XS
SM
MD
LG

Stojković dva puta u metu

FK Radnički Niš - foto: arhiva kluba/Deki Jović

U leto 2017. nakon završetka sezone 2016/17, FK Radnički iz Niša je napustilo par trenera mlađih kategorija, nezadovoljni stanjem u klubu, i rešili da formiraju novi klub u Nišu, i to najpre pionirsku selekciju, koji su nazvali "OFK Radnički". Pod uticajem trenera, klub je napustio veliki broj dečaka pionirske ekipe Radničkog koji su ostali desetkovani i naišli na veliki problem pred početak priprema za narednu sezonu. Isti "virus" je pogodio tada i generaciju dečaka 2008, koji su takođe ostali bez polovine igrača koji su potražili bolje uslove u drugim ekipama poput Reala, Kopernikusa, Filip Filipovića i drugih. Međutim, Radnički je suviše veliki klub da bi mogao sebi da dozvoli takve neprilike, ekipe su obnovljene drugom kvalitetnom decom iz Niša, Leskovca, Vlasotinca, Aleksinca, Prokuplja, Kuršumlije, Zaječara i ekipa pionira je sezonu 2017/18 završila ubedljivo prva ispred gradskog rivala Reala, a generacija ‘08, današnji stariji pioniri Radničkog su bili još ubedljiviji u gradskoj ligi cicibana ispred ekipe Kopernikus Železničar. I u ligi petlića FS RIS je pomenuta generacija ’08 nastavila sa uspesima i pobedama, doduše sezona 2019/20 je prekinuta zbog korona virusa ali već sledeće sezone je ta generacija ubedljivo osvojila prvo mesto u ligi ispred petlića Jagodine i u odigrane 32 utakmice ostvarili su 29 pobede i postigli rekordnih 209 golova u sezoni. Ali...."virus" je opet udario, ne korona već onaj od pre četiri godine, opet je pionirsku ekipu napustio trener i više od deset dečaka, neki su se vratili u prethodne klubove, neki su sreću potražili, i nadamo se našli, u inostranstvu a neki su otišli za svojim trenerom put Popovca, ali o tome nekom drugom prilikom...

U 24. kolu prve lige pionira FS RIS, ekipa Radničkog je dočekala pionire gore pomenutog kluba OFK Radnički, koji su na ovaj duel došli sa svega dvanaest igrača. Kao i na prethodnoj utakmici, zbog bolesti trenera Mišeljića, ekipu Radničkog je predvodio mladi i ambiciozni trener Antonio Dodić. Znali su domaći fudbaleri da trener od njih traži strpljivu igru, sa puno pasova, bez podizanja lopte i sa značajnim kretanjem igrača bez lopte, jednom rečju timsku igru koja na kraju daje siguran rezultat i nova tri boda. Tako je već u trećem minutu usledio prvi udarac na gol danas odličnog napadača Stojkovića kao i šest minuta kasnije desnog beka Jovića ali su oboje bili zamalo neprecizni. Ređali su se napadi prema golu gostiju, Vojin Stojanović je probao sa dvadesetak metara a nakon kornera sa leve strane probao je glavom i visoki štoper domaćih Marko Zlatković ali nije bilo promene rezultata. Na zahteve trenera Dodića, zadnji vezni Đorđe Đorđević se spustao između štopera Stojanovića i Zlatkovića i odatle su uglavnom kretali svi napadi pionira Radničkog. Usled takve postavke igre su i inače ofanzivni bekovi domaćina imali mnogo više slobode da probijaju po bokovima, tako da je u četrnaestom minutu viđena zanimljiva situacija kada je desni bek Jović uputio centaršut na drugu stativu a tamo je glavom prema golu gađao levi bek Džunić ali zamalo preko gola. U dvadesetom minutu se mreža gostiju prvi put zatresla, ali je gol koji je postigao Vojin Stojanović, na intervenciju pomoćnog sudije Save Stamenkovića iz Vranja poništen zbog ofsajda. Međutim, samo dva minuta kasnije, posle gužve u šesnaestercu, najbolje se snašao Ilija Pavlović i svojim šesnaestim golom u sezoni doneo vođstvo domaćinu od 1:0. Nastavili su se napadi domaćih igrača prema golu ekipe OFK Radnički, čiji fudbaleri su se pre svega orijentisali na to kako da sačuvaju svoj gol i nisu baš puno ni pokušavali da prenesu loptu na protivničku polovinu i ugroze gol golmana Jovanovića. U 27. minutu je Đorđe Đorđević odlično šutirao sa dvadeset metara prema golu gostiju ali nije bilo promene rezultata. Već nakon dva minuta novi pogodak domaćih, nakon odličnog centaršuta Džunića sa leve strane napadač Stojković je glavom poslao loptu u nebranjeni deo mreže golmana gostiju Živanovića i to je bilo vođstvo od 2:0 za ekipu Radničkog. Do odlaska na odmor, domaći su probali još dva puta da povećaju prednost i to preko Pavlovića nakon centaršuta Džunića i par minuta kasnije preko Stojkovića ali je lopta u oba slučaja otišla preko gola.

