XS
SM
MD
LG
Ko je pobedio? SSNET AI prognoza
Pobeda domaćina
Nerešeno
Pobeda gosta
49%
16%
35%
Tipovanja
1
X
2
4
1
1
Utakmica tipovana 6 puta

 
1
Budućnost
12
 
2
Rusanda
12
3
Crvena zvezda
10
4
ŽFK Banat
9
5
Polet
9
6
OFK Stajićevo
7
Napredak
Vojvodina
Mladost
Banat
Mladost (BD)
Delija
Radnički 1911
Napredak
Vojvodina
Jedinstvo Stević
Tekstualni prenos utakmice
Izveštaj utakmice
PFL Zrenjanin: Budućnost - Polet 2:2
10.09.2022 Dragan Pejić

BUDUĆNOST: Stoje: Markiv, Kučurov, Arsin, Nemanja Kovačević i Vasiljević (kapiten). Srednji red: Darko Števijan (predsednik),  Stanko Kovečević - član predsedništva, Prpa, Đurić, Manojlović, Perin, Đukanović i Zečević (trener). Donji red:  A.Prokin, Ajdarić, Čukulov, Kondić, S.Prokin i Stevo Drinić (pomoćni trener) - foto: Dragan Nikoletić - Crtani

Susreti fudbalskih klubova iz Đurine varoši i Nakova, dva sela sa ovog područja sa najdominantnijom tradicijom kvalitetnog i uspešnog  kroćenja buba-mare, su bili, jesu i ostaće derbi, lokalni ili nešto šire, kad god bi se susretala njihova dva kluba - Budućnost i Polet - iz proste činjenice što ta dva sela i njihgovi klubovi jesu ponosna tradicija tih mesta i meštana koji vole fudbal i svoje fudbalere!

 

Tako je  bilo i ovoga puta kada su fudbalske zastave u tim mestima ‘’spuštene na pola koplja’’ - u Nakovu jer im je Polet oba puta u poslednje dve godine ‘’proplivao’’ u baražu za Vojvođansku ligu, a Srpskoj Crnji - jer im je Budućnost, posle desetogodišnjeg takmičenja u Vovođanskoj ligi, igrom nesrećnog slučaja (ko je rekao Botoš) spuštena u niži rang takmičenja, koji u Crnji svi doživljavaju kao ničim opravdano skliznuće.

Polet je i u ovo prvenstvo ušao sa ambicijom da bude ako ne prvi ono bar drugi i po treći put zaredom - direktno ili u baražu - izbori mesto u Vojvođanskoj ligu. Crnjani obeležavaju 100-godišnjicu Kluba i žele da mu u godini jubileja daruju titulu. U prošlogodišnjem prvenstvu su sa isključivo igračima iz mesta bili četvrti, za ovu su doveli čak petoricu pojačanja (golmana Kuručeva iz Melenaca, levog beka Ajdarića iz Hetina i trojicu vežnjaka iz Zrenjanina - pleja Čokulova, polušpica Đukića i levokrilnog napadača Stanića).

Elem, kad smo - možda suvišno i bespotrebno apsolvirali sportsko-sociološko-psihološki ambijent odigravanja derbija, predjimo na stvar - izveštaj s njega. Dapače, Crnjani su derbi dočekali sa liderske pozicije i četri uzastropne pobede i gol razlikom 11:1, a Polet na petom mestu na tabeli sa tri pobede, porazom i golrazlikom 11:6.

Rečju - Crnjani su smatrani apsolutnim favoritima, ali derbi je derbi, fudbal ipak fudbal a lopta okrugla! Utakmica je završena remijem 2:2 i obe ekipe mogu biti i zadovoljne i nezadovoljne.

Crnjani zadovoljni jer su oba puta gubili a izjednačujući gol postigli u 95. minutu. A nezadovoljni jer su u prvom poluvremenu bili ravnopravni, u drugom mnogo nadmoćniji, izvanredni golman Hajrović im je odbranio 4 veoma izgledne šanse a apsolutno neobjektivni sudija Paunović ih je nebrojano puta oštetio. Uz ostale primera pristrasnosti i neobjektivnosti, kod drugog gola gostiju svirao je nepostojeći prekršaj na rubu šesnaesterca iz kojih je Polet poveo, doduše sjajnim pogotkom u rašlje. 

Nakovčani su zadovoljni jer nose bod sa vrućeg terena i objektivno u ovoj utakmici i inače boljeg tima i jer su na svom golu imali izvanredno raspoloženog Hajrovića. A nezadovoljni jer su ih samo tri minuta delila od celog plena, a i činjenice da su  do osvojenog boda došli kako uz pomoć sudije tako i sopstvenog nesportskog ponašanja, jer su celu utakmicu opstruisali  valjajući se po terenu, vrišteći od ‘’bolova’’ u svakom izgubljenom duelu i upšte nesportskog ponašanja koje ne služi na čast klubu sa nadimkom ‘’Barcelona’’. Sa ovakvom igrom Poletu će u prvenstvu trebati više Paunovića - ne samo na strani već i kod kuće - žele li ostvariti naum i domoći se ostvarenja ambicije - višeg ranga takmičenja!

