XS
SM
MD
LG

Rudari Srbije "iskopali" zlato, srebro i bronzu

Prošlog vikenda u Vrnjačkoj Banji organizovane Radničko sportske igre rudara Srbije. Na okupu stotinak sportista iz devet rudnika podzemne eksploatacije Srbije: Soko, Ibarski rudnici, Rembas, Štavalj, Vrška čuka, Lubnica, Jasenovac, Bogovima i Aleksinac. Na trodnevnom druženju nadmetanja su se održavala u šest takmičarskih disciliplina: Malom fudbalu, Stonom tenisu, Šahu, Kamena s ramena, Tabliću, Ribolovu, povlačenje konopca, Pikadu, bacanju pločica kao i u rudarskoj disciplini.

Na čuvenoj "Kocki" u Vrnjačkoj Banji takmičIli su se predstavnici u malom fudbalu. Pobednički pehar pripao je fudbalerima rudnika Bogovine, drugo mesto Ibarskim rudnicima a treće rudniku Soko. U hotelu Breza nastupili su stonoteniseri gde su najbolji bili predstavnici Jasenovca koji su u finalu savladali rivale iz rudnika Soko a treću poziciju ostvarili su Ibarski rudnici. U šahu Soko je prvi, drugi Štavalj a treći Rembas.

U bacanju kamena s ramena prva tri mesta pripala su Štavlju, Lubnici i Jasenovcu a u tabliću tabela: Jasenovac, Aleksinac Štavalj. Sportski ribolov redosled: Lubnica, Rembas, Soko a u nadvlačenja konopca: Štavalj, Lubnica Jasenovac.

I dame su imale svojih "pet minuta" na ovom takmičenju. Nadmetale su se u dve discipline, Pikadu i bacanju pločica na postavljene mete. U pikadu prva je bila Vrška čuka, drugi Aleksinac a treća Lubnica a u "pločicama" najpreciznije dame Bogovine, Jasenovca i Alkeksinca.

Veliku pažnju privukla je takozvana rudarska disciplina koja se odvijala pod vedrim nebom pored nadaleko čuvenog točka  "vrnjačke panorame". Prisustovao je i veliki broj gledalaca koji su uživali, pritom diveći se spretnošću takmičara koji su na licu mesta pravili improvizovane ulaze u jame u kojima, inače, provode najveći deo radnog vremena. Ukupni podednik ovog trodnevnog druženja je rudnik Štavalj iz Sjenice.

Organizator ovih sportskih igara rudara Srbije bio je sindikat "Nezavisnost" a druženje se završilo trećeg dana dodelom pehara i diploma najuspešnijim ekipama. Učesnici svakako nose lepe uspomene iz Vrnjačke Banje i već planiraju sledeće druženje. SREĆNO!

Tekst i foto: Stole PETKOVIĆ