XS
SM
MD
LG

Tri derbija na Istoku za sladokusce: Na Durlanu se očekuje spektakl, kruševački derbi bez nepoznanica, pored "staklare" za primat

Na Istoku sve je poznato od ranije. Znalo se ko je prvak još pre početka, ligu napuštaju “grešnici” Timočanin, Pčinja i poslednja Žitorađa. Od četeri grupe srpskih liga, na Istoku je bilo najviše sumnjivih utakmica. O tome se priča po kuloarima, deli na internetu, ali klubovi i zvanički organi lige mudro ćute. Trayal je odavno proslavio titulu i želi da sve mečeve reši u svoju korist. Koliko to govori o snazi prvaka, a koliko o kvalitetu lige, sami presudite.

Naše je da pišemo najave kao da se ništa loše nije desilo. A desilo se u prethodnom kolu. Utakmica između Pčinje i SFS Borca je prekinuta u finišu meča, a fudbaleri Žitorađe nisu otputovali na utamicu u Meševo. Bilo je svega na Rosulji, gde je meč odigran, dva penala za goste i dva crvena kartona, kulminirali su protestom igrača Pčinje. Seli su na travnatu površinu, predomislili se, pa nastavili sa igrom, da bi zbog povrede igrača ostali sa sedam fudbalera na terenu i sudija je u 79. minutu označio kraj. Timočanin je ispao, ali rešili su da završe dostojastveno i čistog obraza. Namučili su Jagodince i pruža im se prilika da u narednom kolu upišu prvu pobedu ukoliko Žitorađa doputuje u Knjaževac. Jedinstvo se obezbedilo i iz Paraćina bodove su odneli “orlovi”. Isto se može reći za Budućnost, bodove iz Popovca odnelo je Jedinstvo 1936. Trayal je dobio Đerdap, Vlasina Svilajčane, Dunav je odoleo kraj Nišave.

29. kolo obeležiće derbi kruševačkih klubova, vodećeg Trayala i Jedinstva 1936. Zna se ko će pobediti to ne bi trebalo da umanji draž susreta. O “gumarima” je sve rečeno, novajlija je prevazišao sva očekivanja i pozicionirao se na deobu trećeg i četvrtog mesta. Plasirali su se u polufinale Kupa FSRIS-a pobedom nad okružnim ligašem Mekišom (8:0). Slavili su u Popovcu, vezali dve pobede i nastavili sjajan prolećni niz (27 bodova). Uvertiru za derbi sa “gumarima” imali su pre dve nedelje u finalu Kupa Rasinskog okruga. Verovali ili ne, desilo se čudo, Trayal je izgubio. Jedinstvo 1936 je osvojilo pehar pobedom posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ovaj meč igra se u subotu u večernjem terminu.

Budućnost je domaćin i ponovo će za rivala imati jedan kruševački tim - Meševo. Izgubili su dve utakmkice i bezbedni su sa 35 bodova (prvi iznad crte). Nisu imali odgovor na način i ritam igre Jedinstva 1936, koje je naročito prvo poluvreme odigralo za udžbenike. Meševo je odmaralo u prethodnom kolu (Žitorađa nije došla) i odlaze u Popovac da po ugledu na komšije iznenade mladi sastav domaćina.

Đerdap i Vlasina se nalaze na deobi osmog i devetog mesta (39 bodova) i od ishoda međusobnog duela zavisiće položaj na tabeli. Najviše su osporavani rezultati ova dva kluba, pominjana je naklonost sudija... Nakon četiri pobede Kladovčana, položili su oružje pred liderom i na oproštaju od navijača pruža im se prilika da rasterćeni odigraju kao znaju i umeju. Vlasina je u još jednoj problematičnoj utakmici savladala Radnički iz Svilajnca. Gubili su, izjednačili pa poveli za trijumf. Đerdap je u Fetislamu vezao pet pobeda, gosti na strani su kao i na Rosulji bili uspešni.

