XS
SM
MD
LG

Prvenstvo Balkana u Senti, dominacija Turske

U Senti je za vikend u nedavno otvorenoj Hali sportova održano Prvenstvo Balkana za starije pionire u rvanju grčko - rimskim, slobodnim stilom i rvanju za žene, uz učešće 10 zemalja (Turska, Rumunija, Moldavija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Srbija). U subotu su održana pojedinačna takmičenja dok je nedelja bila rezervisana za timske mečeve.

Apsolutni pobednik turnira je reprezentacija Turske, koja je u svim pojedinačnim disciplinama bila ukupno najbolja (grčko - rimski, slobodan stil, rvanje za žene), a jedino je tim Moldavije uspeo da iznenadi Turke u meču grčko - rimskog stila u nedelju. Srbija je u generalnom poretku šampionata bila treća (160 bodova), iza Bugara (169) i neprikosnovenih Turaka (265).

Naša reprezentacija je u subotu osvojila ukupno 15 medalja kao i ekipno treće mesto u slobodnom stilu i drugo mesto kod pionirki. U grčko - rimskom stilu osvojene su tri bronze, u kategoriji do 42kg Dragutin Kalaković, do 73kg Branko Kovačević i do 85kg Aleksandar Simović. Kalaković i Simović su ne samo ponovili, već i nadmašili uspeh koji su ostvarili u grčko - rimskom stilu, osvojivši srebrne medalje u slobodnom stilu, a pored njih osvojeno je i 6 bronzi: Ištvan Gebleš (-35kg), Luka Vukadinović (-38kg), Jožef Sabo (-42kg), Maksim Marković (-53kg), Bojan Đurđević (-66kg) i Ilija Petrović (-85kg), te je Srbija zahvaljujući ovim rezultatima bila treća ekipno u slobodnom stilu sa 60 bodova, iza Bugarske (68) i Turske (82). Pionirke Srbije bile su ekipno druge sa 34 boda, iza Turske (89), a ispred Bugarske (26). Medalje za Srbiju osvojile su Kira Bicok (-48kg) i Sandra Barat (-62kg) koje su bile bronzane, Reka Konja (-52kg) je bila srebrna, dok je Nađ Fani (-62kg) iz Kanjiže bila prva, savladavši u finalu predstavnicu Turske.

U nedelju su održani timski mečevi grčko - rimskog i slobodnog stila, gde su manje - više potvrđeni rezultati od subote. Najveće iznenađenje napravila je Moldavija koja je u meču grčko - rimskog stila pobedila Tursku (od 10 kategorija Moldavija je pobedila u 7, Turska samo u 3), i ostavila Turke bez već viđenog zlata. Srbija je u grčko - rimskom stilu bila peta, kao i dan ranije, iza Bugara i trećeplasiranih Rumuna. U slobodnom stilu Turska je potvrdila plasman od subote osvojivši prvo mesto, kao i Bugarska, koja je bila druga, dok je Srbija porazom od Moldavije zauzela četvrto mesto.