XS
SM
MD
LG

Đurđević ponovo odlučio

Fudbaleri Radničkog 1923 upisali su danas petu pobedu u Prvoj ligi Srbije ove sezone, pošto su u utakmici osmog kola savladali na svom „Čika Dači“ ekipu Teleoptika iz Zemuna sa minimalnih 1:0 (1:0). Ponovo je igrač odluke bio iskusni Nenad Đurđević, koji je svojim četvrtim golom u sezoni doneo sva tri boda Kragujevčanima na ovom susretu.

Ruku na srce, nije ovo bilo baš brilijantno izdanje izabranika Slaviše Kovačevića, ali kako se na kraju pišu samo bodovi, simpatizeri kragujevačkog prvoligaša moraju biti zadovoljni konačnim ishodom. Inače, bio je ovo tek drugi trijumf Kragujevčana na „Čika Dači“ ove jeseni, kojim su makar malo popravili statistiku kada je u pitanju učinak na domaćem terenu.

Šef stručnog štaba Radničkog 1923 odlučio se za nešto ofanzivniju postavku, pa je umesto standardnog Nedovića od prvog minuta zaigrao Lukić, dok je u napadu Nenadu Đurđeviću, najboljem strelcu ekipe koji se nakon odrađene suspenzije u prošlom kolu ponovo našao u protokolu, društvo pravio omladinac Đorđe Maksimović. Šansu je dobio i Đorđe Andrić usled povrede Hervea Bostana Amanija, koji je ovaj susret ispratio sa tribina stadiona „Čika Dača“.

Domaćin je iz prve ozbiljne šanse došao do prednosti. Vidović je uposlio Đurđevića, ovaj ušao u kazneni prostor iskosa sa leve strane i preciznim udarcem matirao golmana Teleoptika Jovana Trnića. Bolji početak utakmice Kragujevčani nisu mogli da zamisle.

Međutim, nakon vodećeg gola fudbaleri Radničkog 1923 kao da su se previše opustili, što su mladi igrači Teleoptika iskoristili da preuzmu inicijativu i uspostave prepoznatljivu pas igru iz koje su proizveli nekoliko dobrih prilika.

Tako su odmah posle primljenog gola bili u šansi da dođu do izjednačenja, ali je Đurić pogodio spoljni deo mreže.

U 17. minutu raspoloženi Veljko Birmančević se „lažnjakom“ oslobodio svog čuvara, a onda šutirao sa desetak metara, ali je Raičević odbranio. U nastavku akcije ponovo je Birmančević atraktivno pokušao, lopta je na putu ka golu pogodila Varjačića, gosti su odmah signalizirali igranje rukom i tražili jedanaesterac, ali je sudija Borko Mijajlović iz Končareva samo odmahnuo rukom.

Opasno je pred golom Radničkog bilo i u 26. minutu, kada je Nišić lepo proigrao Đilasa, ali je Lazar Raičević „ušao u šut“ iskusnom napadaču „optičara“ i sačuvao svoju mrežu.

U 32. minutu mladi Maksimović je šutirao iz trka sa 14-15 metara, preslabo za čuvara mreže Teleoptika, a pet minuta kasnije na drugoj strani je Cucin posle kornera tukao glavom preko gola.

Dosta ofanzivna igra gostujućih fudbalera ostavljala je puno prostora Kragujevčanima za polukontre i kontre. Iz jedne takve situacije u finišu prvog dela igre fudbaleri Radničkog 1923 su mogli da uvećaju vođstvo. Naime, igrao se 42. minut kada je Vidović otvorio kontru i prosledio loptu do Đorđa Andrića, koji se stuštio po desnoj strani, a zatim uputio dobar centaršut na drugu stativu ka Bojanu Miljušu, ali je golman Trnić uspeo da zakači loptu pre nego što je ona stigla do fudbalera kragujevačkog tima.

Petnaestominutni odmor očigledno je dobro došao izabranicima trenera Slaviše Kovačevića, koji su na samom startu drugog dela igre pripretili preko Maksimovića. Nedugo zatim Varjačić je centrirao sa desne strane, a Maksimović nije uspeo da zahvati loptu koja je na kraju došla do Dragačevića, ali levi bek Radničkog 1923 nije uspeo najbolje da odreaguje pred golom „optičara“.

