XS
SM
MD
LG

Zvezda preko IMT-a do polufinala Kupa Srbije!

Crvena zvezda se plasirala u polufinale Kupa Srbije u fudbalu, pobedivši ekipu IMT-a rezultatom 3:0. Iako rezultat oslikava rutinsku pobedu, moramo odati priznanje gostujućem timu na hrabroj igri i solidnom broju stvorenih prilika pred našim golom. Strelci za crveno-bele bili su Falćineli, Katai i Falko, kome je ovo bio prvi pogodak u našem dresu.

Za prvu zvaničnu utakmicu između Crvene zvezde i IMT-a, Stanković je u najvećoj meri održao reč datu na konferenciji, te je zaista poslao prilično jak sastav u četvrtfinalu kupa. Ovaj meč bila je idealna prilika da se nedavno oporavljeni trio vrati u takmičarski ritam, a radi se o Italijanima Falku i Falćineliju, kao i Seku Sanogou.
I u sastavu Nenada Jandrića videli smo dvojicu naših igrača, na pozajmici, a to su bili golman Andrija Katić i ofanzivac Vladimir Lučić.

Prva prava akcija i prvi pogodak viđeni su već u četvrtom minutu susreta. Kombinovali su crveno-beli na levoj strani terena, a završni pas, odnosno idealan centaršut, uputio je Rodić. Tu „kiflu“ sjajno je ispratio Falćineli, pa je trzajem glavom iz ne baš lake pozicije doveo naš tim u prednost od 1:0.

Samo minut kasnije lako je prednost mogla biti duplirana. Falko je dobio loptu kroz sredinu, pa je idealno prosledio dalje ka Srniću. Nekadašnje Zvezdino dete je pokušalo iz prve, iz poluokreta, ali relativno traljav šut je otišao pored gola. Ekipa IMT-a uzvratila je istom merom već u 7. minutu susreta. Nakon kornera sa desne strane, na šest metara, poprilično neometan pokušao je Stamenić, ali je pogodio odlično postavljenog Popovića u noge.  Tri velike prilike videli smo u prvih sedam minuta susreta, od kojih je, na sreću jedna bila pretvorena u pogodak na pravoj strani.

U desetom minutu susreta imali smo prvu priliku i iz prekida. Iz idealne pozicije, sa oko 18-19 metara šutirao je Katai, lopta je okrznula stativu bližeg Katićevog ugla, ali nedovoljno da spreči najgore po IMT. Crvena zvezda je povela 2:0.

Drugu stopostotnu šansu u uvodu meča gosti su imali u 16. minutu. U centru pažnje bio je naš omladinac Lučić, koji je na poklon dobio loptu od neodlučnih Rodića i Degeneka, ali umesto da lako savlada Popovića pogađa samo spoljni deo mreže. Druga ozbiljna dekoncentracija naših defanzivaca na današnjem meču. Nisu prošla dva minuta, kada su „plavi“ stvorili novu priliku pred našim golom. Sa desne strane je Zorić dobio sjajnu povratnu loptu, naleteo je na nju iz punog trka i sa 12-13 metara pogodio samo Popovića.

Nije Zvezda ostala „nema“ na sve što se događalo u njenom šesnaestercu, pa je imala novu priliku iz slobodnog udarca. Slična situacija kao Kataijeva iz 10. samo sa suprotne strane, poverena je Falku. Italijan je šutirao loše, preko gola.

Ipak, u 21. minutu Falko se i više nego iskupio za taj slabo izvedeni prekid. Fantastičan napad poveo je golman Popović odličnim pasom ka sredini terena. Od Falćinelija lopta odlazi do Kataija, koji izbacuje Ivanića po levoj strani. Iz prve je Mirko, kao na tacni uposlio Falka, koji istim manirom šutira i pogađa malu mrežu kraj desne stative za ogromnih 3:0. Bio je to prvi gol Filipa Falka u crveno-belom dresu.

