XS
SM
MD
LG

Pet medalja i prvo mesto ekipno za Srbiju

Na 30. Međunarodnom turniru “Ljubomir Ivanović – Gedža“ reprezentacija Srbije osvojila je pet medalja i zauzela ekipno prvo mesto (91 poen), ispred Turske (73) i Rusije (61). Na turniru je učestvovalo 77 rvača iz 11 zemalja, a Srbija je nastupila sa 15 takmičara. Zlato su osvojili Kristijan Fris (-59kg) i Mate Nemeš (-66kg), Petar Balo je bio drugi (-85kg), a treće mesto osvojili su Davor Štefanek i Goran Sremac u kategoriji do 71 kg.

Kristijan Fris je sa tri efektne pobede osvojio zlato u kategoriji do 59 kg, a u finalu je savladao Rumuna Munteanua. Upravo je Rumun u polufinalu zaustavio našeg drugog predstavnika, Tamaša Nađa. Nađ je do polufinala zabeležio dve pobede, a kasnije je izgubio i u borbi za bronzu od Turčina Saglama, te se morao zadovoljiti petim mestom. Naš treći predstavnik, Sebastijan Nađ, izgubio je u prvom kolu od Saglama, i zauzeo je 12. Mesto.

U kategoriji do 66 kg Mate Nemeš je bio nezaustavljiv, ostvario je četiri pobede bez izgubljenog boda i potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi. Naš drugi predstavnik, junior Aleksa Erski, bio je peti, a u borbi za bronzu pobedio ga je Rumun Hinovea.

Davor Štefanek je na ovom turniru nastupio u težoj kategoriji, do 71 kg, i nakon uvodne pobede, u polufinalu je u izuzetno uzbudljivom meču  poražen od Rusa Payvina, rezultatom 12 - 8. Štefanek je na kraju bio treći, pošto je u borbi za bronzu tuširao  Grka Miksakisa, a isti plasman ostvario je i mladi Goran Sremac.

U kategoriji do 75 kg, Norbert Čikoš je bio peti, pošto je u borbi za bronzu poražen od Emraha iz Turske. Peti je bio i Valentin Čabi u kategoriji do 80 kg. Njega je u borbi za bronzu,  pobedio Patik iz Mađarske. U istoj kategoriji Žarko Dickov je bio osmi.

U kategoriji do 85 kg, Petar Balo je osvojio srebrnu medalju. On je ostvario dve fantastične pobede na putu do finala, ali je zadobio i povredu, koja ga je onemogućila da dođe do zlata. Đorđe Pešut je bio peti u kategoriji do 98 kg, a u borbi za bronzu poražen je od Rusa Musaeva, dok je Emil Janković bio osmi u istoj kategoriji, pošto je u prvom kolu nakon žestoke borbe izgubio od Grka Kesidisa.

Boban Živanović je bio peti u kategoriji do 130 kg. U borbi za bronzu poražen je od Norvežanina Marvika, dok je Nemanja Pavlović u četvrtfinalu poražen od Rusa Azimova, i zauzeo je osmo mesto.

Turnir je bio odlična provera za naše rvače, a pet medalja u ovako jakoj konkurenciji uliva optimizam pred kvalifikacione turnire za Olimpijske igre, gde će se naši rvači boriti za olimpijske norme, a prvi turnir je na programu već u aprilu u Zrenjaninu.