XS
SM
MD
LG

Tončev ponovo prvi čovek Radničkog

Fudbalski klub Radnički danas je održao redovnu sednicu Skupštine, zapravo dve - poslednju u starom i prvu za novi saziv u petogodišnjem mandatu. Ivica Tončev ponovo je, jednoglasno, izabran za predsednika kluba, ali je momentalno „zamrznuo“ svoju funkciju zbog državne funkcije koju obavlja, a za vršioca dužnosti izabran je Dragan Marković Markoni, koji je i do sada bio na toj poziciji. Funkciju generalnog direktora Radničkog i dalje će obavljati Dejan Propadalo, a predsednik Skupštine ponovo će biti Radan Ilić. 

U klubu su se, pre svega, pohvalili pozitivnim poslovanjem. U finansijskom izveštaju, koji je usvojen, stoji da je Radnički između dve sednice prihodovao 80 miliona dinara (ukupni prihodi 340, a rashodi 260 miliona dinara), čemu su doprineli transferi Ranđelovića, Čumića, Pankova i Crnomarkovića, a Radnički iščekuje dodatne procente od budućih transfera Pavkova i Jirke iz Crvene zvezde.

Sa nekadašnjim predsednikom Zoranom Bankovićem postignut je sporazum o poravnanju, pa će mu, umesto 23, biti isplaćeno 10 miliona dinara, u dve jednake rate. Prvi čovek kluba Ivica Tončev bio je zadovoljan odlukama Skupštine.

-Nikada u istoriji kluba nismo imali ovako temeljan i kvalitetan finansijski izveštaj. Radnički je transparentim poslovanjem ostvario ozbiljan prihod, a napravio je i četiri ozbiljna tranfsera koja su tome doprinela. Podsetiću da Radnički pre dolaska ovog rukovodstva decenijama unazad nije uspevao da proda nekog igrača. Igrači koje smo prodali igraju u svojim novim timovima, tako da mi nismo od onih ekipa koje bi te igrače posle šest meseci vraćale u svoje redove i predstavljale ih kao kapitalna pojačanja.

Mogu da kažem da smo za prethodne tri i po godine ostvarili sve ono što smo obećali kada smo došli u Radnički. Dva puta smo igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a prošle sezone smo bili vicešampioni Srbije. Razdvojili smo na tabeli Crvenu zvezdu i Partizan i to sa velikom bodovnom razlikom u odnosu na trećeplasiranog. Ove sezone nam nije išla u prilog odluka da se Superliga skrati. Imamo dobar raspored u poslednja tri kola i smatram da bi u sedam kolaplej-ofa imali velike šanse da se domognemo četvrte pozicije. Čak bi se usudio da kažem i da nam je Evropa ovom odlukom uskraćena. Ipak, mi smo bili u manjini kada se ta odluka donosila i morali smo da je prihvatimo- rekao je Tončev, koji je potom govorio i o poteškoćama sa kojima se klub susretao u prethodne četiri godine.

-  Bilo je tu raznih saplitanja. Postojale su određene strukture u ovom gradu koje nas nisu želele u Radničkom, pa smo imali apsurdne situacije da se skandira protiv uprave kada smo imali najbolje rezultatate u nacionalnom prvenstvu u istoriji kluba. Ima mnogo onih kojima odgovara Radnički koji je na sedmom ili osmom mestu na tabeli. Tada smo generalno svima dobri, a kada smo drugi ili treći onda smo problem, pa smo bili svedoci i raznih zluradih kometara na naš račun. Ja ponovo mogu da poručim svima da Radnički više nikada neće biti ničija moneta za potkusurivanje i da više nikada nećemo imati situacije da većina ekipa iz Srbije upisuje tri boda protiv Radničkog kada dođu do naplatne rampe Nais. Ono što je najbitnije u celoj ovoj priči je da mi radimo transparentno i to ljudi u Nišu moraju da znaju. Sve je otvoreno za javnost, pa tako i ovaj naš finansijski izveštaj, na koji smo ponosni - istakao je Tončev.

Ivica Tončev je na kraju prokomentarisao i situaciju sa bivšim predsednikom Zoranom Bankovićem.

-Ta situacija nam je kao mač visila nad glavom sve vreme, jer smo bili u opasnosti da nam račun bude blokiran. Ja nisam kompententan da kometarišem sudski proces koji je trajao nekoliko godina, ali mogu da kažem da je gospodin Banković ponudio klubu poravnanje i da je Skupština danas donela odluku da to prihvati. Ovo je veoma važno za Radnički. Gospodin Banković će biti isplaćen u dve rate prema dogovoru, a mi ćemo konačno moći da se okrenemo nekim drugim stvarima zaključio je Tončev.

Sastav Upravnog odbora nije pretrpeo ozbiljne promene, s tim što treba istaći da je njegov član postao nekadašnji fudbaler Aleksandar Panajotović. Svi članovi Skupštine dobiće po 40 hiljada dinara, kao nagradu za aktivan rad i dorpinos u ostvarivanju odličnih rezultata, a formirana je i komisija koja će pripremati obeležavanje stogodišnjice kluba 2023. godine.

 


Javor Matis 5 : 0 Inđija
Vojvodina 1 : 0 Partizan
Čukarički 3 : 1 Mačva
Spartak ŽK 0 : 2 Napredak
Mladost 2 : 0 Rad
Voždovac 1 : 1 Radnik
Radnički (N) 3 : 1 TSC
Crvena zvezda 2 : 1 Proleter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 3 2 78
2 Partizan 30 20 4 6 64
3 Vojvodina 30 19 5 6 62
4 TSC 30 17 8 5 59
5 Radnički (N) 30 16 4 10 52
6 Čukarički 30 15 6 9 51
7 Spartak ŽK 30 14 4 12 46
8 Voždovac 30 13 6 11 45
9 Mladost 30 13 4 13 43
10 Napredak 30 9 6 15 33
11 Radnik 30 8 7 15 31
12 Proleter 30 7 9 14 30
13 Javor Matis 30 6 10 14 28
14 Inđija 30 7 4 19 25
15 Rad 30 4 3 23 15
16 Mačva 30 2 7 21 13