XS
SM
MD
LG

"Romantičari" favoriti protiv "kanarinaca", derbi u Inđiji, dolaze nadahnuti "grafosi", "rudari" spremaju zamku "majstorima"

Foto: Prva liga Srbije

"Romantičari" su u Leskovcu odigrali lud i neverovatan meč, koji je rezultatski više podsećao na vaterpolo utakmicu. Hendikeprirani domaćin (igrač manje od 4. minuta) nije se predavao i golovi su padali kao na tacni. Beograđani su iskoristili poraze najbližih konkurenata da odmaknu na tri boda. Neuspeh najbljižih pratilaca iskoristili su Inđija, Tekstilac i Mačva da zamene mesta na tabeli. Jedinstvo je sa igračem manje iznenadilo Lazarevčane, Milanovčani su se radovali prvoj pobedi, Užičani i Novosađani su i dalje bez pobede. Zahvaljujući goleadi u Leskovcu, postignuto je ukupno 27 golova (3,3 po meču), domaći i gosti bili su podjednako uspešni (po tri pobede).

Šesto kolo otvara se u petak između OFK Vršca i Mačve. Domaćin je doživeo prvi poraz na svom terenu od sve bolje Inđije. Kažnjeni su iz prekida, igra se uglavnom odvijala između dva šesnaesterca, bez izrazitih prilika za gol. Domaćin igra defanzivno, čvrsto, iza lopte i čekaju da se tranziciono ostvare. Šapčani su sve bolji, iz tri utakmice osvojili sedam bodova. Protiv Gatovaca su bili bolji, kontrolisali situaciju na terenu i već posle prvog poluvremena stekli prednost od dva gola i u nastavku ušli u mirniju završnicu. Duel na odličnom terenu u Vršcu mogu da odluče nijanse I sitniji propusti.

Subota je rezervisana za duele u Sremskoj Mitrovici, Inđiji i Smederevu.

Pored lidera i Tekstilca, Smederevci su i dalje neporaženi i na svom bunjštu su u prednosti. Nekad jedan od najboljih terena u ligi pretvoren je u ledinu, sa brojnim neravninama, tako da ne dozvoljava da se igra razvije. Doneli su bod iz Užica i protiv probuđenog Metalca biće na iskušenjima. Gosti su do prve pobede stigli u 93. minutu protiv Mitrovčana i od kako je na klupu seo trener Miloš Obradović u prethodna tri kola osvojili su pet bodova. Velikog protivnika imaće u lošem terenu i nezahvalno je prognozirati konačan ishod.

Mitrovčani su promenili trenera i iskusnog Darka Tešovića zamenio je Goran Janković, donedavno učitelj srpskoligaša Studentskog grada. Janković je u utorak imao prvi trening i problem može biti nepoznavanje igrača, načina igre, a utakmica sa Jedinstvom je za dva dana. Ekipa koju su svrstavali u red favorita za sada tavori pri dnu tabele (bez pobede) i takozvana “šok terapija” trebalo bi da trgne ekipu i vrati veru u sopstvene mogućnosti. Ubljani se polako stabilizuju pod palicom novog trenera Kristića i na dva prethodna meča uzeli su četiri boda. Sa Lazarevčanima su odigrali turbulentan meč i kako trener Kristić kaže, držali su utakmicu pod kontrolom, vodili, ali su greške dale priliku rivalu da se vrati. Izmene su dale novi zamah domaćinu i uz pomoć vernih navijača nije se videlo da imaju igrača manje (isključen dvostruki strelac Milovanović).

Inđija je vezala dve pobede i nalazi se odmah iza lidera. Posebno na značaju dobija trijumf ispod Vršačkog brega. Slavili su iz slobodnjaka i igra se uglavnom odvijala između dva šesnaesterca. Rezultatski su sve uspešniji i u derbiju biće na velikim iskušenjima protiv mladosti RFK Grafičara, koji je uspešniji u međusobnim okršajima. Gosti nisu uspeli da savladaju fenjeraša sa Detelinare i za domaćina je vredniji remi ako se zna da su izčupali bod Zvezdinoj filijali.

U nedelju se igraju mečevi u Novom Sadu, Odžacima, Lazarevcu i na Karaburmi.

U Novom naselju sastaju se Mladost GAT i GFK Slobodu, dve ekipe bez pobede, sa serijom slabih rezultata. Domaćin je vezao tri poraza, vratio iskusnog trenera Branka Žigića, ima veliki roster novajlija i očekuju da im konačno krene. U Šapcu se nisu proslavili i poraz govori da će trebati vremena da se nov sastav homogenizuje, proradi i počne da osvaja bodove. Užičani su ostali bez trenera Blaža Bulatovića, a nasledio ga je Predrag Ristanović. Imali su velike kadrovske probleme od starta, nisu skockali ekipu od prvog kola, malo daju i primaju golova.

OFK Beograd je veliki favorit protiv poslednjeg Novog Sada. Odigrali su neverovatan meč u Leskovcu, začinjen sa osam golova, crvenim kartonom, het-trikom raspoloženog Kahvića (drugi u sezoni). Iskoristili su posrtanja rivala da odmaknu za tri boda i sva je prilika da će se pobednička serija nastaviti. “Kanarinci” se suočavaju sa malim rosterom, skroman budžet ne dozvoljava dovođenje pojačanja. Trener Nešković izvlaći maksimum iz ekipe i remi sa filijalom Zvezde daje nagoveštaj da ih ne treba otpisivati.

Dvojica novajlija Tekstilac i GFK Dubočica, najprijatnija iznenađenja, odmeriće snage u Odžacima. Trener Mirjačić je od novajlije skockao kompaktan tim, defanzivno na visini i još mu treba nadgradnja u fazi napada. Zahvaljujući disciplini u igri, poterncijalna su pretnja za svakog rivala. Zahvaljujući izmenama u finišu utakmice na Novom Beogradu uspeli su da preokrenu rezultat, izađu visoko i iz presinga iznenadili domaćina. Za goste iz Leskovca kažu da se radi o iskusnoj i takmičarski formiranoj ekipi. Ističu da nisu favoriti i znaju da ih očekuje neizvesna utakmica. GFK Dubočica je sa Beograđanima odigrala meč za pamćenje, koja će se dugo prepričavati. Posle četiri minuta bili su u minusu dva gola i bez isključenog igrača, uspeli da izjednače i u nastavku nastavili rezultatsku jurnjavu za gostom.

Kolubara predstavlja najveće razočarenje dosadašnjeg toka prvenstva. Na prehodne tri utakmice uzeli su dva boda, isuviše malo za jednog od pretendenta za najviši plasman. Na Ubu imali su igrača više i na kraju ostali praznih šaka, tako da će novi trener Mijailović imati težak posao da ekipu konsoliduje i izvede je na pobednički kolosek. Blagi su favoriti protiv Novobeograđana, koji su dobijeni meč izgubili od motivisanog novajlije iz Odžaka. Do poraza sa Tekstilcem vezali su tri remija, igraju čvrsto i defanzivno jako sa prioritetom na rezultat.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19