XS
SM
MD
LG
17.04.2021 Administrator

Počinje Prva liga Srbije u američkom fudbalu

Prva liga Srbije 2021 počinje 18. aprila! Prvu ligu Srbije u 2021. godini prema plasmanu iz 2019. godine činiće 7 klubova i to: Kragujevac Wild BoarsVukovi BeogradNovi Sad Wild DogsBlue Dragons BelgradeJagodina Black HornetsBanat Bulls i Požarevac Pastuvi.

U Prvoj ligi Srbije 2021, u ligaškom delu takmičenja, svaki tim igra protiv svakog tima jednokružno, bilo kao domaći tim, ili kao gostujući tim. U polufinalu, prvoplasirani tim će kao domaćin igrati protiv četvoroplasiranog tima na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja, dok će drugoplasirani dočekati trećeplasirani tim.

Timovi koje pobede u polufinalu igraju finalnu utakmicu, Serbian Bowl XVI. Domaćina finala određuje Upravni odbor SAAF, koji će uzeti u obzir i kvalitet stadiona, mogućnost prenosa utakmice sa stadiona i organizaciono-tehničke mogućnosti organizatora utakmice.

Serbian Bowl titulu brane Divlji veprovi iz Kragujevca, koji su 2019u petnaestoj po redu Serbian Bowl utakmici savladali beogradske Vukove sa 60:55. Sa druge strane, Vukovi Beograd su u sezoni 2020. osvojili naslov šampiona Srbije u 7 na 7 verziji fudbala, koja je bila uzrokovana pandemijom virusa COVID-19.

Plasman

Drugo mesto zauzima tim koji izgubi u finalu. Treće mesto zauzima tim koja izgubi u polufinalu, a koji je u ligaškom delu takmičenja bio bolje plasiran od drugog polufinaliste koji je izgubio u polufinalu, koji zauzima četvrto mesto. Plasman od petog do sedmog mesta određuje se na osnovu plasmana na tabeli u ligaškom delu takmičenja. Baraž utakmica sa pobednikom DLS neće biti odigrana, već će pobednik DLS direktno ostvariti pravo na učešće u Prvoj ligi Srbije 2022.

Ukoliko usled nepovoljne epidemiološke situacije (zabrana odigravanja utakmica, veliki broj zaraženih učesnika, veliki broj odloženih utakmica ili dr.) nije moguće odigrati plejof, pobednikom takmičenja smatraće se prvoplasirani tim na tabeli nakon odigranog regularnog dela takmičenja, a na osnovu odluke Komesara za takmičenje.

U cilju prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika od bolesti COVID-19, svi učesnici takmičenja (klubovi, sudije, organizatori utakmica, igrači, treneri i drugo osoblje), dužni su da se pridržavaju svih mera propisanih od strane Vlade Republike Srbije i njenih ministarstava, Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kao i odluka Upravnog odbora SAAF-a.

Registracija igrača

Igrači za prvo kolo moraju biti registrovani zaključno sa 15. aprilom 2021. godine, u ponoć.
Spiskovi igrača se mogu ažurirati u toku takmičenja zaključno sa 13. majem 2021. godine, u ponoć. Posle tog roka spiskovi igrača se zaključavaju i dalja promena nije moguća do kraja takmičenja. Zamena jednog import igrača, koji je odigrao najmanje jednu utakmicu u ligaškom delu takmičenja, može se obaviti zaključno sa 14. junom 2021. godine, u ponoć.

Timovi u Prvoj ligi Srbije mogu imati najviše 3 import igrača na svom spisku igrača. Import igrači su igrači koji su došli iz država gde je američki fudbal profesionalni sport: SAD, Kanada, Meksiko i Japan. Takođe, prvoligaši mogu imati najviše 3 non-homegrown (ostale strane države) i najviše 8 igrača iz susednih zemalja na svom spisku igrača. Svaka ekipa u toku ligaškog dela takmičenja može svoj spisak igrača dopuniti najviše petoricom igrača koje dobije ustupanjem od strane drugih klubova SAAF, pod odredbama Pravilnika o registraciji klubova i igrača. Ustupanje igrača u plejofu i baražu nije dozvoljeno.

Na utakmicama PLS, tim može nastupiti sa najviše 2 import igrača, 2 non-homegrown igrača i najviše 6 igrača iz susednih zemalja.

KLUBOVI SU DUŽNI DA BAREM JEDNU CELU UTAKMICU TOKOM REGULARNOG DELA TAKMIČENJA ODIGRAJU SA DOMAĆIM IGRAČEM NA POZICIJI QB-A.

Klubovi su dužni da barem jednu celu utakmicu tokom regularnog dela takmičenja odigraju sa domaćim igračem na poziciji QB-a. Ukoliko klub to ne učini, rezultat utakmice poslednjeg kola regularnog dela takmičenja će biti registrovan službenim rezultatom u korist protivnika. Na donošenje ovog člana, Srpska asocijacija američkog fudbala se odlučila radi razvitka domaćih igrača na poziciji QB koji bi trebalo da ubuduće dobiju šansu u reprezentaciji, kao i da nagradi momke koji su u omladinskim takmičenjima igrali na ovoj poziciji. Ovo je svojevrsno produženje ovih ciljeva, s obzirom da su prošle godine u svim takmičenjima igrali samo domaći igrači, pa tako i na poziciji kvoterbeka.

Nagrade

Srpska asocijacija američkog fudbala na kraju svake sezone dodeljuje nagrade za najbolje igrače sezone. Aktuelni MVP lige i ofanzivni igrač godine je RB Plavih zmajeva Ivan Pleva, dok će titulu defanzivnog igrača godine braniti defanzivni linijaš Divljih veprova Milorad Novaković. Najbolji strani igrač 2019. godine je bio tadašnji QB Veprova Džejk Sison koji je u međuvremenu bio član nemačkog Ingolštada i švedskog Erebra. MVP finala bio je RB kragujevačke ekipe Nik Lasejn koji se posle odlične sezone vratio u Ameriku gde je postao član Indoor Football League ekipe Arizona Rattlers.

Sport Klub Prva lige Srbije detaljnije je određena propozicijama koje možete pronaći na sledećem linku


Wild Boars Kragujevac 34 : 40 Banat Bulls
Vukovi Beograd 56 : 0 Black Hornets
Novi Sad Wild Dogs 19 : 36 Blue Dragons Beograd
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por SCR
1 Vukovi Beograd 6 6 0 1.000
2 Banat Bulls 6 5 1 0.833
3 Wild Boars Kragujevac 6 4 2 0.667
4 Blue Dragons Beograd 6 3 3 0.500
5 Novi Sad Wild Dogs 6 2 4 0.333
6 Black Hornets 6 1 5 0.167
7 Pastuvi Požarevac 6 0 6 0.000