XS
SM
MD
LG

Šumadinci "očerupali" subotičke golubove i nastavili pohod ka Evropi

Ako neka superligaška ekipa zaslužuje epitet "najnegostoljubivijeg domaćina" ovog proleća, to je onda sigurno kragujevački Radnički 1923. Četa trenera Feđe Dudića danas je upisala šesti uzastopni trijumf pred svojim navijačima u prolećnom delu Mozzart Bet Superlige, savladavši na svom "Čika Dači" subotički Spartak sa 3:1 (1:1) u utakmici 29. kola.

Kao što je i najavio na konferenciji za medije pred današnji okršaj sa Subotičanima, strateg "crvenih" Feđa Dudić je u želji da sačuva deo snaga za predstojeći okršaj sa Novim Pazarom u četvrtfinalu Kupa Srbije odlučio da „promeša karte“ i da na teren pošalje kombinovani sastav, što se nije previše osetilo u igri kragujevačkog tima koja je i ovoga puta imala uobičajene konture. Pritom je želja da se svojim navijačima iskupe za poraz u Lučanima dodatno inspirisala Dudićeve momke, koji su maltene od prvog minuta kao zmija žabu počeli da „dave“ uzdrmane Subotičane, kojima očigledno ni šok efekat u vidu promene trenera nije doneo rezultatski boljitak.

Danas veoma raspoloženi Kilijan Bevis je od samog početka utakmice zadavao glavobolju defanzivcima Spartaka. U 7. minutu je postigao gol koji je poništen zbog ofsajda, da bi potom u još dva-tri navrata pretio čuvaru mreže subotičkog tima Aleksandru Vuliću.

Vredni pomena iz ovog perioda utakmice su i pokušaji Miloša Ristića i Salija Vižđija sa distance, kao snažan udarac iz okreta Dilana Ortiza, koji i dalje čeka na svoj prvenac u crvenom dresu. Najbliži vođstvu Šumadinci su bili u 28. minutu, kada je Milutin Vidosavljević posle idelalnog proigravanja od strane Salija Vižđija pogodio stativu.

Igrao se 31. minut utakmice kada je iznenada sa sevnula desnica Miloša Ristića. Bio je to veoma jak i hirurški precizan udarac sa preko 20 metara u donji levi ugao Spartakovog gola, koji Vulić ni pored svog uloženog napora nije mogao odbrani. Zaista prelep pogodak za fudbalskog velemajstora rodom iz Požege, koji je juče proslavio svoj 29. rođendan.

Nažalost, radost igrača i navijača Radničkog 1923 bila je kratkog veka. Samo šest minuta nakon Ristićevog projektila, dosuđen je slobodan udarac za subotički tim na samoj ivici kaznenog prostora, koji je u izjednačujući pogodak pretvorio Miloš Mijić elegantno prebacivši loptu preko ne baš najsjajnije postavljenog živog zida.

Na odmor se tako otišlo sa „pata kartama“, da bi se nakon samo pet minuta igre u nastavku Kragujevčanima pružila prilika da sa „bele tačke“ povrate izgubljeno vođstvo. Posle centaršuta Bevisa sa leve strane, došlo je do velike gužve u kaznenom prostoru Subotičana. Isprva je delovalo da je u tom sveopštem „krkljancu“ Luka Zorić zakačio loptu rukom, što je pomislio i glavni arbitar Novak Simović koji je dodelio loptu gostujućoj ekipi. Međutim, nakon reakcije iz VAR sobe i pregledavanja snimka sporne situacije Simović je zaključio da je rukom ipak igrao neko od gostujućih igrača, te je preinačio prvobitno donešenu odluku i pokazao „na kreč“. Siguran egzekutor najstrože kazne bio je Milutin Vidosavljević, koji je svojim sedmim pogotkom u sezoni izbio na čelo klupske liste strelaca.

Konfuziju u redovima subotičkih „golubova“ koja je zavladala nakon drugog primljenog pogotka, Šumadinci su brže-bolje iskoristili da „dosole ranu“ svom protivniku i uvećaju stečeno vođstvo. Opet je sve krenulo od neuhvatljivog Bevisa, koji je po ko zna koji put probio po levoj strani, pre nego što je poslao povratnu loptu na ivicu peterca ka Luki Zoriću, koji je šalje u mrežu za ispostaviće se konačnih 3:1.

