XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1998. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 1998. godine održan je u Grčkoj. Na prvenstvu je ukupno bilo 16 ekipa i to po četiri u četiri grupe. Razlika u odnosu na ranija takmičenja bila je ta što su tri prvoplasirane ekipe prošle u drugu fazu.

U grupi A učestvovali su Grčka, Italija, Kanada i Senegal. Grci su u ovoj grupi bili prvoplasirani. Nisu bili previše ubjedljivi ali su ostvarili sve tri pobjede. Italija je na kraju sa dvije pobjede bila druga. U borbi za prolaz Kanada je dobila Senegal sa 70-57.

U grupi B bili su Jugoslavija, Rusija, Portoriko i Japan.  Jugoslavija je na ovom takmičenju bila u strašnom sastavu. Sale Đorđević, Sale Obradović, Dejan Bodiroga, Šćepanović, Tomašević, Rebrača, Lončar i drugili, bili su dio Jugoslavije. Jugoslavija je u prvom meču savladala Portoriko sa 80-66 a Mića Merić je imao 23 poena.U drugom kolu savladana je Rusija sa 82-74 a Rebrača je bio sjajan sa 23 poena i 14 skokova. Potom je savladan i Japan sa 99-54 a Sale Obradović imao je 19 poena.  Pored Jugoslavije, dalje su prošli još Rusija i Portoriko.

U grupi C igrali su Litvanci, Sjedinjene Američke Države, Brazil i Južna Koreja. Litvanci su lako dobili Koreju, u neizvjesnim završnicama dobili su Amere i Brazil te su na kraju bili prvi. Druga je bila Amerika a prošao je dalje i Brazil.

U grupi D bili su Španci, Australci, Nigerijci i Argentinci.  Španci su savladali u dramama Australiju (77-76) i Argentinu (68-67 nakon produžetka), bili sigurni protiv Nigerije i završili su kao prvi. Nigerijci nisu zaprijetili Argentini i Australiji pa su i oni prošli dalje.

U drugom krugu imali smo dvije grupe sa po šest ekipa a bodovi iz prve faze su se prenijeli. Jugoslaviji su na megdan izašli Kanada, Italija i Grčka. U prvom kolu savladana je Kanada sa 95-55 a Mića Berić bio je najefikasniji sa 13 poena. U drugom kolu Jugoslavija je poražena od Italije. Talijani predvođeni Gregorom Fučkom slavili su sa 61-60 a Rebrača je predvodio Jugoslaviju sa 16 poena i 14 skokova. U poslednjem kolu savladana je Grčka sa 70-56 a Bodiroga je imao 19 poena. Pored Jugoslavije, koja je bila prva, dalje su prošli Rusija, Grčka i Italija.

U drugoj grupi bili su Amerika, Argentina, Španija, Litvanija, Brazil i Australija. Amerikanci su bili najbolji u grupi i u borbi za prvo mjesto savladali su Špance sa 75-73. Treći su na kraju bili Litvanci a dalje su prošli i Argentinci.

Prvi put smo imali četvrtfinala. Rusi su sa 82-67 savladali Litvance, Amerikanci sa 80-77 bili bolji od Italije a Grci su savladali Špance sa 69-62.  Jugoslavija je odmjerila snage sa Argentinom. Jugoslavija je rutinski dobila meč i slavili su sa 70-62. Bodiroga je imao 14 poena sa jedne a Vanoti 18 sa druge strane.

Jugoslavija i Grčka odigrali su polufinale za nezaborav. Grci su imali prednost na poluvremenu ali je Jugoslavija odvela meč u produžetak. U produžecima Jugoslavija je bila bolja i na kraju su slavili sa 81-76. Bodiroga je odigrao maestralan meč i imao je 31 poen dok je Okonomu predvodio Grke sa 25 poena. I drugi meč polufinala bio je dramatičan. Rusi su u drami slavili sa 66-64. Babkov ih je predvodio sa 30 poena dok je King imao deset poena za Amere.

U borbi za treće mjesto Ameri su razbili Grke. Slavili su sa 84-61. Saser je imao 23 poena sa jedne a Papanikolau 18 sa druge strane. U finalu su se sastali Jugoslavija i Rusija. Rusi su bili mnogo bolji u prvom poluvremenu i imali su pet poena prednosti. U nastavku je Jugoslavija zaigrala mnogo bolje i preokretom došla do pobjede 64-62. Željko Rebrača je imao 16 poena i 11 skokova i bio je junak pobjede dok je Kudalin predvodio Ruse sa 14 poena.

U timu prvenstva bili su Rebrača, Bodiroga, Fučka, Karasjev i Hereros. Dejan Bodiroga bio je MVP a najbolji strijelac bio je Hereros sa 17,9 poena.