Koliko god pogubno po goste delovao rezultat iz prvih 20 minuta, oni nisu odustajali od hrabre igre. Često, prilično često je lopta bila na našoj polovini i čak pet kornera su izveli u tom periodu. Da to nisu bili samo jalovi napadi pokazale su i tri gorenavedene prilike iz tog dela meča. Ipak, sreća a ni znanje nisu bili na njihovoj strani, pa je apsolutno svaki od ta tri promašaja Zvezda skupo naplatila.

Novo uzbuđenje pred Katićevim golom videli smo u 27. minutu. Čini se da je Ivanić poslao lob pas u prostor ka Srniću. Bila je to trka našeg krila i golmana gostiju, koju je za delić sekunde dobio mladi čuvar mreže i „za dlaku“ izbio loptu ispred Srnića kome bi, u suprotnom, ostao prazan gol.

Napadala je Zvezda u nastavku, a gosti kao da su se malo umorili, pa je težište igre bilo isključivo na njihovoj polovini. Od prilika beležimo pokušaje Milunovića iz 32. (izblokiran pokušaj glavom) i 35. minuta (izblokiran pokušaj nogom). Tada je Stanković na opšte iznenađenje i promenio formaciju, upravo izvođenjem Milunovića (povreda mišića), a uvođenjem Veljka Nikolića.

Četvrtu priliku za goste propustio je Glišić u 35. minutu, kada je na pas Lučića sa desne strane pokušao spoljnim delom kopačke da matira Popovića. Uspeo je da ga ostavio nepomičnog, ali je njegov šut srećom otišao malo pored leve stative. I minut kasnije gosti su izveli ozbiljan napad, a čini se da je isti igrač iz iste pozicije pokušao, s tim što je tad bio odlično izblokiran. Retko koji tim je za jedno poluvreme napravio toliko ozbiljnih situacija pred našim golom. Opao je tempo u poslednjih desetak minuta poluvremena, što je opet dozvolilo gostima da osujete naše atake i prebace loptu u naš deo terena.

Veoma hrabra ekipa IMT-a došla je na naš stadion da se nadigrava, da pokuša da napadne, uprkos oreolu apsolutnog autsajdera. Izveli su šest kornera, stvorili četiri ozbiljne prilike, ali je rezultat bio 3:0 za nas. Crveno-beli su svoje prilike koristili, dok gosti nisu imali dovoljno koncentracije u završnici, pa ruku na srce rezultat iz prvih 45 minuta i nije bio toliko realan. Statistika kaže da je bilo 5:5 u šutevima, 2:6 u kornerima (u korist gostiju). Košarkaškim terminom rečeno, naši momci su imali 60% šuta iz igre.

Na poluvremenu je Stanković izvršio dve izmene – Sanoga i Falka zamenili su Vukanović i Petrović. U prvom minutu nastavka, baš je Vukanović bio u prilici da zatrese mrežu nakon kornera Aleksandra Kataija. Sa pet metara, ipak nije uspeo da zakači loptu i povisi rezultat u našu korist.

Prvu priliku u drugom delu gosti su imali u 54. minutu. Odličan dupli pas odigrali su Kijevčanin i Glišić u našem kaznenom prostoru, ali je Popović „ušao“ u šut Glišiću pa je od svega gostujući igrač dobio samo korner.

Dobrano se smirila igra u drugih 45 minuta, naši igrači su izgleda bili poprilično zadovoljni stečenom prednošću, dok su gosti i dalje pokušavali da održe sveopšte solidan utisak današnjeg izdanja.

