XS
SM
MD
LG

Budućnost osvojila titulu u ABA ligi, Gordić MVP finala

Košarkaši Budućnosti novi su šampioni ABA lige. Oni su savladali Zvezdu u četvrtoj utakmici rezultatom 77-73 te su sa ukupnih 3-1 zatvorili finalnu seriju.

Budućnost je igrala jako dobro na startu meča. Zvezda je imala ogromnih problema u napadu i sem Ročestija niko nije mogao da pogodi ništa. Probleme su imali i u odbrani pa je Budućnost rano imala +9. Tada Alipijević vadi Bjelicu, koji je promašio četiri čista šuta i Zvezda tu kreće. Uhvatili su kakav-takav ritam do kraja prvog perioda ali je Budućnost imala 21-15.

Povela je Budućnost 28-21 u drugom periodu a onda Alimpijević kreće sa prilagođavanjem petorci rivala. Konačno je zaigrao sa Ročestijem i Enisom u paru a Davidovac je bio četvorka. To je dalo Rezultata i Zvezda se vratila. Tada Džikić snižava još više petorku i u jednom trenutku je igrao sa pet bekova. Iako je Budućnost imala tih +7 u drugom periodu, Zvezda je na poluvremenu vodila 38-36.

U trećem periodu Zvezda je krenula jako dobro. Poveli su sa 49-41 a onda kreće scenario viđen u trećoj utakmici. Sudije su počele da postaju nepotrebno bitan faktor utakmice. Svaki mogući kontakt a nekada i pogled igrača Zvezde, suđen je kao faul. Na drugoj strani se malo toga sudilo i to je osnovni problem. Ako se i svaki kontakt sudi onda isti kriterijum mora biti na obje strane a to ni sinoć ni večeras nije bilo tako. Opet je u tom trećem periodu Budućnost napravila preokret i sa +3 ušla u zadnji period.

Četvrti period opet je bio sa malo poena. Pogotovo je to na početku bio slučaj. Imala je Budućnost dugo +5. Međutim, pri vodstvu 68-63, nisu par napada iskoristili a Zvezda je uspjela da dođe do poena. Trojkom Dobrića Zvezda je povela 70-68. Barović pogađa bacanja i na minut i 17 sekundi do kraja bilo je 70-70. Zvezda je imala napad za vodstvo ali Ročesti pravi amatersku grešku a naredni napad nešto slično radi i Lazić. Budućnost je te greške iskažnjavala preko Ivanovića i na kraju su došli do pobjede i titule.

Budućnost je do pobjede predvodio Gordić, koji je i MVP finala, sa 18 poena, dok je Ivanović dodao 17. Najefikasniji u Zvezdi bio je Ročesti sa 14 poena a imao je i sedam skokova i šest asistencija. Međutim, treba istaći da je Ročesti dokazao da nije igrač za velike stvari jer nije imao šut u poslednjoj četvrtini, iako je cijelo vrijeme bio u igri.

Budućnost je pobjedom osigurala plasman u Evroligu.

Foto: ABA liga