XS
SM
MD
LG

Regionalna liga - stvarnost ili mašta

Foto: Image by brokerx from Pixabay

Dosta je pisano o mogućstvu formiranja fudbalske Regionalne lige sastvljene od klubova država bivše Jugoslavije. Ljubiteljima fudbala, naročito starijima, ove teme uvek zagolicaju maštu i evocira uspomene na čuvene duele Zvezde, Partizana, Dinama, Sarajeva, Budućnosti, Olimpije i drugih klubova. Kad se povede reč o ovoj temi, zagovrnici se pozovu na čuvenu košarkašku ABA ligu i Regionalnu ligu u vaterpolu, rukometu…

Pitamo se da li bi UEFA priznala fudbalsku Jadransku ligu kao koncentraciju sumnjivog kvaliteta zarad dobrobiti fudbala na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima? Naravno da ne bi dobili zeleno svetlo i tu je za duže vreme kraj ideji.

Dugotrajna osrednjost i igra ispod proseka naspram vrhunskog fudbala na zapadu i jugu Evrope, čiji smo svedoci svakog vikenda putem televizijskih prenosa, oživljava romantizam i maštu proteklog doba. Većina poklonika fudbala sa one i ove strane Drine i Save smatraju da je oživljavanje nekadašnjih rivalstava jedini način da korist bude opšta a konkurentnost sa ligama petice veća, kao nekada. Ne mora to biti u ligaškom formatu, mogu se sastajati u pauzama šampionata i oživeti nekadašnje turnire kao što su bili u Splitu, Mostaru, Podgorici, Rijeci... Ako bi došlo do toga da li bi strepeli da će se ponoviti scene sa ranijih reprezentativnih susreta, sećanje na nerede na utakmici između Zrinjskog i Partizana, ili najbližeg primera krvoprolića izazvanog u Atini. Da li smo dovoljno zreli da prihvatimo recimo Hajduk i Dinamo u Beogradu sa “Torcidom”, “BBB” ili “Delije” i “Grobare” u pomenutim gradovima? Da li bi mogle bezbedonosne strukture da preduprede evenualno nasilje i uhvate u koštac sa navijačkim grupama (poznate po šovinizmu). Protiv ideje su najbučniji političari koji kopaju svakodnevno po starim ranama umesto da ih zaceljuju.

Za razliku od košarke, fudbal ima drugačiju ulogu i ogledalo je stanja u društvu. Ima “ultrase” koji su nezaobilazni dekor sve dok ne prevaziđu meru i izađu iz okvira viteštva.

Nekada su se igrali Srednjevropski i Balkanski kupovi sa timovima koji nisu u vrhu svojih liga. Bilo bi lepo kada bi recimo Mladost otišla u Tuzlu i odmerila snage sa dva tamošnja premijerligaša, a njihove klubove vidimo u Nišu, Kragujevcu... Suština je organizovati susrete klubova koji nemaju jesenje obavezeu Evropi. Možda bi za početak bilo prikladnije organizovati ekspreimentalna druženja mladih igrača omladinskog uzrasta. Doduše oni postoje u određenoj formi poput turnira na Zlatiboru, Vilotićevog memorijala, ali je to ograničen broj ekipa. Veći broj letnjih ili zimskih pionirskih, kadetskih i omladinskih turnira bio bi merilo zrelosti ideje. A dok taj trenutak ne dođe moramo raditi na međusobnom povezivanju, poštovanju i uvažavanju raznolikosti, bez potpirivanja aveti iz prošlosti. Na kraju jednog dana i jugozapadni Balkan ući će u veliku evropsku porodicu (Evrosku uniju) i do tada moramo gladiti temelje međusobnog povrenja i uvažavanja.


Partizan : Vojvodina
TSC : Radnički (N)
Čukarički : Radnički 1923
Novi Pazar : Javor Matis
Voždovac : IMT
Spartak ŽK : Radnik
Mladost (L) : Železničar
Napredak : Crvena zvezda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 15 13 1 1 40
2 Crvena zvezda 15 12 1 2 37
3 TSC 15 8 5 2 29
4 Novi Pazar 15 7 2 6 23
5 Mladost (L) 15 6 4 5 22
6 Vojvodina 15 6 4 5 22
7 Čukarički 15 5 5 5 20
8 Javor Matis 15 6 2 7 20
9 Spartak ŽK 15 6 1 8 19
10 Radnički 1923 15 6 0 9 18
11 Voždovac 15 4 6 5 18
12 Napredak 15 5 2 8 17
13 IMT 15 4 2 9 14
14 Železničar 15 4 2 9 14
15 Radnički (N) 15 3 4 8 13
16 Radnik 15 1 7 7 10