XS
SM
MD
LG

PLS: Na premijeri Lazarevčani ispod Vršačkog brega, Ubljani favoriti protiv podmlađenih "kanarinaca", derbi pored tvrđave na Dunavu

Foto: Prva liga Srbije

Nastupajućeg vikenda prvoligaši startuju u sezoni 2023/24. U odnosu na prethodnu, šest ekipa su novajlije računajući četiri prvaka srpskih liga i dva bivša superligaša. Dugo se nije znao 16. član drugog ranga i tek je pre nekoliko dana liga kompletirana sa “rudarima” iz Lazarevca. Većina sagovrnika tvrdi da je liga izjednačena, mada po sastavu i kvalitetu Kolubara izbija u prvi plan. Iz potaje vrebaju iskusni “Romantičari”, mlađani “grafosi”, Jedinstvo, Inđija, Radnički (S. Mitrovica)…

U okviru prvog kola u subotu je na rasporedu pet duela u Vršcu, na Ubu, Smederevu, Gornjem Milanovcu i Užicu.

OFK Vršac će da ugosti jednog od favorita, dojučerašnjeg superligaša Kolubaru. Sa novim trenerom Zoranom Kostićem odradili su pripremni ciklus i poslednji su saznali rivala u prvom kolu, tako da su bili u neizvesnosti oko pripreme utakmice. Za sada su došli Zoćević, Miladinović, Stašević i golman Nović, i dalje su u potrazi za pojačanjima. Za Lazarevčane Kostić kaže da su ozbiljna ekipa, koja je pravila tim za Super ligu. Najiskusniji su u ligi, kaže on, sačuvali su veliki deo ekipe, dobro se pojačali, ali je ubeđen da mogu sa svakim da se ravnopravno nose.

Jedinstvo je sačuvalo kostur tima i pojačani nameravaju da načine korak više u odnosu na premijernu sezonu. Iskusniji su i svesniji o kakvoj se ligi radi, videli da mogu da se nose sa najboljima. Doveli su igrače za koje veruju da mogu podići kvalitet i konkurisati za najbolju postavu. Znaju da je Novi Sad 1921 imao na početku organizacionih problema, znatno su izmenili i podmladili sastav. Trener Nebojša Nešković kaže da je u toku priprema prodefilovalo čak 55 igrača na Detelinari. Uglavnom se radi o mladom timu sastavljenom od srpskoligaških igrača, poniklim u našim renomiranim klubovima. Izdvojio je Stojanovića i Čolića (pozajmica), Vrekića, iskusnog Furtulu... Za susret sa “kanarincima” neizvestan je nastup rekovalescenata Bogdanovića i Milićevića.

Smederevci se posle tri sezone vraćaju među prvoligaše sa ambicijama da budu znatno uspešniji nego u prethodnom mandatu. Odigrali su šest kontrolnih utakmica (četiri pobede), ekipa se konsolidovala i spremno očekuju Inđiju. Sačuvali su gro tima iz prethodne sezone, predvođen kapitenom Stojkovićem, iskusnim Kostićem, Ilićem, Anićem, Ožegovićem, Radivojevićem i ostalima, tako da je novom strategu Saši Mićoviću dodatno olakašn posao oko formiranja tima. Rivala iz sremske ravnice respektuju i znaju da su bili na korak od elite. Pojačani su sa deset superligaških igrača i najavljuju visoke domete. “Oklopnici” dočekuju rivala spremni, motivisani i pokušaće ofanzivnim pristupom, direktno i tranziciono da ugroze protivnika.

Metalac pojačan i podmlađen dočekuje u subotu najmlađi tim lige, popularne “grafose”. Od novih lica plavi dres su obukli Milošević (kapiten Borca 1926), napadač Cvetković,štoper Jovičić, vezni Ilić, Mijailović, golman Premović... Trener Petrović je ukomponovao mlađi, brži, čvršći i homogenizovan sastav. Pored novajlija, petorica starosedelaca biće motor ekipe. Doznali smo interesantan podatak da Milanovčani nisu izgubili 13 utakmica zaredom. RFK Grafičar je dolaskom na dvojnu registraciju Lekovića, Šljivića i Nedeljkovića iz Zvezde još više podmladio redove, tako izuzev 2-3 starija igrača, ostalo su sve bonusi (prosek 18 godina). Čekaju odluku iz saveza da li se od prvog kola primenjuje prvilo o dvojnoj registraciji.

