XS
SM
MD
LG

Zašto Zvezda želi da bude kao Cedevita ?

Ova sezona u ABA ligi biće izuzetno interesantna. Možda neće biti najjača u istoriji ali sigurno jedna od najjačih ikada hoće. Sve se ekipe pojačavaju a neke su dovele ogroman broj stranaca. Među njima je i ekipa Crvene zvezde, koja nakon pet godina neće igrati Evroligu.

Prošla sezona bila je turbulentna za 'crveno-bele''. Loša selekcija ekipe, pogrešan izbor trenera i izgubljena titula ABA lige a samim tim i Evroliga. Tako bi se mogla ukratko opisati sezona Zvezde. Na kraju je Alimpijevića u završnici sezone zamijenio Topić i osvojio je titulu prvaka Srbije, ali to je premalo za visoke ambicije kakve je imala Zvezda.

U novu sezonu Zvezda ulazi sa novim trenerom. Šef stručnog štaba Zvezde biće Milan Tomić. Tomić je imao dobru igračku karijeru a kasnije je bio i u stručnom štabu Olimpijakosa. Iako je bio pomoćni trener, kruže neke priče da se najmanje pitao za taktiku a da je više imao ulogu koju ima Neša Ilić u Zvezdi. No kako god bilo, sigurno je Tomić mnogo bolji izbor nego što je to bio Alimpijević prošle sezone.

Što se tiče sastava, Zvezda ga je kompletirala i u sastavu je mnogo nelogičnosti. Zvezda je osvojila tri titule ABA lige a Cedevita nije niti jednu. Sada neka logika kaže da bi Cedevita trebala kopirati Zvezdin način rada i okrenuti se jakoj domaćoj bazi a ne brojnim strancima. No šta se desilo ? Zvezda je odlučila da kopira način rada ekipe koju je godinama izbacivala u plej ofu. Iako se Zvezda vratila trofejima na osnovu jake baze domaćih igrača, sada se Zvezda okreće nepotrebno velikom broju stranaca. To bi je u konačnici moglo koštati dosta.

Što se samih igrača tiče, od stranaca su stigli Beron, Ragland, Perperoglu, Cirbes, Odžo i Faje. Pored njih, vratio se i Dušan Ristić koji je jedini domaći igrač koji je stigao. Ostali su Čović, Lazić, Davidovac, Dobrić a Simanić je prekomandovan iz FMP-a. Otišli su Ročesti, Omić, Jovanović, Feldin, Lesor dok je još neizvjesno šta će biti sa Jankovićem i Dangubićem. Idu obojica ali se ne zna još gdje. Janković će u Megu ili Partizan a Dangubića žele Budućnost i Bajern.

Gledajući pojedinačno, pitanje je koliko će Zvezda dobiti od svojih stranaca. Majk Cirbes je stari znanac i neko ko je u Zvezdi igrao sjajno. Ima sjajan odnos sa navijačima i oni bi ga mogli motivisati da igra i preko svojih mogućnosti. Beron je takođe sjajno pojačanje jer se radi o sjajnom strijelcu koji je igrao u Mursiji a prošlu sezonu je proveo u Turskoj. Faje je neko ko će atletski dosta donijeti Zvezdi. Značiće defanzivno a u napadu neće forsirati mnogo. Što se tiče Raglanda, to je mogući promašaj Zvezde. Doveden je igrač koji igra pleja ali je više skorer nego asistent. Takođe, u Zvezdu je došao jer nije imao drugih ponuda. To što je izjavio da ga je htio Zenit i da je nudio više para od Zvezde, pa to su priče za malu djecu.

Cirbes, Beron i Faje su odlična pojačanja, Ragland ne mora nužnu biti promašaj iako to može biti, ali zaista je nejasno zašto je Zvezda angažovala Perperoglua i Odža. Majk Odžo će biti treća opcija na centru i bolje bi bilo da je Zvezda zadržala Nikolu Jovanovića da bude treća opcija na centru. Odžo ne može igrati ni deset minuta na Evrokup nivou. To je mišljenje brojnih skauta, koji su pratili Odža prošle sezone. Što se tiče Perperoglua, on je dugo vremena u silaznoj putanji. I kada je bio na vrhuncu, imao je mana. Sada zaista ne dolazi u dobrom stanju jer je imao dvije-tri jako loše sezone. Tomić ga zna iz Olimpijakosa ali kao što je već rečeno, pitanje je koliko se Tomić pitao oko taktike u Oliju.

Što se tičče domaće baze, ona je zaista tanka. Filip Čović je neobjašnjivo ostao dio prvog tima. Momak koji dosta nerezonskih šuteva uzima i koji igra kriminalnu odbranu na ABA liga nivou, sada će biti drugi plej ekipe koja igra Evrokup. Davidovac i Dobrić su prošle sezone imali i dobrih i loših momenata. Davidovac je imao dobrih mečeva i na EL nivou ali je bio jako loš u finalu ABA lige. Dobrić je opet bio mnogo bolji u završnici sezone ali od ovih momaka tek se mogu očekivati prave stvari.

Branko Lazić je bio na izlaznim vratima ali pošto nije dobio adekvatnu inostranu ponudu, ostao je u klubu. Lazić je prošle sezone bio jako jako loš. Ofanzivno i nije nikada bio potencijal ali prošle sezone nije mogao da pogodi ni svoje otvorene trojke. U odbrani je bio debelo ispod svog nivoa i imao je generalno sezonu za zaborav. Što se tiče Dušana Ristića, on se vraća u Zvezdu nakon što je igrao koledž košarku za Arizonu. Ristić je izuzetno koristan cenar. Dobar u skoku, dobar u odbrani a u napadu ne forsira i ima dobre procente šuta. Njegov povratak bi trebao biti pozitivna stvar za Zvezdu. Od domaćih igrača tu je i Boriša Simanić i očekuje se da konačno i on dobije prostora. Ako dovede glavu u red i ako postane konstantan, može da zablista.

Što se tiče ciljeva Zvezde oni su jasni. Cilj je titula u ABA ligi i samim tim povratak u Evroligu. Sa ovim timom nisu sigurno favoriti za titulu. To je Budućnost jer je zadržala domaću bazu igrača i dovela je dovoljan broj stranaca. Zvezdina domaća baza nije toliko kvalitetna a stranaca ima i previše. Takav zaokret Zvezde ne mora nužno donijeti loše stvari. No bar na papiru to izgleda dosta konfuzno. Naše ekipe nikada nisu pravile rezultate uz veliki broj stranaca. Zvezda je na kraju krajeva uspjehe pravila sa 3-4 stranca u ekipi.

Sada ih imaju šest i sigurno su bar dva prekobrojna a i nepotrebna. Mogli su sigurno da ne dovedu Perperroglua i Odža. Ekipa ne bi bila ništa lošija bez njih a domaći igrači bi dobili više prostora. No, u Zvezdi su se ipak odlučili da vjeruju više srancima nego domaćim igračima. Cedeviti se to godinama obija o glavu a vrijeme će pokazati da li će se isto desiti i Zvezdi.

Foto: KK Crvena zvezda