Kosanović sumirao pripreme u Turskoj: Prezadovoljan sam i bez dilema

Posle petnaestodnevnih priprema u Beleku, u Turskoj, u Srbiju su se vratili fudbaleri i Stručni štab Radničkog. Tokom boravka u ovom velikom turističko-sportskom i rekreativnom centru pored Antalije četa Milorada Kosanovića je pored dvadesetak jakih i, kako kaže niški šef stručnog štaba veoma korisnih treninga, odigrala i pet prijateljskih utakmica. Na jednoj su pobedili, na jednoj su poraženi, a tri su odigrali nerešeno.
- Najvažnije za sve nas je da smo se svi zdravi vratili iz Turske. Nemamo ni jednog bolesnog, niti povređenog fudbalera, a kako su nas virusi i druge nedaće pratile tokom boravka u Beleku to je zaista bitan momenat budući da nastavljamo sa prvenstvenom trkom već naredne nedelje, rekao nam je Kosanović. 

Niški trener nije krio ogromno zadovoljstvo urađenim ove zime:
- Prezadovoljan sam i, što je možda i značajnije, bez mnogo dilema posle rada u zimskim uslovima u Nišu i na Čairu, i posebno u Turskoj. Imajući u vidu odlaske ne baš malog broja igrača iz Radničkog posle jesenje sezone i u međuvremeno, do početka prišrema angažovanje novih igrača koji su u pravom smislu velika pojačanja, mogu da kažem da najspremnije što se može čekamo prvi susret nastavka nacionalnog šampionata i utakmmicu sa Spartakom u Subotici. Kroz treninge i kontrolne mečeve formirali smo kostur najboljeg tima, odnosno znamo 90 odsto imena koja će biti na prvom meču i na proleće u najboljih 11. Imamo maksimalno spremnih 20 igrača i od njih će biti birano 18 za protokol u Subotici. Da bi razrešili te poslednje sitnice zakazali smo za utorak proveru kombinovaog tima u Knjaževcu, protiv domaćeg Timočanina i nakon te utakmice sigurno je da će sve biti jasnije.

Kako su se uklopili novi fudbaleri, spremate li možda neko iznenađenje?
- Svi koji su stigli na Čair ove zime do sada su pokazali svoje visoke vrednosti i kvalitete i, ponavljam, svi su prava pojačanja. Od iskusnih inetrnacionalaca, kompletnih fudbalera, a nema potrebe pominjati i izdvajati posebno samo neka imena jer se radi o skoro svim koji su u zimskoj pauzi došli u Radnički, sa onim igračima koji su jesenas bili u našem najboljem timu, a i njih nije mali broj, stvorili smo veoma jak tim. Naša odbrana je potpuno drugačija, rekao bih kompaktnija i u svakom trenutku sigurnija, vezni red mnogo kvalitetniji, već uigran i daleko sposobniji od jesenjeg, a napad ubojitiji. U najkraćem, ceo naš tim će bez ikakvih sumnji biti mnogo bolji i konkretniji unarednoj polusezoni, tako da uopšte ne sumnjam u ostvarenje našeg cilja – plasmana u vrhu tabele i igranje u smaoj završnici Kupa Srbije, čime ćemo izboriti novi izlazak na evropsku fudbalsku scenu. 

Zašto izbegavate pominjanje konkretnih imena?
- Ništa ne krijem, ali čekam da odigramo susret u Knjaževcu, gde ćemo proveriti sve oko kojih smo još u nekim manjim dilemama. Već od srede možemo najkonkrentije o svakom pojedincu poimence, o timu i sastavu. Želimo da svi budu najspremniji i da tako dokažu da s pravom računamo na njih, rekao nam je niški trener po povratku iz Turske.

Obećali smo rukovodstvu kluba...
- Rekao sam fudbalerima na početku, ali i na kraju priprema u Turskoj da je naš celokupan rad usmeren ka tome da Radnički osvoji jedno od prva četiri mesta na tabeli Super lige i da zaigra u finalu nacionalnog kupa i bude uspešniji i najmasovnijem fudbalskom takmičenju u Srbiji nego prošle godine kada je igrao polufinale. Drugačije rečeno u obavezi smo ostvarimo ono što smo obećali rukovodstvu kluba, prvom čoveku Radničkog Ivici Tončevu, v.d. predsedniku Draganu Markoviću i ostalima, da ćemo biti najuspešniji srpski klub narednog proleća. Tvrdim da će tako i biti, rekao nam je Milorad Kosanović.

Mladi su „ekstra“
-Uz kostur eipe, koji čine naši najiskusniji fudbaleri, Radnički je na ovim pripremama dobio nekolicinu mladih fudbalera koji su pokazali da će, takođe i bez ikakvih sumnji biti oslonac našeg tima narednog proleća. Uz Čumića, tu su Stevanović, Ćirković, mladi golman Ilić, novajlije Bjeličić i Sićovića Neki od njih biće u najboljih 11, a ostali najverovatnije skoro svi, u 18. Oni su ekstra kvaliteta i iako nastave da rade kao do sada, pred njima je izuzetna budućnost, rekao je Kosanović.


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13