XS
SM
MD
LG

Ruski rafteri najuspješniji prvog dana Prvenstva

Banjaluka 22.05.2015. - Rafteri Slovenije trijumfovali su na Evropskom prvenstvu "Banjaluka - Vrbas 2015" u disciplini sprint, u kategoriji juniora do 23 godine. Kod mlađih juniora slavila je reprezentacija Turske, a u konkurenciji veterana tim Češka 2.

Slovenci su danas trijumfovali ispred Češke 2 i Rusije 1, dok je bh. tim bio osmi. Mlađi juniori Turske, takmičari do 19 godina, bili su bolji od Rusije 1 i Rusije 2, selekcija BiH je u ovoj konkurenciji bila peta, a veterani Češke 2 slavili su ispred češke posade 1 i Rusije 1.

Prvog dana takmičenja na rijeci Vrbas viđene su zanimljive trke u disciplini H2H. Dvije ruske posade borile su se u finalu kategorije do 19 godina. Bolji je bio prvi tim Rusije. Treće mjesto zauzela je reprezentacija Turske, a šesto bh. raft tim. U kategoriji do 23 godine prva je bila posada Češke 1. Drugo mjesto pripalo je Rusiji 1, treće Češkoj 2, a BiH je zauzela osmu poziciju. Česi 1 su slavili u konkurenciji veterana, a bili su bolji od Češke 2 i Rusije 1.

Nakon prvog dana EP reprezentacija Rusije ima osam medalja, a Česi su osvojili 6. Takmičenje će biti nastavljeno danas trkama seniora u disciplinama sprint i H2H.

Šampionat Evrope je zvanično otvorio  Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, koji je rekao da je rafting staza na Vrbasu jedna od najljepših u Evropi i da će takmičari imati priliku da uživaju tokom nadmetanja.

"Banjaluka je prilično iskusna u organizovanju velikih takmičenja i uvijek je bila dobar domaćin. Poznata je kao grad u koji se rado dolazi i zato smo dobitnici prestižnih međunarodnih turističkih priznanja", rekao je Gavranović i podsjetio na prošlogodišnje poplave u kojima su uništeni RC "Kanjon" i infrastruktura na rijeci Vrbas

Aleksandar Pastir, direktor Prvenstva, rekao je da se organizacijom ovog takmičenja pokazuje da Svjetsko prvenstvo 2009. nije slučajno održano na Vrbasu.

"Samo godinu dana nakon velikih poplava, uz veliki trud i pomoć institucija i dobrih ljudi, uspjeli smo sve da renoviramo i dočekamo takmičare kako dolikuje. Hvala rafterima koji svake godine pokazuju da je Vrbas jedna od najboljih rijeka na svijetu za ovaj sport", naglasio je Pastir. Na EP učestvuju 53 tima iz 17 evropskih zemalja.