Nije da nije bilo prilika za promenu rezultata u poslednjih pola sata utakmice. Stanojev i Ubiparip su propustili dve solidne šanse da Subotičane vrate u život, dok se na drugoj strani hitronogi Gluščević u 82. minutu našao u stopostotnoj situaciji da „overi“ trijumf domaćina, ali nije uspeo da nadmudri Vulića. Golman Spartaka je dobro odreagovao i nakon udarca Aleksića u četvrtom minutu sudijske nadokande vremena, što je ujedno bilo i poslednje uzbuđenje na današnjem susretu.

Šumadinci su ovim trijumfom zadržali korak sa četvrtoplasiranom Vojvodinom, dok šestoplasiranom Čukaričkom beže dva boda.

Dudićeve izabranike u četvrtak od 16 časova na stadionu „Čika Dača“ očekuje četvrtfinalna utakmica Kupa Srbije sa ekipom Novog Pazara, dok osnovni deo sezone u Mozzart Bet Superligi Srbije završavaju gostovanjem beogradskom Voždovcu narednog vikenda.

Dudić očajan zbog slabe posete: Čemu sve ovo kada na stadion dođe jedva dve hiljade ljudi?

Fudbaleri kragujevačkog superligaša priuštili su svojim pristalicama još jedno lepo fudbalsko popodne na „Čika Dača“. Nova žrtva Dudićevih izabranika bio je subotički Spartak, koji se dobro držao sve negde do početka drugog poluvremena, kada su „crveni“ trominutnim „blicrigom“ ugasili „golubovima“ nadu da mogu do pozitivnog rezultata u prestonici Šumadije.

Sudeći po današnjem izdanju protiv Subotičana, očigledno je da su Kragujevčani izvukli pouke iz pređašnjeg poraza u Lučanima, što se najbolje videlo po voljnom momentu igrača, koji su svih devedeset minuta bukvalno „kidisali“ na protivnika.

- Prvo poluvreme smo odigrali fenomenalno, posebno do tog prvog gola. Imali smo sigurno dve-tri stopostotne prilike, kontrolisali posed, iznosili loptu bez problema na protivničku polovinu terena, baš kao što smo to radili i na utakmici sa Napretkom prošlog vikenda. A onda su nas jedan nepotrebno napravljen prekršaj na ivici kaznenog prostora i Mijićeva majstorija iz slobodnog udarca presekli i učinili da u poslednjih pet minuta prvog poluvremena delujemo nekako rastrzano. Na pauzi sam uveravao igrače da je sve dobro i da ne moramo da brinemo jer ne igramo loše, samo treba da u drugo poluvreme uđemo sa istim elanom kao na samom početku utakmice. Malo su nam i okolnosti išle na ruku početkom drugog poluvremena. Postigli smo u jako kratkom vremenskom intervalu dva gola, nakon čega je utakmica bila praktično gotovo. U finišu smo se malo „spustili“, Spartak je imao nešto veći posed lopte, a mi par kontri iz kojih smo mogli da poentiramo. Na kraju, moram reći da je igranje utakmica po ovakvom vremenu, u pola tri popodne po najvećoj vrućini, meni apsolutno neshvatljivo. Shvatam da zbog nedostatka reflektora ne možemo igrati utakmice u večernjem terminu, ali ne vidim razlog da se sad kada je dan duži utakmice ne igraju recimo od pola pet, kada je daleko prijatnije – istakao je strateg „crvenih“ Feđa Dudić na konferenciji za medije po završetku utakmice.

Uprkos sjajnim rezultatima koje beleži od početka prolećne polusezone, uprkos tome što se bori za izazak u Evropu, uprkos tome što se nalazi na pragu istorijskog uspeha u Kupu Srbije, utakmice Radničkog na „Čika Dači“ u proseku prati oko 2 000 ljudi, pa shodno tome Dudić rezignirano pita: čemu sve ovo i kome treba Radnički?

