XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Zvezda na krilima stare slave

Foto: facebook.com/crvenazvezdafk

Takva crveno-bela rapsodija fudbala odavno nije viđena u Beogradu, kao sinoć na utakmici grupne faze Lige Evrope, Crvena zvezda - Slovan Liberec 5:1. 

Češki fudbaleri su se unezvereno, tokom utakmice, vrteli levo-desno, bespomoćno gledajući nadolazeće talase nadahnute igre igrača Crvene zvezde. I nama kraj malih ekrana je izgledalo kao da Zvezda ima više igrača, pa igrači Libereca nisu mogli ni pogledom da ih pohvataju, tokom brze izmena mesta i pravilnim postavljanjem, poštujući vreme i prostor. 

Drugi gol je Zvezda postigla po notama stare slave, one iz Londona 1978. godine, kad je opevanim golom na filmu i u pesmi, Dušan Savić srušio u ambis sve nade Arsenala. Prethodno su na levoj strani, za udžbenike "trougao" odigrali Milosavljević, Pižon i Blagojević i onda Dule Savić-tras u rašlje, izgovara u filmu legendarni glumac Nebojša Glogovac. Tako je bilo i sinoć, isto po levoj strani, u "trouglu" su učestvovali Rodić, Ivanić i strelac Ben. 

Četvrti gol je na maestralan način, postigao Aleksandar Katai, po notama Dejana Savićevića i gola protiv Bajerna u Minhenu 1991. godine, kad smo svi u regiji popadali sa stolica od znosa, gledajući tu, sad već daleku filmsku scenu, što je sinoć i sam TV-reporter na RTS-1, u toku prenosa komparativno i spomenuo. 

Junak utakmice je, svakako, Aleksandar Katai, koji je pored protivničkih igrača vodio loptu kao da su oni nepokretni čunjevi, ali će pre biti da su bili hipnotisani njegovim umećem, kao igrači Bajerna, Savićevićevim. E, takav Katai, ko zna, možda bude i tajno reprezentativno oružje u utakmici sa Škotskom, koju igramo 12. novembra u Beogradu i odvede nas, zajedno sa Tadićem i kompanijom na Evropsko prvenstvo. 

Važno je da Srbija ponovo igra dobar fudbal. 

Autor: Svetozar Čiča


Hoffenheim 4 : 1 Gent
Slovan Liberec 0 : 0 Crvena zvezda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hoffenheim 6 5 1 0 16
2 Crvena zvezda 6 3 2 1 11
3 Slovan Liberec 6 2 1 3 7
4 Gent 6 0 0 6 0