U drugom poluvremenu su nastavili igrači Radničkog sa napadima prema golu gostiju i najpre je u 46. minutu veoma dobro šutirao Luka Jovanović ali je golman gostiju bio uspešniji. Međutim, u 47. minutu je golman Živanović morao po treći put da vadi loptu iz mreže nakon drugog pogotka danas raspoloženog Mihajla Stojkovića koji je sa dva današnja gola došao do ukupno petnaest u sezoni. Nakon toga su i gosti rešili da krenu malo napred jer više nisu imali šta da izgube, pa je u pedesetom minutu oprobao svoj šut Nikola Arsić, a zatim je probao i ponajbolji igrač gostiju, iako mlađi godinu dana od ostalih, Jovan Stojković ali je golman domaćih Ognjen Jovanović bio uspešniji u oba slučajeva. Najbolju šansu za postizanje gola gosti su imali u 55. minutu kada se u idealnoj šansi našao Andrija Božinović ali je i ovog puta odlično intervenisao golman domaćih Jovanović. U 60. minutu nakon centaršuta Jovića, šansu za postizanje prvog pogotka u sezoni imao je rezervista domaćih Vukašin Terzić ali je bio neprecizan tako da nije došlo do promene rezultata. Nekoliko minuta kasnije idealna šansa za domaće, slobodan udarac sa šesnaest metara, ali Andrija Prodanović šutira preko gola. Međutim, to nije pokolebalo “džokera” domaćih Prodanovića, koji u 72. minutu postiže svoj osmi gol u sezoni, opet nakon ulaska u igru sa klupe, natrčava na odbijenu loptu u šesnaestercu i snažno je šalje u mrežu za konačnih 4:0 za pionire Radničkog iz Niša.

Sve u svemu, zaslužena pobeda pionira Radničkog, koji se polako ali sigurno privikavaju na zahteve trenera Dodića i pružaju sve bolje partije i nastavljaju borbu za prvo mesto na tabeli.

Radnički Niš – OFK Radnički Niš  4:0 (2:0)

Pomoćni teren sa veštačkom travom SC Čair u Nišu, glavni sudija Nikola Jovanović, pomoćnici: Kristina Stojadinović i Sava Stamenković.

Za ekipu Radničkog nastupili su: Ognjen Jovanović, Mateja Jović, Mihail Džunić, Vojin Stojanović, Marko Zlatković, Luka Propadalo, Đorđe Đorđević, Luka Jovanović, Matija Cvejić, Ilija Pavlović i Mihajlo Stojković. U drugom poluvremenu su šansu dobili i golman Nikola Perić kao i Vukašin Terzić, Uroš Cvetković, Andrija Prodanović, Dimitrije Mitrović i Uroš Lepojević. Trener ekipe Antonio Dodić.

Za goste su igrali: Luka Živanović, Vuk Mitić, Nikola Arsić, Jovan Stojković, Andrija Božinović, Damjan Tošić, Abdullah Alnajjar, Veljko Jovanović,Ivan Dimić, Mateja Blagojević i Filip Rdovanović. U drugom poluvremenu u igru je ušao i Đorđe Grozdanović. Trener Aleksandar Dinčić.


GFK Jagodina 2 : 0 Trayal Knez Lazar
Real 3 : 1 OFK Šampion 2014
Timok 1919 2 : 3 Radnički (P)
Duel Juniors 8 : 0 SFS Borac
Car Konstantin 5 : 0 Timočanin
Radnički (N) 4 : 0 OFK Radnički
Budućnost 2 : 0 Kopernikus Železničar
Napredak 7 : 0 Lider MGM
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Real 24 19 3 2 60
2 Radnički (N) 24 17 3 4 54
3 Budućnost 24 17 2 5 53
4 GFK Jagodina 24 16 3 5 51
5 Duel Juniors 24 15 2 7 47
6 Lider MGM 24 15 1 8 46
7 Napredak 24 14 3 7 45
8 Car Konstantin 24 13 2 9 41
9 Timok 1919 (-1) 24 9 3 12 29
10 Radnički (P) 24 9 2 13 29
11 Trayal Knez Lazar 24 7 7 10 28
12 Kopernikus Železničar 24 7 0 17 21
13 SFS Borac 24 6 1 17 19
14 OFK Šampion 2014 24 5 2 17 17
15 OFK Radnički 24 4 1 19 13
16 Timočanin (-1) 24 1 1 22 3