XS
SM
MD
LG

U derbiju bez pobednika, haos na tribinama

Svaki novi derbi je nova priča, tako je bilo i sa ovim 148. derbijem po redu koji nam je doneo skandal! Rezultatski, sve je ostalo isto, i tako nakon 24. kola Partizan ima 5 bodova prednosti u odnosu na crveno–bele i apsolutno odlučuje o svojoj sudbini.

Zoran Milinković je iznenadio sa postavom tako što je odlučio da krene bez klasičnog napadača pa je najistureniji bio Stefan Babović, levo je bio Grbić a desno mladi Živković. Sa druge strane, Lalatović je sa dva zadnja vezna, Lazovićem, Kataijem i dva klasična špica izveo očekivanu postavu.

Pre samog početka došlo je do skandala na našem najvećem stadionu. Najpre su navijači Partizana upali na istočnu tribinu. Letele su stolice, došlo je do tuče, gađanja bakljama, svakako očajna slika na Zvezdinom stadionu. Zatim je usledila tuča policije sa navijačima crveno-belih na severnoj strani gde su letele stolice i pričinjena je velika materijala šteta. Na kraju su navijači bukvalno isterali žandarmeriju sa tribine a u međuvremenu je počela da gori istočna tribina, i tamo su tuče nastavljene. Igrači su se pojavili u tačno predviđeno vreme na terenu, Mažić je odmah otišao do delegata Osmajlić Marka i povukao igrače sa terena i pre prvog zvižduka. Nakon 7 minuta provedenih na terenu, Milorad Mažić je doneo odluku da vrati igrače do tunela. Preko pola sata su trajali neredi na severnoj i istočnoj tribini i bilo je pitanje hoće li se meč nastaviti. Počeli su polako da gube strpljenje svi na stadionu kada se nakon 37 minuta pojavilo nekoliko rezervnih igrača Crvene zvezde, i tada se na stadionu pomislilo da će se meč nastaviti ubrzo. U 18:40 su se konačno pojavili fudbaleri na terenu zajedno sa sudijskom ekipom. Cela ova predstava je bila jadna, blago rečeno, i definitivno je bacila fudbal u drugi plan.

A na terenu nije bilo mnogo interesentano. U trećem crno-beli su pokrenuli opasnu kontru, odlično je Grbić uposlio Babovića ali je Jovanović faulom zaustavio Babovića. Nervozno je bilo i na terenu u poletku, Volkov je već u 4. minutu dobio žuti karton zbog prigovora. Terensku inicijativu u prvom delu prvog poluvremena ima Partizan, ali nije bilo nijedne prilike vredne pomena. Ništa zanimljivo nismo videli sve do 25. minuta kada je Lazović nakon solo akcije dobro šutnuo sa ivice šesneasterca ali je Živković odbio tu loptu. Sledeću priliku je imao Partizan. Saša Ilić je majstorski uposlio Babovića na 5 metara ispred gola ali je on potpuno neometano šutnuo po zemlji pored gola. Već u sledećem napadu pokušao je Grbić ali vrlo traljavo.

Prvo poluvreme je završeno sa po jednom prilikom na obe strane. Igra je bila daleko od onoga što se očekivalo, Partizan je imao blagu inicijativu, ali utisak je da se gostujući fudbaleri bili zadovoljni i tim nerešenim rezultatom.

Drugo poluvreme je počelo u istim sastavima, samo su Jović i Parker zamenili strane, dok je kod crno-belih Babović češće dolazio po loptu u sredinu a Grbić je bio najistureniji. Zvezda je krenula ofanzivnije, ali je prvu priliku stvorila tek u 60. minutu kada je nakon kornera pokušao Parker. Gosti su konačno pripretili nakon kontre koju je povukao Brašanac koji je na kraju i uputio šut sa desetak metara nakon centaršuta Živkovića ali pravo u Rajkovića koji izbacuje loptu u korner. Već nakon kornera nova velika prilika, ovoga puta za Balažica koji je šutirao sa 5 metara, savladao Rajkovića, ali je sa gol linije izbacio Cvetković. Usledila je velika bakljada gostujućih navijača, reklo bi se u pogrešan trenutak za Partizan koji je krenuo u veliku ofanzivu, kada je Mažić opet sklonio igrače sa terena i utakmica je nastavljena nakon 5 minuta. Prvu izmenu izvršio je trener Zvezde, Nenad Lalatović i na teren je umesto Stojanovića ušao mladi Ristić. U 73. minutu izašao je kapiten crno-belih koji je zamenjen Šaponjićem. Odmah nakon toga usledila je prilika Jovića koji je nakon šuta izborio korner. Razigrao se Lazović u tim trenucima po desnoj strani, nije ga bilo do tada, ali nije imao podršku svojih igrača. Pokušao je i Lazović iz slobodnog udarca u 77. minutu ali je šutirao pravo u golmana crno-belih. Pred sam kraj, malo je nedostajalo da Partizan pobedi. Pravi mali slalom je napravio Živković u šesnaestercu ali je na kraju njegov šut izblokran, zatim je Rajković stigao pre Ninkovića i intervenisao na 20 metara od svog gola, a u poslednjem minutu slobodan udarac sa 25 metara je izveo Drinčić ali je lopta otišla preko gola.

I ovaj fudbalski praznik je okončan. Mada, nije više to praznik, više je izuzetno tužna slika našeg fudbala koji je mnogo potonuo. Do nekog novog, nadamo se malo bolje derbija.

FK Crvena zvezda: Rajković, Cvetković, Pavićević, Jovanović, Anđelković, Kovačević, Stojanović (od 64. Ristić), Lazović, Katai, Jović (od 91. Orlandić), Parker (od 82, Bosančić). Na klupi za rezervne igrače još su bili: Kahriman, Petković, Lazić, Grujić.

FK Partizan: Živković Živko, Ilić Branko, Bandalovski, Balažic, Volkov, Drinčić, Brašanac (od 88. Marković), Živković Andrija, Ilić Saša (od 73. Šaponjić), Grbić (od 92. Ninković), Babović. Na klupi za rezervne igrače još su bili: Lukač, Ćirković, Petrović, Kojić.

Žuti karton: Volkov u 4., Saša Ilić u 61., Balažic u 76., Drinčić u 85. (Partizan); Kovačević u 40., Katai u 88. (Crvena zvezda). Kapiteni: Rajković (Crvena zvezda), Saša Ilić (Partizan). Ovaj meč je sudio Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima Ristićem, Đurđevićem, Petrovićem, Grujićem i Filipovićem.


Radnički (N) 2 : 0 Napredak
Spartak 0 : 2 Novi Pazar
Vojvodina 1 : 3 Borac
Jagodina 1 : 2 Voždovac
Crvena zvezda 0 : 0 Partizan
Mladost 0 : 0 Donji Srem
OFK Beograd 1 : 0 Rad
Radnički 1923 0 : 1 Čukarički
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 24 17 6 1 57
2 Crvena zvezda 24 15 7 2 52
3 Čukarički 24 13 8 3 47
4 Vojvodina 24 12 4 8 40
5 Novi Pazar 24 11 6 7 39
6 OFK Beograd 24 9 8 7 35
7 Rad 24 10 4 10 34
8 Jagodina 24 9 3 12 30
9 Mladost 24 8 6 10 30
10 Borac 24 6 8 10 26
11 Radnički (N) 24 6 8 10 26
12 Donji Srem 24 6 7 11 25
13 Spartak 24 6 7 11 25
14 Napredak 24 6 6 12 24
15 Voždovac 24 5 6 13 21
16 Radnički 1923 24 3 6 15 15