- Ja ne znam šta više treba da uradimo, pa da privučemo publiku. Peti smo na tabeli, borimo se za Evropu, igramo četvrtfinale kupa, pa opet na tribinama imamo samo 2 000 ljudi, što je za jedan grad okolinom ima preko 300 000 stanovnika, jako malo. Sećam se kada sam došao u klub, pa je bila priča kada krenu bolji rezultati, onda će biti i više publike. Evo sada imamo rezultate, pa opet imamo 2 000 ljudi na tribinama. Ne samo da sam tužan, već sam očajan po tom pitanju. Ukoliko u četvrtak protiv Novog Pazara ne bude ispunjeno više od pola stadiona, onda zaista ne znam čemu sve ovo i kome uopšte treba Radnički – pita se Dudić.

Sa druge strane, ni promena trenera nije subotičkim „golubovima“ donela rezultatki boljitak. Današnji poraz u prestonici Šumadije bio je četvrti uzastopni za tim sa severa Bačke, pred kojim su očigledno teški dani borbe za opstanak u superligaškom društvu.

- Izuzetno teška utakmica po teškom vremenu. Radnički je još jednom pokazao da je odlična ekipa, koja je zaslužila da se bori za Evropu. Brzo smo uspeli da se vratimo nakon primljenog gola u prvom poluvremena i dođemo do izjednačenja. U drugom poluvremenu smo hteli da izađemo visoko i pritisnemo Radnički, ali smo onda primili taj gol iz penala nakon čega je utakmica otišla u nekom sasvim drugom pravcu. Radničkom želim puno sreće u nastavku prvenstva, a na nama je da se što pre saberemo i pokušamo da se već protiv Javora vratimo na pobednički kolosek – izjavio je pomoćni trener „golubova“ Đorđe Tutorić.

RADNIČKI 1923 - SPARTAK 3:1 (1:1)

KRAGUJEVAC-Stadion:
„Čika Dača“. Gledalaca: 4 000. Sudija: Novak Simović (Lovćenac). Pomoćnici: Miloš Simović (Lovćenac), Petar Radić (Novi Sad). Strelci: Ristić u 31, Vidosavljević u 51. (iz jedanaesterca) i Zorić u 54. minutu za Radnički 1923, a Mijić u 37. minutu za Spartak.

RADNIČKI 1923: Mladenović, Adžić, Šerbečić, Simović, Pecelj (od 67. Dadić), Ristić (od 67. Aleksić), Zorić (od 81. M. Vidović), Vižđi (od 67. Ćosić), Vidosavljević, Bevis, Ortiz (od 67. Gluščević). Trener: Feđa Dudić.

SPARTAK: Vulić, Mijailović, Martinović (od 86. Dunđerski), Ćalasan, Prijović, Mijailović,
Todoroski (od 66. Kolins), Đurasović (od 66. Mudrinski), Tošeski, Stanojev (od 86. Tomović), Mijić, Ubiparip (od 86. Rošević). Trener: -.


Železničar 0 : 3 Vojvodina
Radnik 0 : 2 Crvena zvezda
IMT 1 : 1 Napredak
Javor Matis 1 : 0 Mladost (L)
Radnički 1923 3 : 1 Spartak ŽK
Radnički (N) 2 : 1 Voždovac
Partizan 2 : 0 Novi Pazar
TSC 0 : 0 Čukarički
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 29 24 2 3 74
2 Partizan 29 22 4 3 70
3 TSC 29 17 9 3 60
4 Vojvodina 29 13 8 8 47
5 Radnički 1923 29 15 2 12 47
6 Čukarički 29 12 9 8 45
7 Mladost (L) 29 11 7 11 40
8 Napredak 29 11 6 12 39
9 Novi Pazar 29 10 5 14 35
10 Radnički (N) 29 9 5 15 32
11 Spartak ŽK 29 9 4 16 31
12 Javor Matis 29 9 4 16 31
13 Voždovac 29 7 9 13 30
14 IMT 29 8 5 16 29
15 Železničar 29 7 5 17 26
16 Radnik 29 2 8 19 14