Radnički u Svilajncu dočekuje Pčinju, pod uslovom da otpisani gosti doputuju u Pomoravlje. U Vlasotincu smatraju da su oštećeni i to je ujedno peti poraz u nizu. Za ekipu koja poseduje kvalitet za vrh, mnogo je faktora uticalo da rezultatski loše prođu. Pčinja je odigrala dva problematična meča, poslednji u Vlasotincu nisu završili. Nezadovoljni su i ogorčeni dešavanjima na meču sa “staklarcima”. Pored dva isključenja igrača, dva jedanesetca za protivnika, u znak protesta su seli na travu, kasnije se predomislili, nastavili do povrede nekoliko igrača.

Paraćinski derbi odigaće SFS Borac i Jedinstvo. Znajući za veliki rivalitet dva kluba, postoje svi uslovi da pored velike posete prisustvujemo lepoj fudbalskoj predstavi. Jedinstvo je poraženo u prethodnom meču od niških “orlova”, poraz neće imati veliku cenu s obzitom da je opstanak obezbeđen još ranije. “Staklarci” očekuju da dobiju službenim rezultatom prekinuti meč sa Pčinjom i tri boda će dobro doći nakon nekoliko skromnih rezultata.

Pored kruševačkog, očekuje nas još jedan derbi između OFK Sinđelića i Radničkog iz Pirota. Dva rivala su u predigri odigrali meč četvrtfinala kupa Istoka i začinili ga sa sedam golova. Domaćin je poveo sa 4:0 (het-trik iskusnog Stojkovića), da bi gosti u nastavku, zahvaljujući raspoloženom Petroviću dali tri pogodka. Nišlije su sa dve pobede vratili u dobar ritam i zauzeli mesto iza neprikosnovenog lidera. Piroćanci su na mestu ispod i da su slavili protiv Dunava bili bi izjednačeni.

Dunav igra promenljivo, uzeli su bod pored Nišave i u prethodnih pet kola nisu uspešni. Ugostiće GFK Jagodinu koja se konsolidovala i sa dve pobede uhvatila priključak sa gornjim domom. Savladali su Timočanin teže nego što se očekivalo i od istog protivnika izgubili u četvrtfinalu kupa RIS-a.

U Knjaževcu sledi derbi začelja i prva pobeda u nastavu smeši se Timočaninu, koja mu neće puno značiti pod uslovom da se gosti pojave na terenu. Domaćin je odigrao dobru i sadržajnu utakmicu u Jagodini i pored poraza pokazao da može ravnopravno da se nosi sa protivnicima, uprkos seriji poraza izazvanih spoljnim faktorima. Pre dva dana su su se revanširali Jagodincima za poraz u prvenstvu i u okviru četvrtfinala kupa RIS-a slavili sa 3:2.


Meševo 3 : 1 Timočanin
Žitorađa 1 : 7 Dunav
GFK Jagodina 4 : 2 OFK Sinđelić
Radnički (P) 2 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 Radnički (S)
Pčinja 0 : 0 Đerdap
Vlasina 0 : 1 Jedinstvo 1936
Trayal 4 : 1 Budućnost (P)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 30 30 0 0 90
2 OFK Sinđelić 30 16 4 10 52
3 Meševo (-1) 30 16 4 10 51
4 Jedinstvo 1936 30 15 5 10 50
5 Radnički (P) 30 16 2 12 50
6 GFK Jagodina 30 14 6 10 48
7 SFS Borac 30 13 4 13 43
8 Dunav 30 13 4 13 43
9 Đerdap 30 13 4 13 43
10 Jedinstvo (P) 30 12 5 13 41
11 Vlasina 30 11 6 13 39
12 Radnički (S) 30 12 3 15 39
13 Budućnost (P) 30 10 8 12 38
14 Pčinja (-4) 30 9 2 19 25
15 Timočanin (-5) 30 6 3 21 16
16 Žitorađa 30 3 2 25 11