U 63. minutu Marković je pogrešio na polovini svog tima, što je rezervista gostiju Stefan Ilić iskoristio da uposli Birmančevića, koji je šutirao iz dobre pozicije, međutim, nije uspeo da iznenadi danas jako sigurnog Lazara Raičevića na golu kragujevačkog tima.

Stefan Nedović, koji je u međuvremenu zamenio Lukića, oprobao je svoj udarac sa distance u 70. minutu, dovoljno da zagreje dlanove golmana Teleoptika.

U finišu susreta kao da su obe ekipe „spustile gard“, što je ovoj utakmici dalo na dinamici. Uzbuđenja su se ređala pred oba gola, a gosti iz Zemuna dugo će pamtiti 87. minut, kada su propustili najbolju šansu da izbegnu poraz na „Čika Dači“. Posle dosuđenog slobodnog udarca za ekipu Teleoptika, Birmančević je uputio idealan centaršut sa leve strane u srce peterca, gde se našao Luka Čermelj i glavom šutirao pod prečku, ali je Raičević još jednom brilijantnom reakcijom sačuvao svoju mrežu.

Beležimo potom i dve dobre akcije domaćeg tima u sudijskoj nadoknadi vremena. Prvo se Maksimović našao u izglednoj poziciji za udarac, ali je izblokiran, da bi potom na odbijenu loptu natrčao Vićentijević i šutirao pravo u golmana Trnića. Nekoliko trenutaka kasnije Vićentijević je centrirao sa leve strane, a Maksimović još jednom propustio dobru priliku da se upiše u listu strelaca, tako da je ostalo 1:0 za ekipu Radničkog 1923.

RADNIČKI 1923 – TELEOPTIK  1:0 (1:0)

KRAGUJEVAC
Stadion: „Čika Dača“
Gledalaca: 400
Sudija: Borko Mijajlović (Končarevo)
Pomoćnici: Miloš Milićević (Aleksandrovac), Milorad Jovanović (Ljig)
Strelac: Đurđević u 5. minutu za Radnički 1923
Žuti kartoni: Varjačić, M. Ilić, Vidović (Radnički 1923), Birmančević (Teleoptik)

RADNIČKI 1923: Raičević, Varjačić, Dragačević, Marković, M. Ilić, Vidović, Miljuš (od 73. Vićentijević), Đurđević, Lukić (od 51. Nedović), Andrić (od 87. O. Ilić), Maksimović.

TELEOPTIK: Trnić, Cucin, Islamović, Jović (od 72. Katanić), Vranjanin, Šiškov, Đurić (od 56. Bogunović), Nišić (od 54. S. Ilić), Đilas, Birmančević, L. Čermelj.

Ovom pobedom Radnički 1923 se po broju bodova izjednačio sa drugoplasiranim Metalcem, koji svoj meč osmog kola igra sutra u Gornjem Milanovcu protiv novosadskog Proletera.

Posle dve uzastopne utakmice na „Čika Dači“, Kragujevčane u narednom kolu očekuje gostovanje ekipi Inđije.


TSC 0 : 0 Dinamo
Budućnost 1 : 1 Bežanija
Metalac 1 : 2 Proleter
ČSK Pivara 2 : 1 Radnički (P)
Jagodina 1 : 0 Temnić 1924
Sinđelić 1 : 1 Sloboda
Novi Pazar 4 : 3 Inđija
Radnički 1923 1 : 0 Teleoptik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Dinamo 8 6 1 1 19
2 Metalac 8 5 1 2 16
3 Radnički 1923 8 5 1 2 16
4 Proleter 8 5 0 3 15
5 Sinđelić 8 3 5 0 14
6 TSC 8 3 4 1 13
7 Novi Pazar 8 3 4 1 13
8 ČSK Pivara 8 3 2 3 11
9 Budućnost 8 3 2 3 11
10 Inđija 8 3 2 3 11
11 Temnić 1924 8 3 1 4 10
12 Jagodina 8 2 2 4 8
13 Sloboda 8 2 2 4 8
14 Bežanija 8 2 1 5 7
15 Teleoptik 8 0 3 5 3
16 Radnički (P) 8 0 1 7 1