Mladi trener Užičana, Blaža Bulatović, zadovoljan je kako su tekle pripreme. Protiv superligaša pokazali su disciplinu u igri, mada na generalci sa Borcem 1926 nisu bili na željenom nivou. U odnosu na prošlu sezonu ostali su bez šestorice igrača, došla su sedmorica i očekuje se još 1-2. Od L. i M. Jankovića, Kitanovića, Milojevića, Čukića, Đerića i Tomea očekuju da popune prazninu i donesu novi kvalitet. U Užice stižu iskusni i kvalitetni tim sa Karaburme sastavljen od nekadašnjih internacionalaca. “Sveža krv” došla je sa “Marakane” u vidu N. Mituljikića, Kneževića i Pruceva. Istakli su kandidaturu za naslov i domaćin poštuje i ceni njihova nastojanja. Veruju da mogu uz pomoć vernih i brojnih navijača, zajedništvom i agresivnom igrom doći do dobrog rezultata. Prethodne sezone bili su specijalisti za remije, da li će u istom maniru nastaviti ostaje da se vidi.

U nedelju su na programu još tri zanimljiva duela u Novom Sadu, Šapcu i Novom Beogradu.

Mladost GAT je ostala bez kompletnog tima iz superligaške sezone, drastično su srezali budžet i u hodu dovodili uglavnom neafirmisane igrače. Na osnovu ugovora o saradnji iz Vojvodine je došlo sedam talentovanih igrača i trener Nemanja Krtolica. Za nepune tri nedelje nije moglo mnogo toga da se uradi tako da nisu stigli da odigraju bar jednu pripremnu utakmicu, tako da mladi stručnjak nema potpun uvid u mogućnosti ekipe. Dolaskom Tanasina, Đuričina, Jokića i Živanovića sastav bolje izgleda. U Novom naselje dolaze ambiciozni Mitrovčani. Trener Darko Tešović je imao dosta složen posao, jer se promenio veći deo rostera. Kaže da je nemoguće, kako kolege tvrde, uigrati ekipu za pet nedelja, nije zadovoljan formom pojedinaca, većine jeste, ali se nada da će kako prvenstvo bude odmicalo izgledati sve bolje.

Novobeograđani imaju težak zadatak da ponove premijerno izdanje i opravdaju visoke pozicije.

Imaće za rivala ambiciozne Leskovčane, koji su dosta menjali u prelaznom roku. Trener Dejan Čelar računa na sve igrače iz rostera i nikome nije zagarantovano mesto u timu. Kao povranik moraju da se prilagode na nove okolnosti i da kroz utakmice nadograde formu. Za “Majstore” tvrde da imaju iskusnu ekipu, kvalitetnog trenera I nisu puno menjali.

Prvo kolo zatvaraju u večernjem terminu Mačva i Tekstilac. Šapčani su podmladili redove sa pet mladih srpskoligaških fudbalera i pustili igrače sa malom minutažom. Zauzeli su stav da klub mora biti razvojni, da konstantno proizvodi kvalitetne igrače i od toga egzistira. Ekipu iz Odžaka je promenila polovinu ekipe, krenuli su sa 12 igrača, pažljivo su birali i potrebna su još 2-3 pojačanja kako bi kompletirali redove. Nova lica su golman Drinčić, Sredojević, Jovanović, Popović, Vučićević, Stojanović, Princ i dvojica mladih igrača iz IMT-a, Vasić i Stojanović. Novi trener Branko Mirjačić lično poznaje kolegu Ivana Kurtušića, zna da su zadržali kostur ekipe i nisu puno menjali. Kurtušić kaže da je prvo kolo dosta specifično, iskustvo je na njihovoj strani i ukoliko budu pružili preko sto odsto mogućnosti mogu se nadati pobedi pred navijačima željnim prvoligaških utakmica.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19