XS
SM
MD
LG

Sutra trka Beograd - Čačak

Međunarodna biciklistička trka CLASSIC Čačak – Beograd u subotu, 11. maja, biće održana po dvadesti jubilarni put. Tim povodom u sali Gradskog veća održana je konferencija za novinare na kojoj su se pojavili predstavnici organizatora, a to su Biciklistički klub Borac i Biciklistički savez Srbije i u ume pokrovitelja, gradonačelnik Vojislav Ilić i predsednik Skupštine Veljko Negovanović. Trka Beograd – Čačak je podignuta na mnogo viši nivo jer se našla i u kalendaru Međunarodne biciklističke federacije sa rangom 1.2 i biće bodovana za Euro tur. Pobednik ove trke osvaja isti broj bodova kao pobednik etapne Trke kroz Srbiju.

Po prvi put ove godine biće održano i Otvoreno prvenstvo Balkana za Elite i kategoriju U23. Do sada je prijavljeno 109 takmičara i 23 ekipe, od toga 17 inostranih. Kako kažu organizatori, najveći favorit je tim ADRIA  su Slovenci.

- Klasik je jedini sportski događaj koji povezuje dva grada, pošto je biciklizam retka disciplina koja ima mogućnost da to izvede. Trka je noci naziv SLACCIC zato što svake godine počinje u isto vreme i takmičari voze istom stazom. Trka startuje u Beogradu u 14 časova. Zvanični start je na izlazu iz grada, oko 14:20, a dolazak na cilj, u centar Čačka, je oko 17:30 časova. Petnaestak minuta nakon prolaska pobednika, uslediće svečana dodela nagrada na platou kod Doma kulture a potom i press konferencija u sali Gardskog veća – najavio je Dragan Dostanić, direktor Klasika Beograd – Čačak.

Osim ove trke, u subotu u 16 sati je takmičenje za osnovce. Oni će voziti u centru grada, a u nedelju je trka Hronometar, koja će biti vožena na putu Čačak – Pranjani u Miokovcima.

- Uložen je veliki napor da se u našem gradu organizuje jedna ovakva trka. Pored ostalih sportova Čačak je postao i grad biciklizma. Želimo da se biciklizam razvija, da grad ulaže i pomaže ovaj sport. Cilj nam je, kada autoput bude izgrađen da se povežemo sa okolnihm gradovima i opštinama i da zajednički izgradimo biciklističke staze koje će nas povezati. Prošle godine smo u nekoliko ulica u gradu obeležili biciklističke staze, to ćemo činiti i u buduće, jer je biciklizam izuzetno zdrav sport – rekao je gradonačelnik Vojislav Ilić koji je i predsednik orgnazicaionog odbora trke. On je na konferenciji za novinare obećao i da će grad pronaći posao dvostrukom olimpijcu iz Čačka Miću Brkoviću, koji je od nedavno nezaposlen. Konačno, prema Ilićevim rečima, Brković će moći da se useli i u kuću na Obrežu koju je dobio još pre deset godina.

- Bicikklizam u Čačku ima veoma dugu tradiciju. Biciklistički klub Borac je jedini imao dvostrukog učesnika olimpijskih igra. Kada pogledam mlade bicikliste Borca, siguran sam da će grad Čačak opet imati svoje predstavnike na Olimpijskim igrama – rekao je predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović.

Mićo Brković, trostruki pobednik ove trke i dvostruki olimpijac, je naveo da je organizacija jednog ovako velikog događaja veliki uspeh.

- Konkurencija ove godine je najjača do sada, Čačani su pobeđivali pet puta, ali taj uspeh ne sme da optereti mlade takmičare, koji će, verujem, u ovoj trci dati sve od sebe, rekao je Brković.

U ime učesnika trke, Marko Danilović i Jovan Zekavica obećali su da će uložiti maksimalni napor i pokušati da se nađu među prva tri takmičara što bi bio pravi podvig.

Trka Beograd - Cacak