostavno nedopustive i da se ne smeju ponoviti protiv Vojvodine.

- Mislim da smo puno naučili iz ova dva poraza. Još jednom smo pokazali da smo ekipa sa karakterom, koja može ravnopravno da se nosi i sa takvim protivnicima kao što su TSC i Crvena zvezda. Zanimljivo je to da smo u te dve utakmice postigli čak pet golova, a da nismo uzeli niti jedan bod. To je sve posledica grešaka koje su jednostavno nedopustive u ovakvim utakmicama. Zbog toga protiv Vojvodine moramo da budemo maksimalno fokusirani i da ne dozvolimo sebi da nam se takve greške ponove jer je kao što smo i videli jako teško vratiti se rezultatski u meč protiv takvih ekipa – upozorava šef struke Radničkog 1923.

S obzirom da će ovo biti treći međusobni duel ove dve ekipe u prolećnoj polusezoni, jasno je da između njih nema većih nepoznanica i da će i ovoga puta, baš kao i u prethodne dve utakmice, nijanse odlučiti pobednika.

- Vojvodina je dobro selektirana i kvalitetna ekipa, što je uostalom i pokazala, naročito u prolećnoj polusezoni. Pobedili su TSC i Partizan, uzeli bod Zvezdi u utakmici u kojoj su čak bili bolji u jednom delu meča. Ovo nam je treća međusobna utakmica u poslednja tri meseca, tako da među nama nema većih tajni. Mislim će neke male taktičke nijanse i voljni momenat odlučiti pobednika – smatra Dudić.

Dobra vest za Dudića je da će osim iskusnog Branislava Miloševića, koji je sakupio četiri žuta kartona, moći da računa na sve igrače u kadru.

- Imaćemo praktično sve igrače na raspolaganju, što nam daje veću širinu u rotaciji. Čak i oni igrači koji su da kažem “roviti” kažu mi: “Šefe, igraćemo ako treba i sa jednom nogom”. Jednostavno, igrači su svesni da nema više kalkulacija i svi su spremni da pruže svoj doprinos u najvažnijoj utakmici u sezoni – otkriva Dudić.

Strateg “crvenih” smatra da je izlišno upućivati bilo kakav poziv navijačima, s obzirom da se radi o jednoj od najbitnijih utakmica u istoriji kluba sa “Čika Dače”.

-  Suludo je pozivati navijače na jednu ovakvu utakmicu u kojoj nam se pruža prilika da ostvarimo jedan od najvećih uspeha u klupskoj istoriji. Ja sam siguran da će oni prepoznati trenutak i da će nas i ovoga puta podržati u značajnom broju. Ono što mogu da im obećam, to je da sigurno nećemo biti inferiorni kao što je to bio slučaj u prethodnoj utakmici. Mogu da očekuju daleko goropadniji i dopadljiviji Radnički, čiji igrači ginu za svaki pedalj terena u nameri da dođu do pobede – zaključio je Dudić svoje izlaganje.

Ulazinice po ceni od 400 dinara za zapadnu, 300 dinara za istočnu i 200 dinara za severnu i južnu tribinu već su puštene prodaju i mogu se kupiti i na dan utakmice na prodajnom štandu kod kafane “Balkan” u periodu od 10 do 14 časova. Prodaja ulaznica na stadionu “Čika Dača” (biletarnica ispred južne tribine) počinje u 14.55 časova


Crvena zvezda 4 : 1 Čukarički
Partizan 2 : 2 Radnički 1923
TSC 6 : 0 Napredak
Vojvodina 1 : 0 Mladost (L)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 37 31 3 3 96
2 Partizan 37 24 6 7 78
3 TSC 37 22 9 6 75
4 Vojvodina 37 17 10 10 61
5 Radnički 1923 37 19 4 14 61
6 Čukarički 37 16 9 12 57
7 Mladost (L) 37 13 7 17 46
8 Napredak 37 11 7 19 40