XS
SM
MD
LG

Mačva, Mitrovčani, Leskovčani i "grafosi" za tri mesta u plej-ofu, "oklopnici" žele do trećeg mesta, Šapčani dočekuju lidera

Foto: prvaliga.rs

Prvoligašima je ostalo jedno kolo da završe sa regularnim delom sezone pre razigravanja. Obeležje predposlednjeg kola bio je "očekivani" poraz najuspešnije ekipe ovog proleća Tekstilca u Odžacima. Pomalo smo sakrastični kad to kažemo zbog glasina pre utakmice da Mladost GAT nosi bodove iz neosvojive tvrđave. Domaćin je do tog meča nanizao pet pobeda na svom stadionu i na volšeban način prekinuo seriju i prepustio drugo mesto Ubljanima. OFK Beograd je golom Markovića savladao OFK Vršac (nakon dva poraza), Jedinstvo se ne šali i treća žrtva u nizu bili su otpisani “majstori”. “Oklopnici” su produžili krizu “rudara” i naneli im treći poraz, Inđija na strani pobeđuje, pored pruge gubi, Leskovčani su dočekali prvu prolećnu radost, probuđene ere su četvrti trijumf u nizu ostvarile u Čelarevu, Šapčani su u 90. minutu ostali bez tri boda u Beogradu.

Poslednje kolo kompletiraće listu od osam učesnika plej-ofa, od četiri ekipe, koje su sakupile po 41 bod, tri se bore za prolaz. Ranije su mesto među najboljima obezbedili vodeći “romantičari”, Tekstilac, Jedinstvo, Inđija i Smederevo 1924. Mačva, Radnički, RFK Grafičar i GFK Dubočica neće igrati između sebe i ukoliko na kraju svi budu imali isti broj bodova, odlučivaće mini tabela četiri ekipe. Ako se stvori krug u najtežem položaju biću mladi “grafosi”, koji imaju najlošiji međusobni skor. U najpovoljnijem položaju nalaze se Leskovčani i Mitrovčani sa po 11 bodova, sledi Mačva (osam) i Beograđani sa dva osvojena boda.

U okviru poslednjeg 30. kola u subotu će se odigrati mečevi u Užicu, Šapcu, Smederevu i na Ubu.

Derbi se igra između Mačve i vodećeg OFK Beograda. Šapčani igraju sjajno u poslednje vreme i slavili su na tri meča do burnog remija iza “Marakane”. Imali su peh da je strelac prvog gola Ristivojević na isteku utakmice matirao sopstvenog golmana. Na minulom radu bivšeg trenera Kurtušića (selektirao tim) Mačva igra racionalno i pobeđuje tamo gde treba i u sudaru sa “plavo-belima” igraju najvažniji meč u prvenstvu. Gosti su bili daleko bolji od Vrščana i presudio je drugi strelac tima Marković. Ukoliko trener Krunić bude mogao da računa na igrače Zvezde biće u prednosti nad motivisanim “crno-crvenim”.

Na Ubu se sastaju drugoplasirano Jedinstvo i GFK Dubočica. Ulozi su veliki za jedne i druge. Domaćin se sa mladim stručnjakom Radovanovićem nalazi u seriji od tri pobede i najuspešniji su tim u drugom delu sezone. Rezultatski bolje prolaze od prikazanih igara, ali ubitačni tandem Karikari-Zubairu odnosi prevagu (20 golova). Na drugoj strani Leskovčani su upisali prvu prolećnu pobedu protiv Metalca, dovoljno da se uključe u borbu za plej-og i sve drže u svojim rukama. U odnosu na konkurente za plej-of, nalaze se u najpovoljnijem položaju I u nekim kalkulacijama mogu I sa porazom među najbolje.

Smederevci su za razliku od Mitrovčana obezbedili plej-of i ambicije su usmerene ka baražu, a nisu se odrekli direktnog plasmana u elitu. Nadigrali su poljuljane “rudare” i sa tri gola u prvom poluvremenu (Zuvić dva za pet minuta) završili veći deo posla. Trener Mićović ima određenih kadrovskih problema i neće moći da računa na požutelog Markovića i Ćorkovića. Radnički je treći put izgubio pored Save, presudio je Inđijac Janjić sa dva evro gola. Na strani imaju skroman doprinos i “oklopnici” su bliži trijumfu.

Utakmica u Užicu ima veliki ulog za oba protivnika. GFK Sloboda je zaređala sa pobedama (četiri) i nadaju se da će im žalba na oduzete bodove u susretu sa “majstorima” biti usvojena. U Čelarevu su već posle 45 minuta imali prednost od dva gola, da bi u nastavku realizatorski raspoloženi Srbijanac postavio konačan rezultat. Grafosi su odigrali turbulentan meč sa Mačvom i nakon tri vezana trijumfa, srećno došli do boda na isteku vremena. Oba protivnika igraju dobro u poslednje vreme i sve obećava da će na “Radomiru Antiću”, veliki broj pobornika fudbala uživati u predstavi i podrška domaćinu može biti važan faktor.

U nedelju se igra u Inđiji Gornjem Milanovcu i Novom naselju.

Metalac je do poraza u Lеskovcu slavio na tri utakmice, prvi je iznad crte i opasno se približavaju Novosađani i Užičani, tako da su u obavezi da pobeđuju. “Kanarinci” su se pomirili sa selidbom u Srpsku ligu, ali će svakom protivniku otežati put do pobede. Za Užičane nisu mogli pronaći racept i doživeli su najubedljiviji poraz na uslužnom terenu pored Dunava. Teško će se odupreti ambicioznom domaćinu pored Despotovice, koji nema drugog izbora osim da od prvog minuta juriša na tri boda.

Gatovci su u tragkomičnoj utakmici slavili u Odžacima i nastavili da izazivaju sumnje kad su njihovi rezultati u pitanju. Uveliko ih je častio golman Brać i nakon lidera, savladali su i drugoplasirani tim lige. Vezali su dve pobede i poljuljani “rudari” su rival po meri, zgodan da se serija nastavi. Lazarevčani su promenili treenera, vatru je došao da gasi Igor Savić, ali u postojećim okolnostima neće imati veći manevarski prostor u cilju prevazilaženja rezultatske i igračke krize (tri poraza).

Inđija je veliki favorit u odmeravanju snaga sa otpisanim Novobeograđanima. Zeleni su pobedom u Mitrovici potvrdili konstataciju da bolje igre pružaju na strani. Kako reče trener Golić, odlučio je pristup, volja i na kraju su bili nagrađeni sa utrošenu energiju. Raduje da se najzad opravio Janjić i sa dva gola rešio susret. Radnički je pružio dobar otpor kvalitetnim Ubljanima koji su imali više od igre i tek su u 80. minutu pripretili ozbiljnije gostima preko Popeskovića.

Poslednje kolo zatvara se vojvođanskim okršajem između sve slabijih Vrščana i goropadnih Odžačana. Domaćin je spojio treći poraz na Karaburmi i dospeli su u situaciju da razmišljaju o opstanku. Tekstilac se izblamirao u duelu sa Mladošću i da bi se oprao mora zabeležiti povoljan rezultat kako bi se vratio na drugo mesto. Sedmim porazom u prvenstvu (treći u Odžacima) pokvarili su statistiku i po učinku u drugom delu prvenstva su iza Jedinstva.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19