U 61. minutu Kijevčanina je zamenio Ilić. To je bila ujedno i prva izmena kod gostiju. Minut nakon toga zabeležili smo konačno i pokušaj naših igrača. Kontranapad je poveo Katai, uposlio Falćinelija na levoj strani, koji je u situaciji jedan na jedan izbacio svog čuvara, potom gađao suprotan ugao, ali dobrih metar pored gola. Trgla se malo Zvezda u tim trenucima, najpre je Katai imao fenomenalan solo prodor, ali kada je trebalo da doda loptu nekom od slobodnih saigrača, rešio je da akciju završi sam i samo uspeo dodatno sebi da zakomplikuje posao. U sledećem napadu IMT-a, dobili smo još jednu loptu i veliku šansu na poklon. Tada je Katai ipak uposlio usamljenog Falćinelija, koji je imao svo vreme ovoga sveta da šutira, ali je iz njemu poznatog razloga rešio da se poigrava, dribla i na kraju sve uprska. Ispostavilo se da se poigravao samo sa živcima navijača i pre svih Dejana Stankovića koji ga je u sledećem minutu zamenio. Izašao je još i Katai, a ušli su Pavkov i Bakajoko. Sa druge strane, umesto Lazovića i Stamenića, gledali smo Fofanu i Todorovića.

Nisu samo Katai i Falćineli bili nekako nonšalantni u završnici (što je iznad spomenuto), to smo nažalost danas malo češće gledali od naših igrača nakon tog 21. minuta i trećeg pogotka. Jasno je da je rezultat bio i više nego zadovoljavajuć, jasno je da je posao obavljen već na samom startu meča, ali ostaje taj gorak ukus bespotrebnog poigravanja naših igrača, što u napadu, što u odbrani. To lako može da se vrati, onda kada nikako ne bi trebalo.

U 78. minutu sa gostujuće strane Lučića i Stefanovića menjaju Purić i Aćimović. U istom minutu videli smo još jednu dobru situaciju za IMT. Nakon odbijene lopte da ivicu šesnaesterca fantastično je šutirao Todorović iz prve, ali je Popović izvadio već viđenu loptu u mreži. I nakon tog kornera, isti igrač je pokušao volejem, ali ovaj put visoko iznad prečke.

Novu priliku, odnosno prvu iz prekida, gosti su imali u 83. minutu. Iz idealne pozicije za šut iz slobodnog udarca pokušao je Glišić, ali je lopta prohujala malo iznad prečke našeg gola.

Tek u 86. pokšava i naš tim preko Pavkova. Šutirao je sa distance, ali se istakao naš golman na pozajmici, Katić.

Dvadeset minuta igre Crvene zvezde, onako kako to najbolje zna i 70 minuta odmora. Uprkos ubedljivoj pobedi, u dobrom delu susreta IMT je pokazao daleko više želje i borbenosti od naših igrača. Mnogo dekoncentracije, mnogo nonšalantnosti i nezainteresovanosti videli smo u tih 70 minuta, pa je pravo čudo kako gost nije makar ublažio poraz. Ipak, koliko god pokušali da kritikujemo pojedine segmente u igri i pojedina izdanja, rezultat i cilj su ostvareni. Nekoliko oporavljenih igrača je vraćeno u protokol, igralo je par mladih igrača iako za kup to nije obaveza, pa kada se sve uzme u obzir uz reprezentativnu pauzu, možda i možemo donekle da nađemo opravdanje u velikom padu u igri. Makar donekle.

U polufinalu nas čeka jedan od narednih timova: Vojvodina, Partizan ili Radnik.


Beograd„Rajko Mitić“. Sudija: Pavle Tomoć. Pomoćnici: Matija Olajoš Nađ i Atila Harmat. Žuti kartoni: Crveni kartoni: – Strelci: 1:0 Falćineli (4. minut), 2:0 Katai (10. minut), 3:0 Falko (21. minut)

CRVENA ZVEZDA: Popović, Gobeljić, Milunović (od 36. Nikolić), Degenek, Rodić, Sanogo (od 46. Vukanović), Srnić, Falko (od 46. Petrović), Katai, Ivanić, Falćineli (od 68. Pavkov). Trener: Dejan Stanković

IMT: Katić, Vukašinović, Damjanović, Marković, Zorić, Stefanović (od 78. Purić), Glišić, Kijevčanin (od 61. Ilić), Stamenić (od 69. Fofana), Lazović (od 69. Todorović), Lučić (od 78. Aćimović). Trener: Nebojša Jandrić