Petorica novajlija: Đurić, Stanić, Kučurov, Čokulov i Ajdarić - foto: Dragan Nikoletić - Crtani

Prvo poluvreme proteklo je u obostrano veoma slaboj igri, jer su se gosti zabunkerisali a Crnjani nisu nalazili način da probiju bedem iskusnih Nakovčana, koji su iz jednog kontranapada u 30. minutu, sumnjive ofsajd pozicije i polušanse došli u vođstvo golom Draganova. Drugo poluvreme je upotpunosti pripada Crnjanima kojima je saveznik bio i jak vetar. Izjednačili su pogotkom Stojičića u 50. minutu iz opravdano dosuđenog penala kada je u šesnaestercu i gol šansi grubo fauliran Saša Prokin. U 60. minutu bek domaćih Prpa glavom izbija loptu sa oko 18 metara od gola a sudija svira nepostojeći faul.  Slobodan udarac i evro gol u same rašlje realizuje Babić. Zbog već pomenute kontinuirane opstrukcije igre sudija je meč prodožio za celih 7 minuta, i mladi Kondić je tri minuta pre kraja lepo prihvatio loptu iz kornera i izjednačio. U poslednjih desetak minuta utakmice Crnjani su stvarali šansu za šansom ali ih je briljantnim i čudesnim odbranama anulirao sjajni Hajrović. Jednom mu je mrežu spasila i prečka nakon sjajnog šuta Manojlovića.

I za kraj, ali ne i najmanje bitno, jer je reč o crnjanima i njihovoj ‘’Budućnosti’, nekoliko reči o izuzetnom jubileju 100-godišnjici fudbala u ovoj varoši. I dok se po okolnim mestima - Novoj Crnji, Mokrinu, Botošu… održavaju akademije, organizuju izložbe i upriličuju svečani događaji u čast i slavu fudbalera minulih generacija, odgovorni funkcioneri Mesne zajednice i aktivisti lokalne vlasti u Crnji još uvek ne čini ništa povodom pomenutog jubileja. Sramota je to kosmičkih razmera jer su u pitanju generacije i generacije Crnjana koje su se borile lijući znoj i pronosile slavu crnjanskog fudbala u okruženju i šire. Ima li pravo sadašnja garniture na vlasti u Crnji da se tako nemarno i bahato odnosi prema svojim precima? NARAVNO DA NEMA! Pa oni još nisu formirali ni Organizacioni odbor jubileja, a jubilej je davno počeo: u proleće 1922. se grupa naprednih omladinaca organizovala i počela da trenira fudbal, krajem leta su i formalno konstituisali fudbalski klub a već na jesen iste godine je počelo odigravanje zvaničnih utakmica. To ne moraju znati funkcioneri lokalnog SNS-a, oni i onako misle da sve počinje od njih, ali im je to već morao neko reći, a aktivnosti oko jubileja davno početi! Jer, može li biti veće bruke za Crnju kao varoš da godina prođe a jubilej ostane neobeležen?!

U tom slučaju ni ova i buduće pobede neće imati željeni sjaj, jer onaj ko ne poštuje tradiciju i pretke ne zaslužuje ni pomen a nekmoli poštovanje i počast! U svakom slučaju blam očekuje sadašnja rukovodstva Mesne zajednice i Mesnog odbora vladajuće stranke! Znaju li i hoće li prenebregnuti tu činjenicu - ostaje da se vidi. Pet je do dvanaest!

Budućnost (SC) - Polet (N) 2:2

Srpska Crnja: Igralište Budućnosti, gledalaca oko 150, sudija Stefan Paunović - Žitište 6, Strelci: Stojičić u 50. i Kondić u 94. minutu za Budućnost a Draganov u 30. i Babić u 60. minutu za Polet. Žuti kartoni: Budućnost: Markov, Prpa, Stojičić, Čukulov i Kondić. Polet: Ščepančevbić, Bucalo, Vukobrat i Uzelac. Igrač utakmice: Ilija Hajrović.         

Budućnost: Kučurov 7, Vasiljević 7, Stani 7, Markov 7 Kovačević 7 (A. Prokin 7), Ajdarić 7, Čokulov 7 (Đurić), Kondić 7, Prpa 7(Manojlović 7), Stojičić 7 i  Perin 6 (S. Prokin 8).

Polet: Hajrović 9, Uzelac 6. Feješ7, Inđić 7, Šćepanović 7, Draganov 8, Babić 8, Bucalo 7, Marković 6, Zorić 7 i Krnić 6 (Vukobrat/).

 Piše: Dragan Pejić      

Niže lige Niže lige PFL Zrenjanin Budućnost Polet
Međusobne utakmice
2022-2023
02.04
16:00
Polet
Budućnost
0
3
10.09
16:00
Budućnost
Polet
2
2

2021-2022
21.05
16:30
Budućnost
Polet
1
2
31.10
13:30
Polet
Budućnost
4
0

2017-2018
18.03
14:30
Polet
Budućnost
1
1
26.08
17:00
Budućnost
Polet
4
2

2016-2017
23.04
16:00
Polet (N)
Budućnost (SC)
1
0
01.10
15:30
Budućnost (SC)
Polet (N)
2
1

2009-2010
20.03
14:30
Budućnost (SC)
Polet (N)
1
0
06.09
Polet (N)
Budućnost (SC)
0
2

2008-2009
30.05
Budućnost (SC)
Polet (N)
0
3
02.11
Polet (N)
Budućnost (SC)
0
1

Uporedni rezultati

Budućnost
 
Polet
Ukupno (Domaćin) Ukupno (Domaćin)
12 (6) Broj utakmica 12 (6)
6 (3) Broj pobeda 4 (2)
2 (1) Broj nerešenih 2 (1)
4 (2) Broj poraza 6 (3)
17 (10) Dati poeni 16 (6)
16 (10) Primljeni poeni 17 (7)
+1 (0) gol razlika na utakmicama -1 (-1)
50% (50%) Uspešnost 33% (33%)
Nema rezultata
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača